Danas glavni Dan Julesa Vernea

istra_inspirit_kastel_sandorf_jules_verne_2012Danas u 18.00 sati uključujemo „Jules Verne Vremeplov“ u kojemu sudjeluje 100-tinjak sudionika kostimiranih u odjeću kasnog 19. stoljeća kako bi sve kulturno-povijesne događaje vezane za Julesa Vernea i Pazin u doba Austro-Ugarske vizualno približili posjetiteljima. Na taj se dan stari dio grada zatvara za promet, a za posjetitelje se u večernjim satima organizira kostimirana inscenacija ulomaka iz knjige: sprovođenje, suđenje i bijeg Mathiasa Sandorfa u vrijeme dok dame, gospoda, kicoši i pučani uz ponudu zanimljivih izložbeno/prodajnih štandova stvaraju ukupnu atmosferu Pazina iz Austro-ugarskog doba 1867.godine.

Čitav dan se nudit će se brojni avanturistički sadržaji u koje se posjetitelji mogu uključiti kako ne bi bili tek pasivni promatrači što manifestaciji daje posebnu draž. Posjetitelji svih dobi mogu se uključiti u avanturističku utrku „Put oko Pazina u 80 minuta“ kojom otvaramo subotnju manifestaciju a koja je osim po svojoj atraktivnosti disciplina i staze zanimljiva i po tome što se utrkuju parovi a prilagođena je i za djecu i za odrasle. Naravno tu su i Zip-line, zatim posebno vođeni posjeti Pazinskoj jami i pokoje iznenađenje.

Ulicama staroga grada odvijat će se igre za djecu i mlade poput igre bez granica „Jules Verne ne jadi se“ koja je također prilagođena i djeci i odraslima pa tako u njoj mogu sudjelovati i obitelji, zatim Utrka puževa osobito zanimljiva za malene od 5 do 10 godina i već tradicionalan Lov na skriveno blago koje je ove godine prilagođeno djeci od 10 do 15 godina. Uz to, posjetitelji će se moći uključiti i isprobati i neke stare, gotovo zaboravljene igre.

Na različitim lokacijama moći će se pogledati i male kazališne predstave za djecu i odrasle. Koja je to bajka iz koje su izašli likovi i pojavili se u Pazinu? Koga su posjetili i što su mu ispričali? Ovo su pitanja na koja će odgovor dati Bajkomanija na prilazu Kaštelu ali i Inspirt Junior u bivšem restoranu Pazinskog kaštela, i već spomenuta inscenacije Mathiasa Sandorfa koja započinje započinje sprovođenjem Mathiasa ulicama staroga grada a završava njegovim bijegom iz Kaštela.

Interaktivni i kreativni sadržaji za djecu održavat će se čitavo poslijepodne, od 18.00 pa sve do 21.00 sat u Dječjem kutku kapetana Nema. U hladovini parka djeca će pod vodstvom animatora izrađivati kostime, lutke i lopte, sudjelovati u pričaoni gdje će se slušati ali i pisati priče.
Na glavnoj pozornici odvijat će se glazbeni program – u popodnevnim satima posjetitelje će zabavljati etno grupa Veja dok će nakon 22.00 sata pozornicu preuzeti grupa Midnight rain. Uz ovaj glazbeni program manifestaciji se priključuju i lokalni ugostitelji sa posebnom ponudom jela i pića uz jedinstvenu atmosferu, uz pokoje glazbeno iznenađenje.

Detaljne informacije o programu mogu se naći na http://www.julesvernedays.com/.

iPazin.net

10 komentara na “Danas glavni Dan Julesa Vernea”

 1. orehi napisao:

  …bilo je lijepo,pohvale organizatorima!

 2. pazinac napisao:

  Upitao bih…? Da li u opisu radnih obaveza – simboličnih obaveza pripadnosti urbanoj sredini i obaveza prema građanima… ima naznaka da gradski vijećnici – članovi vijeća MO i ostali zaposlenici Grada, Županije prisustvuju i sudjeluju u ovakvim programima. Na prste ih se može nabrojati, one koje smo jučer susretali u arealu programa…

 3. lindarac napisao:

  pazinac dobro upituje ! Gdje su nam razni funkcioneri iz raznih stranaka uvlašteni u upravljanje, kada se nešto organizira za nas građane – za naš Pazin ?

 4. ekome napisao:

  Ne kužim – zašto bi članovi Vijeća grada Pazina (koji NISU zaposlenici Grada) bili obvezni dolaziti na sve ove evente? Mislim – više nego kao obični građani? Oni imaju svoj posao, svoje poslovne i privatne obaveze, i nije na njima da se kao gradonačelnik slikavaju na otvaranju svačega kraj svake bukve.

 5. lindarac napisao:

  Mislim da je OK očekivati pojedince koji su na odgovornim funkcijama gradskih vijećnika, članova vijeća MO da budu sa SVOJIMA, kada se nešto organizira u slavu našega nam Grada. I ništa ne može bit’ kontra toga…
  Njihov je posao i obaveze da tada budu “na terenu”. Privatne obaveze nemaju tada prioritet. I to je to…

 6. nn napisao:

  Slažem se s Ekomeom i ne vidim zašto bi obaveza članova Gradskog vijeća, Mjesnih odbora, a ponajmanje zaposlenika Grada i Županije (koji uostalom nisu stranački izabrani)bila da na takvim događanjima glume statiste i popunjavaju publiku. Svi navedeni imaju svoj opis posla i tražiti od njih da se “slikaju sa svakom bukvom” nije ništa drugo nego obični populizam.

 7. mm napisao:

  nn.. Nisam shvatio da prethodnici aludiraju na zaposlenike, nego na izabrane narodne zastupnike. Podržavam opis da se pojedinci prešetavaju kako bi se “slikali sa svakom bukvom”. Mislim da takve “uloge” nisu potrebne i ne služe promociji onoga što se nudi publici. To je trošak koji se podmiruje iz nekog budžeta.

 8. kostimi napisao:

  Suđenje zavjerenicima je igrokaz osmišljen u počecima oblikovanja manifestacije DJV. Uloge suca, tužitelja i zapovjednika straže su zahtjevnije u odnosu na ostale sudionike.
  Njihovi kostimi su godinama neprilagođeni pojedinim ulogama i sceni sudnice. Konjičke terenske čizme, obični vojnički pojasevi na oficirskoj odori, terenska futrola pištolja podoficira, oznake činova, nisu primjereni dijelovi kostima u ovoj situaciji. I to traje već godinama.
  Nositelji tih uloga bi trebali imati odgovarajuće činove u skladu sa ulogom, svečanu uniformu s drugom vrstom pojasa i počasnim bodežom – mačem, odličja, brkovi – brada…
  Misljenja sam da treba promijeniti osobe koje organiziraju taj dio programa.

  1. Colonello napisao:

   A nisi mišljenja da je nemali novac iz Seenet programa koji je pred koju godinu uložen u Dane Julesa Vernea kao projekt Grada Pazina trebalo uložiti (i) u izradu baš tih primjerenih kostima za oficire i vojnike?

 9. kostimi napisao:

  @Colonelllo, mišljenja sam da je netko odgovoran na pravilan način donosio odluke o raspodjeli sredstava iz Seenet programa.
  Mislim da to rječito prikazuje stupanj prihvaćenosti kod nadležnih tog dijela programa.
  Izvođačima igrokaza suđenja MS&co dajem podršku, ali koordinatori tog dijela programa DJV su za smjenu.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.