Danas su u ‘Štrigariji po žminjskeh križinah’ uživala djeca

Održan je prvi dan manifestacije u organizaciji Udruge građana Geminianum iz Žminja, koji valorizira nematerijalnu baštinu tog kraja Istre, s posebnim naglaskom na bajoslovlje. Za razliku od programa koji posjetitelje očekuje u srijedu, 31. listopada, danas su u “Štrigariji po žminjskeh križinah” uživala isključivo djeca.

Pod vodstvom Jadranke Bakša od 18 na dalje u prepunom prostoru bivšeg Magnusa, brojni su mališani u pratnji roditelja, baka i djedova, uživali pretvarajući svoje bundeve u zastrašujuća, ali i komična lica. Bila je to samo uvertira u filmsko veče. Naime, u 20 sati u kino sali Žminjci su najmlađe oduševili projekcijom animiranog filma Moja čudovišna obitelj.

Članovi Udruge građana Geminianum pozivaju posjetitelje na vrhunac ove manifestacije, u srijedu, 31. listopada. Program počinje u 18:00 h. Žminjska kula postat će kula straha, a u njoj će se na jedan dan nastaniti zla vještica koja će, praćena zvučnom kulisom i okružena starim fotografijama Žminja, posjetiteljima kazivati priče o štrigama, štrigunima i vukodlacima. U 18: 15 kreće prva vođena tura po strašnim žminjskim ulicama, kada će sudionici vidjeti neočekivane prizore i slušati o bajoslovnim bićima; vukodlacima, morama i krsnicima. U njima sudjeluju voditelj Matija Ljuba i kazališna družina Rastrepuh iz Pazina. I tako sve do 21: 30. Slične ih priče čekaju i uz krijes pored šterne. A na kuli pripremaju, u suradnji s udrugom Sonitus, prvi 3D mapping. Javna će rasvjeta te večeri u središtu Žminja biti prigušena, a sudionici ture bit će praćeni samo svijećama. Na programu je i ples s vatrom, oslikavanje lica i craft beer kutak. U kino – sali u 21:00 h očekuje vas horor – film The autopsy of Jane Doe, a u 23:00 h party u Ex Magnusu.

Manifestacijom, kažu u Žminju, žele začuditi, zabaviti, educirati i probuditi svijest o značaju nematerijalnog blaga kojim ovaj dio Istre obiluje. U konačnici, u srijedu će biti uprizoreni brojni zapisi Žminjke, Milice Kranjčić, autorice knjige Libar od polnoći. Isti su korišteni za dramsko djelo Štuorice od polnoći ali i za potrebe projekta u kojem Općina Žminj sudjeluje, a u sklopu INTERREG Slovenija – Hrvatska, odnosno Pohorje i Istra; Živa coprnija/Živa štrigarija. Riječ je o kulturnom bogatstvu koje se ima za pretočiti u turistički proizvod čiji je temelj tradicija bajoslovlja. A Žminjci su, kažu, te sreće da ne trebaju ništa izmišljati ni kopirati, imaju vlasitita bića koja plešu po križinah. Zato u srijedu nude alternativu Haloweenu.

ipress.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.