Dani agroturizama: Triba tri obroka na dan isti

Više od devedeset ljudi došlo je u organiziranim grupama u agroturizam San Mauro u istoimenom selu kod Momjana, a privukao ih je meni bišteke istarskog goveda u toću od maslina s restanim krumpirom i torta od domaćeg sira sa preljevom od aronije, bobičastog voća koje obitelj Sinković tamo sama uzgaja, a dobavili su ga iz Sibira prije sedamnaest godina.

Marljiva obitelj Sinković koju čine Libero, Dora i sinovi Patrik i Sergej te četiri zaposlenika imala je posla cijeli dan, no za razliku od prošle godine kad je vladao stampedo, danas su rezervacije tekle bez problema, rekao nam je Libero.

– Nismo nikad bili simo, pa smo došli viditi na ove kraje. Lip je Momjan, ali česta ni za nas ki pijemo, nama rabi barem šest metri ravnega, našalio se Mirko Hrastić iz Picupari kod Tićana. U San Mauro je došao sa ženom i prijateljima iz Škropeti i dodao kako će obići još agroturizme u Špinovcima u 14 sati te u Kostanjici u 16 sati jer “triba tri obroka na dan isti“, a porcije istarskog boškarina bile su im dostatne, ali bi mogle biti i veće.

– Lipo nam je prišlo jer ne rabimo kuhati ni prati posudu, zaključili su i otišli u vinski podrum gdje se fešta nastavila uz gitaru. Za glazbenu pratnju jelu brinula se skupina obiteljskih prijatelja iz Momjana, Umaga i Ročkog polja.

Kako su se među domaćim gostima isticali Rusi koji su jeli njoke s tartufima i maneštru, nismo mogli odoljeti da ne saznamo njihovu priču.

–  Imam apartman u Savudriji posljednjih dvanaest godina. U Moskvi nema dovoljno promocije o ovakvoj Istri, a teško je bez toga ruske turiste dovući u unutrašnjost, uglavnom kupe all inclusive aranžman u hotelima, tamo i jedu i piju, eventualno odu na Plitvice, rekao je odvjetnik, imenom Aleksander iz Moskve.

Gosti su mogli jesti, razgledati vinski podrum, kupiti domaće proizvode i poigrati se sa svinjom Bepom koja je maskota ovog imanja, dok Sinkovići sutradan nastavljaju sa svakodnevnim poslom i brigom o vinu, životinjama i turistima jer za agroturizme nema “petka ni svetka“. (M. DAMJAN)
Stancija Guran nudila ombolo sa zeljem i kolač od jabuke

U Dane otvorenih vrata agroturizama Istre uključio se i agroturizam Sia obitelji Cetina iz Stancije Guran kod Vodnjana. Na prigodnom meniju, koji je koštao 60 kuna, a uključivao i piće, vlasnici su posjetiteljima ponudili ombolo sa zeljem na padelu, frigane krumpire na kapuli, a za desert domaćikolač od jabuke.

Sve je bilo pripravljano po tradicionalnim receptima vlasnika seoskog domaćinstva od namirnica uzgojenih na imanju.

Za stolom smo zatekli i polaznike Ustanove za cijeloživotno učenje “Magistra” koji se obrazuju za zanimanje “Voditelja poljoprivredno-turističkog imanja”, a ovo su obiteljsko-poljoprivredno gospodarstvo posjetili su sklopu praktične nastave.

Program, kako nam je pojasnila savjetnica Magistre Branka Ajerdini, traje tri mjeseca, a financira ga Zavod za zapošljavanje dugotrajno nezaposlenim osobama koje su iskazale interes za samozapošljavanje u ovoj braši.

Program trenutno polazi deset polaznika, svi iz Pazina i njegove okolice.

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.