Crkva otvorena dvokratno, zvonik nesiguran

zvonik-sv-nikole-pazin.jpgUnatoč pozitivnim pomacima, da turističko stanje nije idealno uvjerili smo se pokušavši jučer ući u župnu crkvu Svetog Nikole koja je bila zaključana, a turisti koje smo fotografirali u pokušaju penjanja na pazinski zvonik dobili su dvostruku odbijenicu.

Novi pazinski župnik Mladen Matika kaže da je u prošlosti često dolazilo do oštećivanje inventara crkve, obijanja škrabice, pa čak i oštećivanja vrijednih fresaka da bi crkva bila otvorena tijekom dana bez nadzora. Ipak, organizirao je s vjernicima volonterima svakodnevno dežuranje od 9 do 12 sati, kao i navečer od 18 do 19.30 sati kada je crkva otvorena. Takoder kaže da se vrata crkve otvaraju grupama turista, ako se na vrijeme najave.

Na pitanje kako bi se moglo urediti da crkva bude otvorena tijekom poslijepodneva župnik Matika kaže da bi bilo potrebno platiti nadziratelje za što oni nemaju novaca. Ulaz u obližnji kampanil zatvoren je pak dugi niz godina zbog trošnih i opasnih stuba, a pred mjesec je dana nakon jače grmljavine otkazao mehanizam zvona koji je obijao u podne, 18 sati i 20 sati, kaže nam župnik Matika dodajući da je gradonačelnika Krulčića upoznao s lošim stanjem 45-metarskog zvonika starog 305 godina.

Glas Istre

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.