Danas počinje 19. Motovun film festival

Devetnaesto izdanje Motovunskog filmskog festivala otvara se u utorak u 21 sat u Kinu Trg projekcijom humoristične drame “Tangerine” američkog redatelja Seana Bakera. Ovaj višestruko nagrađivani indie hit, u potpunosti snimljen mobitelom, predvodi generaciju filmova nastalih korištenjem novih tehnologija, čijim se projekcijama MFF priključuje novom filmskom dobu.

Bez obzira na ovogodišnji ironični slogan festivala “Prošle godine je bilo bolje”, Motovun i ove godine donosi iznimno jak presjek najvažnijih svjetskih nezavisnih filmova, kao i ono najbolje što dolazi iz Hrvatske i njenog susjedstva, a u pet festivalskih dana bit će prikazano stotinjak naslova najrazličitijih žanrova u nekoliko programa.

Glavni program donosi 21 film od čega je njih 13 u konkurenciji za Propeler Motovuna, a uključuje nagrađivane filmove velikih svjetskih festivala poput Berlina (“Gori more”), Cannesa (“Mučenik”) i Karlovih Vary (“Noćni život”), ali i nove filmove kultnih redatelja kao što su Alejandro Jodorowsky (“Poezija bez kraja”) i Bruno Dumont (“Zaljev luđaka”).

Među jakim regionalnim igračima u Glavnom programu, u goste dolaze Mirjana Karanović sa svojim redateljskim prvijencem “Dobra žena”, Snježana Tribuson s romantičnom komedijom “Sve najbolje” i slovenski redatelj Dajman Kozole s napetim trilerom “Noćni život”.

“Crnim dušama” Francesca Munzia počinje program “Zemlja partner: La bella Italia” podijeljen u segmente I grandi maestri (Veliki majstori), Il cinema del Mezzogiorno (Talijanski jug) i Commedia all’italiana (Talijanska filmska komedija), koji u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu donose presjek nekoliko desetljeća žive i šarolike talijanske kinematografije. U retrospektivnom talijanskom programu igrat će filmovi najvećih talijanskih redatelja Paola Sorrentina (“Il Divo”) i Giuseppea Tornatorea (“Baaria”), film “Reality” kontroverznog Mattea Garronea, hrvatskoj publici najpoznatijeg po filmu “Gomorra”, vjerodostojnom i šokantnom prikazu napuljske mafije, te radovi velikana autorskog filma Paola i Vittoria Tavianija ili Nannija Morettija. Kao posebna filmska poslastica najavljuje se i premijerna projekcija Fellinijevog “Amarcorda” u još raskošnijoj restauriranoj verziji.

U sklopu programa Motovunski kratki prikazat će se više od 30 filmova, uključujući posebnu selekciju “Hrvatska, ukratko!”, kojom se želi skrenuti pažnju na najnovije uspjehe domaće kratkometražne produkcije.

Pet dokumentarnih i igranih filmova u sklopu programa “Gdje ste bili 2016?” na različite načine bavi se jačanjem ekstremne desnice na geografskom području od Rusije do Hrvatske. Prikazuje se dokumentarac “Desno, dva, tri – kamo ide Europa” o kojem se ove godine mnogo pisalo jer svojim najdužim segmentom govori o Hrvatskoj, od prikaza proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti u Kninu i Čavoglavama, do intervjua s predsjednikom mladeži HČSP-a. Autor filma Christopher Bobyn u Motovunu će po prvi put osobno predstaviti svoj film.

S “Ranim radovima” počinje retrospektiva ovogodišnjeg motovunskog Mavericka – Želimira Žilnika, u sklopu koje će se prikazati ključni filmovi ovog pionira dokudrame i jednog od začetnika jugoslavenskog Crnog vala.

Za pola stoljeća ljubavi, izdržljivosti i posvećenosti ove se godine nagrada Pedeset godina dodjeljuje jednom od ključnih imena hrvatskog dokumentarnog filma, producentu i redatelju Nenadu Puhovskom čiji se novi film “Generacija ’68” također prikazuje na festivalu.

Prvog dana festivala, u utorak, uz čašu vina i degustaciju tradicionalnih jela sa Sardinije bit će pozdravljena ovogodišnja zemlja partner i prijatelji koji iz nje dolaze, Bella Itala, a kasno navečer publiku željnu zabave u festival će furiozno uvesti Edo Maajka.

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.