Gdje će se Istrani ove sezone uputiti na skijanje?

SkijanjeSezona skijanja je pred vratima i ekipa iz Barkuna se raspitala po turističkim agencijama kamo Istrani planiraju otputovati i koliko su novaca spremni izdvojiti za zimski odmor. Sudeći prema dobivenim informacijama ponuda i potražnja i ove godine se najviše odnosi na Italiju, Austriju i Sloveniju, a kako kažu u Atlasu, sve su češći upiti i za francuska skijališta poput Val D`isere i Les Deux Alpes gdje se apartman za 4 osobe iznajmljuje po cijeni od 3 tisuće kuna.

U agenciji Maremonti saznajemo da su najčešći upiti i rezervacije za talijanska skijališta Kronplatz i Val Gardena. Tako je za razdoblje od 6. do 12. siječnja, koje se popularno naziva “školsko razdoblje”, gotovo sve rasprodano, a osobito apartmani za 4 osobe koji se mogu dobiti po cijeni od 2.500 kuna. Naravno da cijene variraju ovisno o kategoriji i vrsti smještaja. Tako su na spomenutim skijalištima rasprodani i svi apartmani za 8 osoba po cijeni od 5.300 kuna, no, ima i onih koji dosežu cijenu od 8.200 kuna za koje također postoji veliki interes. Hoteli su nešto manje popularni iz razloga što je za isto razdoblje u jednom od hotela Kronplatza potrebno izdvojiti 2.500 kuna po osobi.

Porečki Kompas je pak najzadovoljniji rasprodanom slovenskom ponudom. Tako je Kranjska Gora zbog hotela i apartmana smještenih na samim skijalištima vrlo popularna i jako brzo rasprodana unatoč što su cijene apartmana i hotela u “školskom razdoblju” poprilično visoke. No, mnogi su za apartmane Vitranc za 4 osobe izdvojili i 5 tisuća kuna, a za hotelske sobe s polupansionom oko 60 eura.

Izuzev Slovenije popularan je i talijanski Livigno u kojemu apartman za 4 osobe košta oko 700 eura, dok su hotelski polupansioni za jednu osobu dostupni po cijeni od 77 eura na dan. Što se tiče austrijskih skijališta, najveća je potražnja za Katschbergom, osobito među obiteljima s malom djecom zbog izvrsno organizirane škole skijanja.

U pulskom Planet Travelu, kao i u većini agencija, najzastupljenija su slovenska i talijanska skijališta na kojima se apartmani za veći broj osoba mogu dobiti do 3 tisuće kuna. No, kako kažu, sve je veći interes za odlazak u Keniju na 2 tjedna, od 28. prosinca do 14. siječnja po cijeni od 750 eura ili na jednotjedni “The best of Kenija” za 1.500 eura. Ništa manje interesa pobudila je i Dominikanska republika u koju će ove godine otputovati mnogi Istrijani po cijeni od 1.400 do 2.400 eura, ovisno o sadržaju aranžmana i razini smještaja.

Čini se da se stare navike teško mijenjaju, zato standardna potražnja za istim isprobanim mjestima koja su prikladna cijenom, blizinom i ponudom nikoga ne čudi. No, korisničke navike prepoznao je i Zea tours, stoga su ove godine, vođeni prošlom skijaškom sezonom, odlučili zakupiti sav kapacitet hotela Piancavalo i Ravascleto u Italiji u razdoblju od 6. do 12. siječnja. Preko njih će na sedmodnevni boravak po cijeni od 1.750 kuna po osobi krenuti oko 500 Istrijana koje će pratiti cijeli animacijski tim agencije.

Iako su agencije prebukirane upitima i rezervacijama za poznata susjedna nam skijališta, Istrani ipak još nisu spremni izdvojiti do 40.000 kuna po osobi, koliko stoji smještaj u hotelu “Burj Al Arab” u Dubaiju koje nudi Generalturist. Iako se za ovu cijenu može uživati u brojnim aktivnostima poput skijanja i snowboardinga na umjetnom snijegu na temperaturi od -1 stupanj celzija dok vani grije toplih 40 stupnjeva, sudeći prema (ne)interesu za Istrane je, čini se, ovo ipak prevelik zalogaj.

Kako je Nova godina ipak nešto prije nego se svi upute na jedno od skijališta, provjerili smo i interes Istrana za ovaj događaj. Ponuda je raznolika i opet se čini da svi nekamo putuju.

Aranžmani u Hrvatskoj, izuzev novogodišnje večere, ne nude ništa posebno, no, za cijenu već od 700 kuna po osobi može se na dva dana pobjeći, primjerice, na Mali Lošinj. Niske cijene domaćih aranžmana svake godine privuku mnoge. Tako u Atlasu saznajemo kako su već gotovo popunjeni aranžmani u Umagu, na sjevernim jadranskim otocima i Dubrovniku, koji je i ove godine, naravno, najpopularniji. Za tri novogodišnja dana u Dubrovniku u hotelu s tri zvjezdice treba izdvojiti oko 1.800 kuna. Kako visina aranžmana ovisi o kategoriji hotela i duljini boravka, iznos se može popeti i do 3.000 kuna.

Sudeći po zadovoljstvu agencija, 2008. godinu mnogi će ipak dočekati izvan Hrvatske. I dalje su najpopularniji gradovi za novogodišnju feštu Beč, Prag i Budimpešta gdje možete otputovati na četiri dana za 1.290 kuna. Ovoj trojci pridružilo se i Sarajevo koje je sve popularnije među mladima, a za odlazak se ne mora izdvojiti više od 850 kuna. Međutim, ove godine odlično su prošli i aranžmani koji vode u London, Irsku, Portugal. Tako ćete u Atlasu za novogodišnji odlazak u jedan od ovih gradova izdvojiti oko 3.000 kuna. Dok su, kako saznajemo u agenciji Activa travel, potpuno rasprodani četverodnevni aranžmani za Toscanu, Amsterdam, Pariz ili London koji se kreću između 1.290 i 3.290 kuna.

Iako cijene na prvi pogled uglavnom nisu visoke, mnogi će zbog zimskih tulumarenja i radosti posegnuti u kasice prasice i zakoračiti u debele minuse koje će nadoknađivati dobar dio iduće godine. No, to je sad već redovna praksa u Hrvata koji cijelu godinu nemaju novaca, a onda se svi presele na nekoliko dana na jedno od popularnih skijališta.

Barkun.hr

2 komentara na “Gdje će se Istrani ove sezone uputiti na skijanje?”

  1. Anonimno napisao:

    ja ću na skijanje u drazej ha ha

  2. Anonimno napisao:

    Kad dobro zaledi, zdolnica od željezničke preko cibure do glavne ceste je zakon! Ako se potrefi kut i brzina, more se nastavit preko do pilane od Kamena.. Dalje se ne preporuča zbog onih iz onog drugog članka.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.