Crveni zmaj Istrakona Pučkom otvorenom učilištu

Nakon Korada Korlevića, Tajane Štasni i Radio Kluba dobitnik Crvenog zmaja Istrakona, nagrade za izniman doprinos u organizaciji ove manifestacije koju dodjeljuje udruga Albus, ove je godine Pučko otvoreno učilište, a uručen je ravnateljici Sonji Matijašić.


Boris Švel s pričom »Razvod« nagrađen je za najbolju priču na književnom natječaju konvencije. Pršut kao nagrada za najbolju priču s istarskom tematikom završio je u rukama Milene Benini.

Za deset godina, koliko ova konvencija znanstvene fantastike i fantazije traje, priznanja su iz ruku predsjednika Albusa Mirka Grdinića dodijeljena Istarskoj županiji, Gradu Pazinu, Osnovnoj školi Vladimira Nazora, Pazinskom kolegiju – klasičnoj gimnaziji, Gimnaziji i strukovnoj školi Jurja Dobrile te medijskim pokroviteljima Glasu Istre i Radio Istri. U svečanom dijelu programa preksinoć su nastupili korisnici Gradske knjižnice Pazin s retrospektivom događaja s dosadašnjih konvencija igrokazom »Put kroz prošlost«, koji su osmislile Iva Ciceran, Marina Sironić i Klaudija Žufić.

Društvo Naša djeca nastupilo je plesnom točkom sa štrigama i štrigunima koju je osmislila Rozana Matejčić, koja je ujedno i autorica plesne točke »Roboti« plesne skupine Roxy dance. Gorana Družeta je tradicionalno pročitala svoju čakavsku fantaziju »Morkinja« inspiriranu Nazorovim djelom.

Na okruglom stolu u Science Cafeu ove su godine sudjelovali filozof Josip Ćirić, astronom Korado Korlević te doktori znanosti Davor Horvatić i Ivo Orlić uz voditelja Gorana Dimića. Tema okruglog stola naslovljena »Quo vadis homine?« govori o novom dobu koje će tek doći na zemlju i novim svemirskim tehnologijama uz osvrt na 150. godišnjicu od objavljivanja Darwinove teorije evolucije. Ćirić je, između ostalog, istaknuo da mi kao društvo funkcioniramo primarno kroz fantaziju, a ne realitet.

– Govoreći o sreći polazimo sa stajališta psihologije, jer je ona individualni pojam i mijenja se ovisno o tome kako funkcionira svijet, kaže Čirić. Horvatić se osvrnuo na mudrost gomile uz primjer ponašanja Amerikanaca prilikom napada na Kubu, kada su slijepo poštovali svoje vojne autoritete.

Korlević, koji je bio najkritičniji prema razvoju tehnološke civilizacije, kazao je da ćemo zbog pojave umjetne inteligencije postati velike lijenčine i prestati koristiti ruke, što je bitno za razvoj ljudskog mozga.
– Ako čovjek prestane raditi, prestaje biti čovjek, ističe on.

Ivo Orlić replicirao je Korleviću kazavši da će današnje generacije stvoriti nove vrijednosti.
– Konzervativni smo i mislimo da je ono što je bilo prije bolje. Ja sam tako sretan što živim u ovom tehnološkom dobu i mislim da su moji stupnjevi slobode veći nego prije pedeset, sto ili tristo godina, zaključuje Orlić.
U dijelu predavanja koji se odnosi na SF teme Ivan Šimatović govorio je o tragovima prisutnosti na Mjesecu i energijskom sustavu Velike piramide, dok je Boris Švel održao predavanje pod nazivom Austrougarski steampunk, o rastućoj popularnosti steampunka, podžanra SF-a.

Aleksandar Žiljak u osebujnom je stilu kazivao o tridesetoj godišnjici od nastanka filma »Alien«. Budući da je tema ovogodišnje konvencije bio Mjesec, Milena Benini pričala je na temu Svjetlo u noći: Mjesec prije SF-a, a Marko Fančović o Mjesecu u znanstvenoj fantastici. Orlić je govorio o mjerenju dimenzija subatomskih čestica u fizici, a Horvatić o putovanju bržem od svjetlosti.

Još je jednom predstavljena knjiga »Štorice od štrig i štriguni«, autora Drage Orlića i urednika Davora Šišovića. Potonji je novinar Glasa Istre i jedan od sudionika preksinoć premijerno prikazanog filma »Zmajeve linije«, i to uz Korada Korlevića, Dragu Plečka, Damira Stojnića, Zazu Stefanović Lamencin, Semira Osmanagića, Marijana Vejvodu, Damira Stojnića i Marka Pogačnika.

Brojni kvizovi i razne igre popraćeni su feštom do sitnih jutarnjih sati uz izvrsni nastup cover benda Blue Jeans, koji je prisutne podigao na noge.

Glasistre.hr

10 komentara na “Crveni zmaj Istrakona Pučkom otvorenom učilištu”

 1. tomcub napisao:

  Ovo sam našao na forum.hr-u:

  Bio-vani-bilo-dobro. Predavanja su konačno bila nečemu, dapače prejebena, fakat jako interesantna.

  Par opservacija o predavacima:

  * Paar — super lik, didaktički gledano totalni win, jer na svako nedotupavno pitanje iz publike — ad jedan se nije sramio reći “ne znam”, a ad dva je uvijek iskoristio priliku da kaže neš kaj dodatno obrazuje i demistificira stvari o kojima je pričao.

  * Horvatić — lik je imao najzanimljivija predavanja na ‘konu, ali ne znam je li to inherentno temi (kretanje brže od svijetlosti tj. Alcubierreov vrijemeprostorno izvijajuć pogon; I problematika kvantne gravitacije, holografske hipoteze i superstruna) ili njemu malo šteka prispodobljavanje tak složenih stvari laičkoj (a često i crackpotovskoj ) publici ‘kona.

  * Šimatović — “Glupinicknameova LOL-WUT kruška s ustima” za — LOL?! WUT?! dostignuće u crackpoterovštini. Moris uvijek mora tak nekog pozvat očigledno :facepalm:

  * Žiljak — standardno dobar. Standardno komunističan. “My friend the Communist / Holds meetings in his attic”

  * Šišović — korektan i emotivan kod pričanja o Istrakonskoj zbirci. Simpa.

  * Švel — zakon tip. Točno koliko treba ciničan i “snide” a opet zaigran i lako prenosi zainteresiranost sebe osobno za temu Austrougarskih steampunkovština na publiku. Priča mu nije loša, BTW.

  * Fančović — majstor. Lik je imao najjebenije “old school” / “zlatno doba konvencija ZFa iz YU 80ih” predavanje koje sam ikad doživio. Publika, on, stol, mikrofon, nikakvih preseračina od powerpoint prezentacija i krdo podataka iz glave o nekim opskurnim ZF djelima. Massive respect.

  * Grdinić — prijeko potrebno predavanje kojim bi trebalo možda otvarati svaki Istrakon. Iako nisam početnik, naučio sam ponešto toga o žanru i njegovo predavanje je na tragu “track-a” kojeg smatram da fali na Istrakonu možda (ako se nastavi trend da neće faliti znanstvenih tema) — teorija znan-fana sa neke književne strane i sa strane autorstva, tehnike pripovjedanja itd. Sam Grdinić mi se tak-tak svidio kao predavac i didakticar.

  I last but not least…

  * Korado Korlević – forum jerk na onom jednom Science Caffeu kojem sam prisustvovao (inače te stvari izgledaju ko forumske rasprave ). Lik je ciničan, sarkastičan, ono, imaš filing da će te posrat da ne znam kaj kažeš. Korado je meni car što se tiče toga koliko je napravio s darovitom djecom, i car je apsolutni i u svom području i u tom nekom širem tumačenju znanosti i veza između znanosti i društva, ali meni uuuuužasno ne šmeka taj njegov „forum jerk“ pristup svakoj problematici. Ono, ne toliko pesimistično koliko nekak — zlovoljno-rezignirano-popujuće. Znam da je to samo dojam i ja bih volio zaista da mi se kao i sve što je čovjek napravio — sviđa i ta njegova „pripovjedalačka tehnika“, ali ne.

  Od ostalih stvari:

  * Dobro je da su gameri imali neki svoj prostor — tzv. Dungeon tj. sobu za sastanke Spomen doma u podrumu.

  * Slažem se da je gornji prostor djelovao malo prazno bez nekih udruga koje su znale tu izlagati prošlih godina. Međutua, stari moj, tko ih jebe — mogli su doć da su htjeli.

  * Meni osobno nije smetao Bri Inn u šatoru iako se slažem da je atmosfera (bijeli poliester) bila pomalo nekarakteristična za ono što možda većina ‘konovaca očekuje od famoznog Bri Inna, a možda je onda to utjecalo na smanjenu konzumaciju pića (jela tako i tako nažalost nije bilo puno ove godine, samo sendviči ) — nije bilo onog filinga čkulje, rupe, oštarije uz onoliko svjetlosti i reflektirajućih površina.

  * Lara/Sailor Moon — “sasvim u redu” :gnothi: (where by “sasvim u redu” I mean — foptasticno! )

  * Štasni i onaj njezin — wraithovi ko i svake godine — tradicionalno. Simpa. Štasnijina sestra ilitiga “mala Štasni” — simpa i komunikativna.

  * Ona nova mala s Aždaja štanda — obečavajuće :divokozaKažeš:

  * Trekulje — jedna zgodna i jedna “manje zgodna” (Bilo je još Star Trek ženskinja, ali njih dvije smo prozvali “Trekulje”). Manje zgodna pijano naporna. Više zgodna — ne znam, u vezi sam

  * Ostali i ini čudaci: viđen: onaj bradati tip kojeg se kostimiranog viđa svake godine, i s njim foptastična mejdžica / elfica / što li je već koja se ne viđa svake godine. Ima plave oči i crnu kosu — plus. Ima dugu pripijenu ljubičastu vešticu i goth naglaske — plus. Od šminke nosi tuš izvučen van kistom (kao i moja draga ) — plus. Nosi korzet — plusplusplusPLUSPLUUUUUUUSSSSSssssss (ne znam jel to cura od tog lika, na mahove se nije tak ponašala, ili samo diže ego, ko hrpa kostimirane ženske ‘konovske gikčadi, a što im, ako su takvog kalibra, stvarno nije potrebno); Onaj lik šta se zabrinjavajuće uspješno kostimira u barbara s runom-halbecom svake godine; Ona korpulentnija elfica šta se isto viđa svake godine. Neki lezbo par „padawanice“ (ona odvratno muškobanjasta kratka kosa i onda onaj smješni auzlauf) i neke gotherski sređene chice. Ostale poznate face.

  * Osječani. Nuff said

  * Pankerija (TM) by šire Pazinsko područje raznih seoceta — njah, dosadno, uncool, maknite ih. BTW — jako se vidi kak fali ekipe studentske dobi lokalne (for sufficiently feminine sex of „ekipe studentske dobi lokalne“), a jebiga, to je prokletstvo malih mjesta, svi pobjegnu na faks u veće gradove.

  * Bend: krivo poštiman / predimenzioniran razglas je parao uši.

  * Vrijeme: standardno za Istrakon — petak smo se smrzli ko pičke, subota je bila podnošljiva do dobra, nedelja — skoro pa predivna. Jebiga.

  Meni inače jako netipično za pohoditelja tog našeg slavnog ‘kona fakat paše jedan „dnevni“ ritam i nekakve — vidim na vlastitom primjeru jukstapozicioniranom na primjer skoro svakog drugog ‘konovca — jako netipična rutina, tako da ono, možda moja recenzija zvuči čudno i netipično.

  Meni kod Istrakona recimo idealno paše baš ovakav ritam kakav sam imao, uz moguće male izmjene da mi draga ne radi na Info-štandu pa da smo više „slobodni“ nas dvoje kao item neg kaj smo to bili.

  Dakle onak negdje oko 10:00 buđenje, sređivanje, odlazak na doručak oko 11:00, doručak, kava i kola do negdje 12:00, dolazak na ‘kon. Predavanje, odlazak na kavu s ekipom, ćakule. Drugo predavanje, eventualno s još nekim zainteresiranim radi mogućnosti komentiranja predavanja MST3K stilom.

  Bijeg s ‘kona na neki ručak / ranu večeru, istarski, „domaći“ (trebao bi postojati neki posebni znak za naglasiti na kako „meko“ ć sad mislim kad napišem „domaći“), u laganini, ono sa slijedovima, uz domaće otvoreno vino, ili butelju ako se ima para, pa kolače i crnu kavu, uz ćakule u društvu.

  Povrtak na ‘kon na Predavanje ono „zadnje“ u danu.

  Nakon toga obilazak štandova, ćakule te ispijanje pive s ekipom, popračeno periodički bacanjem nečeg u kljun (sendviča iz Bri Inna ove godine) da se ne bi zapilo pretjerano. „Hvatanje“ zadnje kave oko 1 ujutro u Epolonu, i povratak u prostor ‘kona. Oko 2 ujutro odlazak na spavanje.

  http://www.forum.hr/showthread.php?t=427984&page=2

  1. greh napisao:

   a baš je bila simpatična izbrisana konstatacija :-(

  2. bas_sad napisao:

   Bravo za kritike!
   Ja ove godine bila prvi put (samo predavanja, ostalo nije moj đir) i sve što sam vidjela bilo super.

 2. B napisao:

  Sonja Matijašić ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta trebala dobiti Velikog zlatnog zmaja što je zbog svoje narcisoidnosti i uobražensoti spiskala 100 tisuća eura iz gradskog proračuna na inaćenje s djelatnicom Osnovne glazbene škole.

  1. tomcub napisao:

   A što svaki članak gdje se spominje Pučko učilište mora završiti na tom “grijehu” ravnateljice?

   Možda je ona postupila ispravno, ali je izgubila na sudu, ok, šteta, ali možda je mogla i dobiti da nisu radnici zaštićeni ko svete krave, doći će do toga da poslodavac neće moći krivo pogledati radnika da ovaj ne viče mobing mobing!

   Kakva radnička prava, pa nije ih u socijalizmu bilo toliko, ko nekoga zaposli ima mu pravo dati otkaz kad god želi, da je po mom, i bez obrazloženja, ako netko hoće neka prava neka si sam smisli posao i sam se zaposli.

   A tek ovi zaposleni po javnim i državnim službama, a to su božanstva, ne svete krave, vjerojatno je prava umjetnost njima dati otkaz.

   Živio hardcore liberalni kapitalizam!

 3. xyz napisao:

  A još i reizbor!;))))… hahaha….. Ponovna mogućnost i šansa takvima da još troše gradski novac. Sad samo čekam da grad Pazin poveća stopu prireza!

 4. ZYX napisao:

  Treba jopet dat šansu onima ki malo delaju, jer da delaju puno bi bili bolji od onih ki ih podržavaju, a to tako ne gre. Zašto dat šansu mladima, nadobudnima da nešto korisno naprave za ovaj grad. Da se možda u suradnji sa udrugama prijave na kakov zajednički projekt nedaj bože…,da ne pričamo dalje, pa sjedimo na kupu šoldi (današni glas istre), pa ča će nan prijekti i sposobni ljudi kad i sa loše sposobnima imamo toliko šoldi. Da ih je preveć nebimo znali kamo šnjima.

 5. Zeko napisao:

  Stanje u Pučkom otvorenom učilištu zahtjeva ozbiljnu raspravu. Činjenica je da tamo plaću za nikakav posao prima nekolicina osoba i naknade isto toliko članova upravnog vijeća. A što rade? Sve programe, pa tako i Istrakon organiziraju drugi u njihovim prostorima. Zar zaslužuju plaće samo zato što raspolažu prostorom u koji ništa ne ulažu jer su nesposobni.
  Treba iz zatvoriti kao što je Novigrad zatvorio svoje Učilište i sve te djelatnosti prebacio na knjižnicu.
  Sonji Matijašić za sva s…. koja je do sad napravila treba dati otkaz, a ne nagrade, ali politika ju je ponovo namjestila, a prijatelji koji koriste njenu taštinu dodijelili su joj Crvenog zmaja
  Što reći: Ruka ruku mije obraz obadvije.

 6. moris napisao:

  Draga gospodo, zaboravljate jednu stvar…
  Samo negativnim kritikama, bez rada, truda i realističnog pozitivizma što se realno može učiniti da svima nama bude bolje i aktivnog sudjelovanja svih nas, nikada neće Pazin na “zelenu granu”…

  Iako smo sa POU Pazin kroz razdoblje od 10 godina sa Istrakonom prolazili kroz Scile i Haribde, ne možemo ignorirati i njegov doprinos u realizaciji Istrakona kao manifestacije, bez koga sigurno ne bi bilo Istrakona kakvog danas znamo. Nagrada ne ide samo ravnateljici Sonji Matijašić, već i svim sadašnjim i bivšim zaposlenicima pazinskog učilišta sa kojima smo međusobnom suradnjom i povjerenjem, te raspravama i pregovorima iz godine u godinu poboljšavali suradnju.

  Ne želim ulaziti u druga područja rada POU Pazin, ali što se Istrakona tiče, nagrada “CRVENI ZMAJ ISTRAKONA” za poseban doprinos istrakonu je odlukom skupštine SF&F udruge “Albus”, na 10. godišnjicu Istrakona, sasvim zasluženo i opravdano dodijeljena Pučkom otvorenom učilištu u Pazinu.
  Toliko, tek da se zna!!!

 7. ajme napisao:

  Da ma da ni takovih udruga koje nešto organiziraju u Pučkom tamo se ne bi niš dešavalo, većina programa koji se dešavaju su na upit udruga. Znam da je super da daju prostor, jer da pučko taj prostor neda ne bi se programe imalo di ni održavat. A da nagrade dobivaju na tuđoj muki to svi znaju.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2023.