Dan Grada Pazina 2016

Povodom obilježavanja Dana Grada Pazina, delegacija Grada Pazina, u znak sjećanja na sve umrle i poginule, položila je vijenac kod središnjeg križa na gradskom groblju Moj mir u Pazinu.

Nakon polaganja vijenca gradonačelnik se, sa delegacijama iz Općine Gevgelija i Općine Jablanica, uputio u Dom zdravlja Pazin gdje su prisustvovali otvorenju izložbe Obojimo sivo šarenilom koju je organiziralo Društvo likovnih stvaratelja Pazin.

U čast obilježavanja Dana Grada Pazina u dvorani Istra održana je svečana sjednica Gradskog vijeća. Sjednici su uz članove Gradskog vijeća te gradonačelnika Pazina Renata Krulčića i njegove zamjenike, prisustvovali i župan, Valter Flego, gradonačelnici i načelnici općina, predstavnici državnih i županijskih službi, gospodarstvenici, predstavnici kulturnih i javnih ustanova, sudstva i policije, političkih stranaka i udruga, te predstavnici javnog informiranja. U svom je uvodnom govoru, predsjednik Gradskog vijeća, Boris Demark posebni pozdrav uputio uzvanicima i gostima, delegaciji Općine Gevgelija s gradonačelnikom Ivanom Frangovom, te delegaciji Općine Jablanica s predsjednikom Općinskog vijeća Jablanice, Damirom Šabanovićem.

Voditelji gostujućih delegacija održali su pozdravne govore u kojima su istaknuli zadovoljstvo zbog prisustvovanja obilježavanju Dana Grada kao i zadovoljstvo zbog napretka i projekata realiziranih u razdoblju koje je proteklo od njihovih ranijih posjeta. Prisutnima se obratio i župan Istarske županije Valter Flego, čestitavši građanima Grada Pazina Dan Grada te pohvalivši Grad za ravnomjernu podjelu sredstava, zajedništvo i promicanje antifašizma.

Gradonačelnik Renato Krulčić u svom je izlaganju pohvalio suradnju sa Županijom na projektu uređenja Spomen doma. U svjetlu najava reforme teritorijalnog ustroja, pružio je podršku samostalnosti Istarske županije, neovisno o tome da li će se zvati županija ili regija. Gradonačelnik je podržao decentralizaciju kojom se jačaju financijski kapaciteti županija, gradova i općina, a ne onu koja im dodjeljuje veći obim obveza, a istovremeno kroz reformu porezne politike smanjuje prihode. Istaknuo je da riječ koja je obilježila djelovanje gradske uprave u proteklih godinu dana nisu reforme već izazovi – na koji način u uvjetima financijske i organizacijske neizvjesnosti bilo što dugoročno planirati, na koji način preskočiti brojne zapreke na putu do vanjskih izvora financiranja poput EU fondova, kako relativno skromnim vlastitim sredstvima opravdano zadovoljiti visoka očekivanja sugrađana? Konstatirao je da jedini odgovor za koji smatra da se u ovom trenutku može ponuditi je radom, stručnošću, zalaganjem, kreativnošću i nečime za što smatra da je nužno u našem društvu, a to je optimizmom, a pozitivni pomaci su ipak vidljivi.

Nadalje, Gradonačelnik je među brojnim aktivnostima vezanim za očuvanje okoliša, osim gradnje pretovarne stanice Jelenčići, istaknuo Plan očuvanja i valorizacije područja sliva Pazinčice, asfaltirana je cesta koja vodi od Pazinke do Gortanovog brijega, a u narednom razdoblju se očekuje početak radova na državnoj prometnici u predjelu radne zone „Podberam“. Do kraja godine očekuje se početak radova na obilaznici Maršeti – Lindarski križ i na kanalizacijama u naseljima Katun Trviški i Zarečje. U naseljima Stancija Pataj, Zamaski dol i Rijavac uskoro će započeti radovi na izgradnji vodovodnog ogranka čime će sva naselja Pazinštine biti priključena na javni vodoopskrbni sustav. Gradonačelnik je istaknuo da se investiralo i u kulturna dobra: Kaštel, crkvu Sv. Nikole i kuću Rapicio. U području socijalne skrbi i zdravstva lani je izdvojeno 1,7 milijuna kuna, a za rad Zajednice sportskih udruga 645 tisuća kuna. U cilju osiguranja adekvatnih uvjeta za odvijanje nastave u osnovnoj školi i pripadajućem glazbenom odjelu, izrađen je Idejni projekt za dogradnju Osnovne škole Vladimira Nazora Pazin – Matičke škole Pazin.

Gradonačelnik je naglasio da je Pazin, unatoč brojnim izazovima, od početka 2016. godine na različite fondove kandidirao projekte ukupne vrijednosti 59,4 milijuna kuna, čime se nastavljaju sve aktivnosti provedbe ključnih projekata zacrtanih Razvojnom strategijom Grada Pazina. Rekao je da postizanje ovih rezultata ne bi bilo moguće bez kvalitetne suradnje s Gradskim vijećem, čime se zahvalio gradskim vijećnicima na još jednoj godini uspješnog zajedničkog rada na boljitku Pazina i njegovih građana.

Povodom obilježavanja Dana Grada Pazina dodjeljuju se priznanja i nagrade za zasluge i doprinos na određenom području ili djelatnosti.

PLAKETA GRADA PAZINA dodijeljena je DRUŠTVU LIKOVNIH STVARATELJA PAZIN za četrdesetu obljetnicu djelovanja, kao znak priznanja za postignute rezultate u poticanju i promociji likovnog stvaralaštva te za značajan doprinos kulturnom i javnom životu Grada Pazina.

PLAKETA GRADA PAZINA dodijeljena je SLAVKU DAMIJANIĆU u znak priznanja za humanost i solidarnost u darivanju krvi – više od sto puta, čime je doprinio spašavanju života i promicanju moralnih i društvenih vrijednosti.

POVELJA GRADA PAZINA dodijeljena je FRANJI PALADINU kao znak priznanja za doprinos razvoju obrtništva te za dugogodišnje djelovanje na očuvanju i promociji deficitarne urarske djelatnosti.

POVELJA GRADA PAZINA dodijeljena je ATILIU ŠUJEVIĆU  kao znak priznanja za dugogodišnji rad i doprinos razvoju i promicanju obrtništva i obrtničkih udruženja na području Grada Pazina i Istarske županije.

ZAHVALNICA GRADA PAZINA dodijeljena je VJEKOSLAVU SERGU kao znak priznanja za aktivnosti u osnivanju Podružnice udruge  „Sindikat umirovljenika Hrvatske“ u Pazinu i rezultate ostvarene na području organiziranja, zaštite interesa i pomoći umirovljenicima.

ZAHVALNICA GRADA PAZINA dodijeljena je PATRICIJI JEDREJČIĆ kao znak priznanja za doprinos razvoju Planinarskog društva „Pazinka“ Pazin i popularizaciji planinarstva na području Grada Pazina i Pazinštine te promicanju volonterskog rada.

Ovom prilikom uručena je i nagrada za najljepše uređen izlog u Gradu Pazinu Sandri Marečić vlasnici trgovine „Metraža Štefi“.

Jedan od ljepših poklona građanima i posjetiteljima grada Pazina povodom Dana Grada ove je godine bio koncert Zagrebačke filharmonije – orkestra vrhunskih glazbenika koji već 145 godina predstavljaju Zagreb Hrvatskoj, a Hrvatsku svijetu. Uz organizacijsku i financijsku suradnju Grada Pazina sa Gradom Zagrebom, Ministarstvom kulture i Pučkim otvorenim učilištem Pazin, koncert je održan u Velikoj dvorani Spomen doma.

Osim aktivnosti na sam Dan Grada Pazina, razne manifestacije i događanja održane su tijekom mjeseca svibnja, te će se održavati i u mjesecu lipnju. Neka protekla događanja su izložbe Riznica uspomena i Muzejski krajolici56. Festival hrvatskih kazališnih amatera, timska utrka FamejaPoslovni uzlet, koncert pjevačkih zborova, tradicionalna ulična utrka Osnovne škole Vladimira Nazora, kazališna predstava Bračni (s)provod, glazbeno druženje limene glazbe, koncerti harmonikaša i harmonikaških orkestara, izložba o župnoj crkvi Sv. Nikole…

pazin.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2023.