Danas stiže “ubojica ljeta”, obilna kiša i zahlađenje

Vjerujemo da se većina zaželjela vremenskog ugođaja kakav prati poznate Genovske ciklone. Dugo nismo zabilježili pravu ciklonu sa dubokim središtem u Genovskom zaljevu, ali sa nadolazećim vikendom to će se promijeniti.

Summer killer ili ubojica ljeta naziv je koji se često koristi među ljubiteljima meteorologije, a predstavlja prekretnicu koja se najčešće dešava krajem tog godišnjeg doba. Prekretnicu nakon koje se više ne očekuje povratak vrućina, a završava i suša (barem ona agronomska).

Zbog upada hladnog i vlažnog zraka u Sredozemlje, u petak dolazi do stvaranja ciklone sa centrom kod Genovskog zaljeva. Takva sinoptička situacija uzrokovat će pogoršanje vremena u obliku grmljavinskih pljuskova i kiše koja će stići već u prvom dijelu petka. Najprije očekujemo izolirane pljuskove, dok se glavnina oborina očekuje navečer i u noći na subotu. Puhat će umjeren, na moru i jak jugozapadnjak, poslijepodne u okretanju na zapadnjak i sjeverozapadnjak. Temperature zraka u padu.

Upozoravamo na mogućnost olujnog nevremena u cijeloj Istri uz obilne oborine.

Čini se da će raspored oborina biti manje lokalan u odnosu na proteklu frontu, tako da (konačno) najavljujemo i konkretnu kišu za cijelu Istru, za razliku od nekih koji su prije koji dan samouvjereno prognozirali samo malo burice. Na sjeverozapadu očekujemo između 20 i 40 mm, lokalno i više od 50 mm, slično i u unutrašnjosti poluotoka, dok bi jug trebao dobiti 20-ak mm.

Postupno smirivanje vremena stiže tokom subote, ali i dalje će se zadržati dosta nestabilno vrijeme uz česte pljuskove ili prolaznu kišu. Bit će osjetno svježije uz maksimalne dnevne temperature zraka između 21 i 26°C. Zbog zadržavanja ciklonalnog vrtloga u blizini našeg kraja, i idućih dana bit će nestabilno uz mogućnost pljuskova. Prava rana jesen!

istramet.com

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2020.