Danas počinje kalendarska jesen, temperatura zraka u Pazinu pala na 2°C

Jutrošnje niske temperature zraka dostojan su uvod u astronomsku ili kalendarsku jesen koja počinje u 16 sati i 21 minutu. Rujanski ekvinocij (ili sjeverni ekvinocij), trenutak je kada Sunce prividno prelazi nebeski ekvator dolazeći sa sjevera. Zbog razlika među kalendarskom i tropskom godinom rujanski se ekvinocij može zbiti u svako doba između 22. i 24. dana mjeseca rujna. Pri ekvinociju Sunce izlazi točno na istoku i zalazi točno na zapadu. Na sjevernoj hemisferi rujanski ekvinocij poznat je kao jesenski ekvinocij, dok je na južnoj hemisferi poznat je kao proljetni ekvinocij.

U klimatološkoj jeseni nalazimo se već 22. dan, a današnji datum predstavlja konačni oproštaj od ljeta i ulazak u pravu jesen i s kalendarskog gledišta.

Današnje jutro bilo je najhladnije ovog mjeseca. Po kotlinama unutrašnjosti Istre bilo je naročito svježe, prema mjerenjima DHMZ-a u Pazinu na 5 centimetra od tla temperatura zraka snizila se na samo 2°C. Agrometeorološka postaja u Finidi kraj Muntrilja izmjerila je također svježa 3,0°C.

Brojne meteorološke postaje na Pazinštini zabilježile su nižu temperaturu zraka od 6°C. Spomenimo Cerovlje, Ivole i postaju u samom gradu u Kolodvorskoj ulici. I u Buzetu je bilo svježe uz 6°C.

Što se tiče cijele zemlje, najniža temperatura zraka izmjerena je na Zavižanu, a iznosila je samo 0,8°C. U Gospiću je bilo 3,0°C, Slavonskom Brodu 3,8°C, a Pargu 4,0°C. U Gospiću je pri tlu zabilježen mraz, odnosno na 5 centimetara izmjeren je -1,0°C.

istramet.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.