Članovi KUD-a „Ivan Fonović Zlatela“ iz Kršana predstavljali su Istarsku županiju na 51. Đakovačkim vezovima.

Članovi KUD-a „Zlatela“ iz Kršana predstavljali su Istarsku županiju na poznatoj i afirmiranoj manifestaciji izvornog narodnog folklora, 51. Đakovačkim vezovima, 08. i 09. 07. 2017. godine.

Glavna manifestacija Đakovački vezovi održava se svake godine u srpnju. Na njoj se izvodi izvorni folklor Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema te drugih krajeva Hrvatske uz prateće priredbe – otvorenje raznih izložbi, konjičke priredbe te druge kulturne i turističke priredbe. Manifestacija ima i međunarodni karakter, okuplja izvorne folklorne skupine iz svih dijelova svijeta.

Đakovački vezovi predstavljaju jednu od najvažnijih smotri hrvatskoga folklornog stvaralaštva koja godišnje okupi na desetke tisuća sudionika. U Đakovačkim vezovima
sudjeluje cijeli grad, a manifestacija je dobila međunarodnu turističku Povelju FEST-a (Europske federacije turističkih novinara sa sjedištem u Rimu) Zasluge za turizam u 2005., godišnju turističku nagradu ”Anton Štifanić” za 2007. godinu i 2016. godinu te je 2013. godine proglašena najboljom kulturnom manifestacijom na području Republike Hrvatske ”Doživi Hrvatsku – Experience Croatia” od strane Ministarstva turizma, Ministarstva kulture i Hrvatske turističke zajednice.

Uz bogatu izdavačku djelatnost do današnjih dana Đakovački vezovi prerasli su u jednu od najvećih manifestacija ovakve vrste u Hrvatskoj. KUD „Ivan Fonović Zlatela“ iz Kršana primio je poziv direktno od organizatora Đakovačkih vezova pregledavanjem prošlogodišnjih nastupa na smotrama. Organizacijski odbor Đakovačkih vezova pozvao je Zlatelu da nastupi u tri kategorije. U subotu 08.07. u 21.00 sat nastupili smo na Smotri folklora – u dijelu programa pod nazivom Nastup gostujućih skupina, dok smo u nedjelju 09.07. sudjelovali u Svečanoj povorci sudionika ulicama Đakova, te na Smotri folklora Hrvatske.

Iako su iza nas mnoge velike državne i međunarodne smotre ovo je prvo Zlatelino sudjelovanje na ovoj državnoj smotri. Bio je to pravi rođendanski poklon povodom 20 godina postojanja KUD-a. Iznimno smo radosni i osjećamo posebnu čast na ukazanom povjerenju i danoj prilici sudjelovanja na ovako važnoj smotri koja nam omogućava predstavljanje tradicije našeg kraja, odnosno svih oblika dvoglasja tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja kroz svirku, pjesmu i ples. I ovaj smo put, kao i na svim svojim dosadašnjim nastupima, s ponosom prikazali djelić tradicije Kršanštine i njene šire okolice. Kroz razgovore sa stručnim suradnicima smotre stekli smo dojam kako ovo nije naš prvi i posljednji posjet Đakovu i srcu Slavonije, te se i mi zajedno s njima radujemo novim susretima. No, osim stručnih suradnika, riječi pohvale i brojni aplauzi upućeni su i od strane „domaćih“ Đakovčana, posebice tijekom svečane povorke gradom. Tijekom nastupa bodrili su nas i dragi prijatelji, članovi KUD-a „Seljačka sloga“ iz Retkovaca, naši dugogodišnji domaćini prilikom sudjelovanja na državnoj smotri folklora Vinkovačke jeseni. Oni su ovaj put „odmarali“ od domaćinstva budući da smo bili smješteni u vojarni 5. gardijske brigade Slavonski sokolovi u Vinkovcima.

Na Đakovačkim vezovima izveli smo „Kršonsku Mantinjodu“ na sopelama (Luka Blažina i Rok Lukšić), zakantali smo kontu „Širi se more Jadransko“ (Viliam Vojić, Dalen Načinović, Zoran Karlić, Morris Gržan i Amelia Vojić) te zaplesali Šumberski i Kršonski balon uz pratnju na mihu i sopelama ( Viliam Vojić, Dalen Načinović, Nenad Fonović i Zoran Karlić). Plesnu sekciju za scenu pripremio je voditelj starije plesne sekcije, Saša Runko, dok je svirače i pjevače pripremio voditelj sviračko-pjevačke sekcije, Zoran Karlić. Oko pet tisuća gledatelja s oduševljenjem su ispratili naš nastup. Vjerujemo kako smo opravdali povjerenje organizatora i šireg auditorija. Iskreno se zahvaljujemo svima na podršci koju primamo ovih dana te posebno Općini Kršan koja nam je u sklopu redovnih aktivnosti u 2017.g. omogućila sudjelovanje na ovom iznimnom događaju.

KUD Zlatela

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2023.