Dan Općine Motovun i 400. obljetnica Župne crkve

2Vikend 2. i 3. Kolovoza Općina Motovun slavi Dan Općine, a ove godine velika posebnost je što Župna Crkva Sv. Stjepana slavi svoju 400. obljetnicu. Tako će se uz održavanje Dana Općine upriličiti i velika svečanost kakva priliči velikoj obljetnici jednog od najposjećenijih objekata unutar starogradskih zidina.

Drevna župna crkva završena je 1614. godine, a današnji je oblik dobila tek koncem 18. stoljeća. Ona je bogato ukrašena i opremljena sakralnim inventarom, a pročelje ima mnogo zajedničkih obilježja s crkvom Santa Maria Magiore u Veneciji što navodi kako je građena prema nacrtima proslavljenog venecijanskog graditelja Andrea Paladia.

Subota 2.8. posvećena je sportsko-zabavnim animacijama i atrakcijama u organizaciji Općine Motovun i TZ Općine Motovun. Već tradicionalna treća po redu Utrka s karićima „Od Ressela do Andrettia“ poznata kao balinjerada održat će se u 17 sati, a prijave se primaju od 16.30 na startu utrke na ulazu u grad. Atraktivne vožnje po vijugavim ulicama od starogradske jezgre prema podnožju grada Velog Jože dozvoljene su svima koji pripreme vlastiti „karić“ na balinjere. Osim hrabrih i spretnih vozača na ručno napravljenim karićima u 17 sati održati će se mini nogomet za djecu do 4. razreda osnovne škole i to na školskom igralištu. Nakon podjele nagrada slijedi zabava uz DJ-a u podnožju Motovuna.

Nedjelja 3.8. započet će svečanom svetom misom u 11 sati povodom 400. obljetnice Župne crkve. U 19 sati održati će se svečana sjednica Općinskog vijeća, a na glavnom trgu nastupaju pjevači Udruge mali veliki mikrofon Buzet. Nakon mladih pjevača, zabava se nastavlja uz Glamour band.

Program:

Subota:
17.00 Treća balinjerada „Od Ressela do Andrettia“
(start na ulazu u Motovun, kraj gornjeg groblja)
17.00 Mini nogomet za djecu do 4.razreda OŠ
21.00 Proglašenje pobjednika balinjerade i zabava uz DJ-a

Nedjelja:
11:00 Svečana sveta misa
19:00 Svečana sjednica Općinskog vijeća
19:00 Nastup pjevača Udruge mali veliki mikrofon Buzet
20:30 Zabava uz Glamour band

© iPazin.net portal 2001. - 2024.