“ClassicInKaštel” – Ciklus ljetnih koncerata u Kaštelu

2Tijekom ljetnih mjeseci Pučko otvoreno učilište Pazin organizirat će više umjetničkih koncerata koji će se pod zajedničkim nazivom ClassicInKaštel održavati u inspirativnom ambijentu pazinskog Kaštela, jednom od najbolje očuvanih srednjovjekovnih utvrda u Istri, ujedno jednoj od najatraktivnijih otvorenih pozornica.

ClassicInKaštel manifestacija je utemeljena prošle godine, a od ove se godine održava uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Prvi koncert iz ovog ciklusa pod nazivom Španjolska glazba i europski klasici održat će se ovog četvrtka – 10. srpnja. Radi se o prvom pazinskom koncertu Trija Forza kojeg čine operna i koncertna umjetnica Ljubov Judčenko Košmerl rodom iz Uzbekistana, te glazbenici s riječkog područja, saksofonist i klarinetist Goran Prša i Dražen Košmerl, virtuoz na harmonici. Na programu su većinom djela Astora Piazolle i Manuella de Falle, ali tu su i proslavljene pjesme Bacha i Mozarta.

Drugi koncert na programu je sljedećeg četvrtka 17. srpnja. Ciklus ClassicInKaštel ugostit će proslavljenog majstora gitare Viktora Vidovića. O kakvom se umjetniku radi vidljivo je iz njegove bogate biografije. Izdvojit ćemo samo neke: Konzervatorij u Ženevi završio je sa 16 godina uz diplomu „prva nagrada virtuoziteta“, a na salzbursškom Mozarteumu stekao je stupanj magistra umjetnosti. Za posebna umjetnička dostignuća nagrađen je i nagradom austrijskog Ministarstva kulture. Autor je velikog broja skladbi za gitaru, a dobitnik je nagrada Porin 2007., 2008., 2009. i 2013. godine. Za pazinski koncert odabrao je program sa djelima domaćih autora, među kojima su, pored skladbi Borisa Papandopula i Alfi Kabilja i njegove vlastite skladbe, a izvodit će i atraktivne sonate europskih glazbenih velikana Bacha, Scarlattija i Albeniza.

Posljednji koncert iz ovog glazbenog ciklusa kojeg smo po napoznatijoj skladbi koja će biti izvedena nazvali Rapsodija u plavom koncert je Papandopulo kvarteta. Čine ga četvorica hrvatskih saksofonista, svi redom diplomanti Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu iz razreda Dragana Sremeca. Usavršavali su se na konzervatorijima u Parizu, Amsterdamu i Beču te na seminarima svjetski uglednih saksofonista. Nastupaju na poznatim festivalima i značajnim glazbenim manifestacijama kao što su Dubrovačke ljetne igre, Splitsko ljeto, zagrebački Muzički biennale i opatijska Glazbena tribina te na pozornicama mnogih hrvatskih i europskih gradova. Ovaj koncert će se održati 7. kolovoza također u Kaštelu.

Svi koncerti iz ovog ciklusa počinju u 21 sat.

A kako se radi o uglednim izvođačima i atraktivnim programima koje će isti izvoditi, namjera nam je privući što veći broj posjetitelja koji žele uživati u kvalitetnoj glazbi te se posjeta ovim koncertima neće naplaćivati.

POU Pazin

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.