Crveno svjetlo “zabrani” Rockwoolovih potpora

RockwoolKršanski vijećnici na preksinoćnjem izvanrednom zasjedanju nisu prihvatili zaključak svoje Komisije za zaštitu okoliša prema kojem korisnici općinskog proračuna ne bi mogli istodobno primati sponzorstva, dotacije, niti ikakvu potporu tvrtke Rockwool Adriatic iz Potpićna. Predlagano je i da se uživaoce potpora tvornice kamene vune, oko čijeg se zagadenja okoliša ne prestaju lomiti koplja, ubuduće automatizmom briše s liste budžetskih korisnika.

Zaključak su podržali jedino Nevija Tireli (IDS), članica komisije i Klaudijo Lazarić (HSLS), autor prijedloga i potpredsjednik Općinskog vijeća. Potonji je, nezadovoljan raspravom i ishodom glasanja, podnio ostavku na mjesto predsjednika peteročlane Komisije za zaštitu okoliša jer, kako je kazao, “s ovakvim shemama ne može funkcionirati”. Sjednica je sazvana prvenstveno zbog poljoprivrednih tema, no na koncu je u fokus izbila – ekološka.

Lazarić je tumačio da javnost očekuje reakciju Općine, pa makar i “ovakav, psihološki, deklarativan zaključak, s obzirom na stanje u okolišu tvornice”.

– Ne bismo smjeli voditi dvostruku igru. S jedne strane osporavamo ponašanje Rockwoola, a istodobno se od tvornice traže sredstva, a općinska vijećnica koristi se za njenu promociju, poručio je Lazarić. Aludirao je na nedavnu konferenciju za novinare atletičara Ivana Stanića, pred putovanje na maraton u Australiju, koji je tom zgodom zahvaljivao sponzorima istaknutima na pozadinskom panou, medu kojima se našao i Rockwool.

– Naravno da će, dok je tako, gradani reći da smo u istom košu s tvornicom! Ovakvom bismo odlukom poručili da nismo bezosjećajni na probleme na koje se mještani svakodnevno žale, nastavio je Lazarić. Suprotstavio se Esad Huskić (IDS), inače zaposlenik Rockwoola, pitajući u kojoj zakonskoj, poslovničkoj ili statutarnoj odredbi takav prijedlog ima uporište.

– Vodeći se tom logikom, isto se, umjesto Rockwoola, moglo odnositi na bilo koju tvrtku. Ne možete biti iznad zakona! Ne možete odredivati tko će pitati donacije, a tko ne. Zar ćemo biti policajci?! Umjesto da se tvornica, kad već ovdje dimi i buči, novčano iscrpi do kraja, njena sponzorstva završavaju u Buzetu i drugdje. Ovo je presedan koji može otvoriti Pandorinu kutiju, ocijenio je Huskić. Zamjerio je pritom predlagatelju da u zaključku ni nije naveo razlog eventualne uskrate sredstava.

– U demokraciji vrijedi da je ono što nije izričito zabranjeno – dozvoljeno. Komisija, prema statutu, ima pravo predlagati zaključke. Nikome se ništa ne name će i svatko glasa prema svojoj savjesti, uzvratio je Lazarić. Predstavljajući se kao najveći protivnik Rockwoola, Boris Babi ć (HSS) je kazao da ovakav prijedlog u tri i pol godine, koliko je vijećnik, nije vidio.

– Ako siromašan student dobije stipendiju te tvrtke, zar ćemo mu oduzeti onu općinsku od 700 kuna?, retorički se upitao. U isti rog puše i Silvano Uravić (SDP), drugi potpredsjednik vijeća i član komisije za zaštitu okoliša.

– Ne želim gradanima uskraćivati donaciju jer to ni za milimetar neće poboljšati njihove uvjete života u okolišu tvornice. Nijedan od 15 vijećnika ne igra dvostruku igru. Svjesni smo da Rockwool ne sije cvijeće u našu dolinu, pitanje je u kojoj mjeri zagaduje. Moramo argumentirano prisiliti tvornicu da poštuje ekološke norme, smatra Uravić. Lazarić se na to požalio da se osjeća “kao netko koga se baci u vatru pa mu se smiju dok gori”.

– Žao mi je što nismo u Splitu pa da Kerum dode na svoje s filozofijom da se sve može kupiti novcem. Smatram, naravno, da ipak postoje stvari koje nemaju cijenu, zaključio je. Načelnik Valdi Runko ustvrdio je, pak, da se svi očito slažu da “u našem okolišu očito nešto ne štima, što, uostalom, svakodnevno osjećamo”.

Temu zaštite zdravlja gradana drži puno složenijom pa je najavio da će se njome pozabaviti na idućim sjednicama, mogu će i “iza zatvorenih vrata”.

Glas Istre

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.