Cotić, Štajeriš i Balun za sve zainteresirane

fdp_radionica_2013_2Dva tjedna nakon održane radionice u Potpićnu, u sklopu projekta Centra za nematerijalnu kulturu (CENKI) Etnografskog muzeja Istre, i ove je nedjelje održana radionicu manje poznatih istarskih tradicijskih plesova Štajeriš i Cotić, te najpoznatijeg istarskog plesa Baluna. Vodili su je članovi Folklornog društva Pazin i KUD-a Ivan Fonović Zlatela iz Kršana.

Za glazbenu podlogu brinuli su se Marko Pernić i Guido Fabris na harmonikama, Željko Farkaš na bajsu i Goran Farkaš na mihu.

Fokus radionice je na tome da ti plesovi prestanu biti nešto što se izvodi samo na pozornici, odnosno da postanu plesovi koji se plešu na svatovima, pučkim feštama i gdjegod svira neka muzika, objasnio nam je Farkaš. Šaltin i cotić se plešu u ritmu “jen – dva – tri”, slično mazurki ili valceru. Štajeriš ide u trojkama, partner i dvije partnerice, pri čemu se izvode figure. U doba svoje najveće popularnosti smatran je akrobatskim plesom jer su napredni plesači izvodila salta preko ruku i slično. Cotić se smatra pretečom polke, odnos plesom koji ima sličan i dvostruko sporiji korak, što ne znači da se pleše sporo.

Trio Farkaš – Pernić – Fabris na repertoaru ima i svirku za ples šaltin, koji Folklorno društvo Pazin tek rekonstruira i koji će kada to bude dovršeno postati sastavni dio radionice. Naravno, u subotu se osim ova dva plesa moglo zaplesati balun, šetepaši, polku i valcer.

iPazin.net

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.