Dan lavande u selu Pekici

lavanda_pekici_2014Imanje obitelji Pekica, u prvoj kući na ulazu u selo Pekici u općini Svetvinčenat, danas će biti domaćin manifestacije Dan lavande, posvećene valorizaciji i popularizaciji ove aromatične i ljekovite biljke. U sklopu imanja, koje će za posjetitelje biti otvoreno od 14 do 20 sati, bit će na štandovima i u tematskim kutcima predstavljeni raznoliki proizvodi na bazi lavande, od prehrambenih do kozmetičkih i dekorativnih.

Za 14, 16 i 18 sati zakazani su vođeni obilasci nasada lavande uz demonstraciju ručne žetve tradicionalnim srpovima, a na samom imanju obitelji Pekica posjetitelji će moći sudjelovati u radionicama izrade suvenira od lavande, testirati kreme od lavande, kušati kolačiće i kruh s lavandom pečene na licu mjesta u krušnoj peći, te kušati druge tipične proizvode iz ovog kraja, primjerice vino, rakije i maslinovo ulje, a nudit će se i raznovrsni istarski suveniri.

Ovim Danom lavande želi se, uz predstavljanje i takve dodatne turističke ponude općine Svetvinčenat, promovirati i tradiciju, kulturu, zanate, običaje i gastronomiju ovog dijela Istre, istaknuli su na konferenciji za novinare, kojom su jučer najavili ovu manifestaciju, direktor ureda Turističke zajednice Svetvinčenta Dean Pustijanac i Sandra Pekica u ime svog OPG-a.

Izuzetno dojmljiv izvorni ambijent ovog imanja, dekoracijom u bojama lavande dodatno prilagođen ovoj prilici, svakako će pružiti jedinstveni doživljaj svima koji ga danas posjete. Za sam kraj i atmosferično zaokruženje prvog Dana lavande na imanju obitelji Pekica u 19.30 sati predviđen je nastup plesača KUD-a Svetvinčenat.

glasistre.hr

© iPazin.net portal 2001. - 2024.