Damir Kajin: Mentalitet Pazinaca mi je najbliži i apsolutno ih razumijem

DAMIR KAJIN, POTPREDSJEDNIK IDS-a I SABORSKI ZASTUPNIK O INICIJATIVI BORISA MILETIĆA DA PULA POSTANE SJEDIŠTE ISTARSKE ŽUPANIJE

Sve što bi se promijenilo jest da bi u Zakonu o područjima županija, gradova i općina pisalo da je Pula sjedište Istarske županije. Institucije kao Trgovački sud, Državna revizija ili Županijska skupština neće se seliti iz Pazina u Pulu

– Komentirajte inicijativu Borisa Miletića da Pula postane sjedište Istarske županije?


– Imam razumijevanja za Miletićevu inicijativu, kao i za ono što su rekli Dragan Šipraka i Boris Krulčić u Pazinu. O sjedištu Županije smo u IDS-u puno razgovarali 1992. i 1993., pri formiranju Županije. Svi smo se slagali da je Puli nanesena nepravda. Pazin je postao sjedište uz ostalo i zato jer je tamo na vlasti bila H-opcija, a i Tuđman je imao svojevrsnu »mentalnu grešku« misleći da su stanovnici u Puli manje Hrvati nego u Pazinu. Ne bismo li pomirili tu dualnost i pokušali ispraviti nepravdu odlučeno je da sjedište Županijske skupštine bude u Pazinu, Županijskog poglavarstva u Puli, a odjela u cijeloj Istri, što smo mogli zakonski učiniti. Odlučili smo se za policentričan razvoj Istre.
Mentalitet Pazinaca mi je najbliži i apsolutno ih razumijem. U Pazinu su puno napravili za Županiju i pitanje je bi li to napravio i neki drugi grad. Većina u Istri misli da je Pula kao najveći istarski grad na neki način neosnovano zapostavljena.

– Kako znate da to misli većina u Istri?

– Postoje takvi podaci iako IDS nije provodio o tome neku anketu ili istraživanje. Kad bi se danas to ispitivalo uvjeren sam da bi velika većina građana Istre birajući između Pazina i Pule prednost dala Puli. To je jasno.

– Je li Miletićeva inicijativa stav IDS-a?

– To je inicijativa gradonačelnika Pule. Ta me inicijativa zatekla. Nemam razloga bježati od nekih nezgodnih odluka pa i onih koje se mogu reflektirati na raspoloženje birača pred lokalne izbore. Pretpostavljam da je to i inicijativa pulskog IDS-a.

– Koji je stav IDS-a o sjedištu Županije?

– IDS se 1992. konfrontirao s HDZ-om smatrajući da Pula kao najveći grad, kao gospodarski i financijski centar, treba biti sjedište Županije. Tako smo nastupali i u Saboru, smatrajući da se Pulu zakida. Nakon toga imali smo jednu ili dvije inicijative da se promijeni sjedište Županije, ali ne institucije. Kad je Miletić izašao s tom inicijativom, koju može pokrenuti u svoje ime, mislim da nije učinio ništa protivno ranijim IDS-ovim razmišljanjima.

– Znači, Miletić je pustio probni balon u ime stranke?

– Neću to reći. Mislim da ga je podržala pulska podružnica IDS-a. Ja to tako doživljavam. Inicijativa se temelji na promišljanjima IDS-a koje smo zagovarali od 1992.

– Zašto se toliko inzistira da Pula bude sjedište Županije?

– Sve što bi se promijenilo jest da bi u Zakonu o područjima županija, gradova i općina pisalo da je Pula sjedište Istarske županije. Neće se neke institucije kao Trgovački sud ili Državna revizija seliti iz Pazina u Pulu, kao ni Županijska skupština. Kad bi se to dogodilo bila bi to strašna nepravda za Pazin.

– Znači, to bi bila samo kozmetička promjena?

– Ne bih to rekao jer sjetimo se da je 90-ih godina 70 do 80 tisuća ljudi u Istri potpisalo peticiju da sjedište Županije bude u Puli. Sada bi se ispravio jedan takav silovateljski pristup iz 1993. prema ovim prostorima.

– Zašto se čekalo toliko godina?

– Imali smo jednu ili dvije inicijative, a ja sam za saborskom govornicom o tome govorio 1.500 puta. Između ove Miletićeve inicijative i opstojnosti Uljanika bitniji je spas brodogradilišta, ali zašto uskratiti jednu takvu inicijativu gradonačelniku Pule?

– Hoće li Klub zastupnika IDS-a u Saboru podržati Miletićev prijedlog izmjene zakona?

– Lijepo ćemo sjesti i o tome razgovarati i vjerujem da ćemo ga podržati. Ja ću mu sigurno dati podršku da nastupi s takvom inicijativom. Ne vjerujem da je uopće moguće da to bude na dnevnom redu do lokalnih izbora i pitanje je kad će nakon toga to doći na dnevni red Sabora.

Selvina Benić
www.glasistre.hr

PAZINSKI HDZ:

Pula ne bi puno dobila, ali bi Pazin puno izgubio

Prijedlog pulskog gradonačelnika Borisa Miletića da Pula postane županijskim sjedištem HDZ smatra politikantskim istupom u cilju animiranja glasača za lokalne izbore, rekao je na konferenciji za novinare Stjepan Gabrić, predsjednik pazinskog i dopredsjednik istarskog odbora te stranke. Stvaranje napetosti i netrpeljivosti na ovakav način nikome ne koristi, smatra i dodaje da je HDZ oduvijek bio za to da Pazin bude sjedište županije, ali upravo zbog IDS-a, pogotovo njegova vrha, on još nije u potpunosti zaživio kao takav.
HDZ smatra da Pazin mora ostati županijskim sjedištem te da naum o preseljenju u Pulu neće imati jedinstvenu podršku IDS-a. Postoje povijesni, gospodarski i zemljopisni razlozi da Pazin ostane, ali i zaživi kao sjedište županije. Gabrić smatra da seljenjem sjedišta u Pulu taj grad ne bi mnogo dobio, ali bi Pazin mnogo izgubio. Činjenicu da je on zemljopisno središte Istre i da je kvalitetno povezan sa svim krajevima Poluotoka ne treba posebno obrazlagati, dodao je Gabrić.
Na novinarsko pitanje namjerava li se na lokalnim izborima kandidirati za gradonačelnika Gabrić je odgovorio da u pazinskom gradskom odboru još nisu govorili o imenima kandidata za gradonačelnika.

REAKCIJE ISTARSKIH POLITIČARA NA INICIJATIVU BORISA MILETIĆA

Pazin ili Pula: koji će grad biti sjedište Istarske županije? U osvit lokalnih izbora tu je dilemu, koja je tresla Poluotok prije 16 godina, aktualizirao pulski gradonačelnik Boris Miletić, koji je na izvještajnoj skupštini pulskog IDS-a rekao da Pula treba biti županijsko sjedište.
– Inicijativa je iznesena nekoliko mjeseci prije lokalnih izbora pa je neminovno dio predizborne kampanje, ali sjedište Istarske županije nikad nije bilo konačno riješeno i to treba učiniti tako da se pokuša naći rješenje koje je za sve prihvatljivo, što će biti teško, rekao je Dino Kozlevac, predsjednik SDP-a Istre, i podsjetio na to da jedino u Istarskoj županiji, po kriterijima koji su znani samo HDZ-u, najveći grad nije postao županijsko sjedište te je Puli napravljena nepravda. Stoga razumije inicijativu pulskog gradonačelnika i Grada Pule te ističe da tu ideju treba ozbiljno razmotriti.
– Izlaz je nađen u disperziji funkcija, to je već zaživjelo i svi su se na to navikli. Miletićevu inicijativu treba razmotriti da bi se došlo do rješenja koje će zadovoljiti građane Istre pa se zato, uz političke strukture, o svemu trebaju izjasniti i u gradovima i općinama. Ako Miletić pokrene saborsku inicijativu izmjene zakona, SDP će formirati svoj stav i javno ga iznijeti, rekao je Kozlevac.
– To je jeftin štos iz predizborne kampanje, a tako su mu odgovorili i njegovi IDS-ovci, izjavio je dopredsjednik HDZ-a Istre Marino Roce i podsjetio da se o tome ionako ne odlučuje u Istri, nego u Hrvatskom saboru, te da vlast u Istri proteklih godina nije iskoristila mogućnost da pokrene promjenu sjedišta Županije.
– Ne znam što bi time dobila Pula, koja je ionako administrativni centar Istre, ali to nije i titularno, dok bi Pazin izgubio, ističe Roce.
– To su predizborne provokacije. Istrijani mogu mirno živjeti i sa sadašnjim stanjem. Većina građana nema na to primjedbi. Jedno je stvarnost, a drugo forma. Pula će uvijek biti Pula. Pazinu treba dati šansu da se razvija i ako će mu to pomoći, neka tako bude, kaže Silvano Hrelja, predsjednik HSU-a, i ističe da ga kao političara smeta kad se ovakva pitanja otvaraju uoči izbora jer »ako nekome treba stav o tome, neka se raspiše referendum, ali u neko drugo vrijeme«.
Od same forme o sjedištu Županije Sandro Jurman, prvi čovjek HSLS-a Istre, smatra značajnijim da je regionalna samouprava decentralizirana na cijelom Poluotoku.
– Za decentralizaciju se ne treba zalagati samo deklarativno, već je treba izvesti do najniže razine tamo gdje je to moguće, poručuje Jurman, koji nema dvojbi o tomu je li Miletićeva inicijativa povezana s lokalnim izborima. »HSLS i ja podržali bismo većinski stav građana Istre, no inicijativa bi morala biti legalna, a ne plod trenutnih političkih potreba i interesa«, rekao je Jurman, koji Miletićevu inicijativu shvaća kao nešto što bi mu trebalo donijeti političku korist.
– Trebalo bi se uzdignuti iznad politikantstva i mijenjati zakon ako je to potrebno, obrazlaže Jurman.
– To je stari zahtjev. Samo se bacaju predizborne floskule. To nema nikakve veze s ozbiljnim prijedlogom, komentirao je Damir Radnić, županijski vijećnik ISDF-a, i dodao da je prije dvije godine u Županijskoj skupštini dao takav prijedlog i da su ga tada Tedi Chiavalon i župan Ivan Jakovčić napali.
– O tome treba raspravljati, ali ne uoči izbora, već na jesen, veli Josip Anton Rupnik, predsjednik Zelene stranke-Zelene alternative i županijski vijećnik, koji Miletićevu inicijativu doživljava kao dio predizborne kampanje za gradonačelnika Pule. Smatra da bi bilo bolje da sve svoje snage, znanje i umješnost Miletić iskoristi pri rješavanju niza problema s kojima se Pula suočava.

4 komentara na “Damir Kajin: Mentalitet Pazinaca mi je najbliži i apsolutno ih razumijem”

 1. svimanaznanje napisao:

  Jak je ovaj Boris Krulčić , gradonačelnički kandidat IDS-a u Pazinu, čim mu je nadređeni Kajin zapamtio ime. Taj Boris sa potpunim pravom može sebe odmah nazivati sigurnim pazinskim gradonačelnikom, kao što radi. Bravo Borise

  1. kakada napisao:

   Jako je poznat taj kandidat kad mu ni ime ne znaš -nije Boris nego Renato
   a i da znaš na istemu si

 2. pogodak napisao:

  kakada mudar si :-)

 3. nibed napisao:

  Boli me dzoksa

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2023.