Dani Julesa Vernea uče od Špancir festa

Gradovi Pazin i Varaždin su – uz Istarsku županiju, Rovinj i Brtoniglu iz Hrvatske te regije Toscanu i Friuli-Veneziju Giuliju iz Italije – partneri u programu SEENET 2, koji financira talijansko ministarstvo vanjskih poslova.

Dvodnevni posjet predstavnika Varaždina – Josipa Kovača, višeg inspektora zaštite kulturnih dobara u tamošnjem Konzervatorskom zavodu, i Branke Tropp, direktorice turističkog ureda TZ-a – iskorišten je za upoznavanje s pazinskom starogradskom jezgrom i potencijalima grada u kulturnom i turističkom smislu te za radionicu na kojoj su gosti govorili o svojim iskustvima – od gradskih odluka do intervencija u prostoru i malih atrakcija.

Na konferenciji za novinare gradonačelnik Renato Krulčić istaknuo je da se radi na tome da Pazin postane poželjna turistička destinacija. U sklopu toga će po 14. put biti održani Dani Julesa Vernea 25. lipnja, kada se stari dio grada vraća u doba nastanka Vernova romana “Mathias Sandorf”.

Ranka Šepić, koja u Pazinu radi na provedbi SEENET-a 2, veli da taj program traje tri godine, ima više komponenti, a svim je partnerima zajednička poveznica valorizacija kulturnog turizma. Uz unapređivanje turističkih manifestacija na lokalnoj razini, cilj je i umrežavanje s partnerima na projektu.

Spomenula je sličnosti Dana Julesa Verna i Špancir festa, iza kojeg je puno više iskustva nego iza pazinske manifestacije koja grad vraća u 1877. godinu. Branka Tropp naglasila je da se kroz SEENET 2 otkrivaju sličnosti i poveznice među partnerima i da će si međusobno pomagati znanjem i prenošenjem iskustava.

Nakon obilaska Kaštela i starog dijela Pazina Josip Kovač je rekao da su tako izgledali utvrda i starogradska jezgra Varaždina prije dvadesetak godina. Imali su sreću da je utvrda obnovljena 80-ih godina prošlog stoljeća, a pohvalio je obnovu pazinskog Kaštela.

Naglasio je da treba urediti pristupni koridor s urbanom strukturom koja možda nema veliki kulturni značaj, ali daje razvojni kontinuitet i ima svoj karakter te je važno da ga se sačuva. Takav je bio slučaj i u Varaždinu, kada su pristupne ulice prema utvrdi počele dobivati na značenju i postale atraktivne, ali to ne ide preko noći.

www.glasistre.hr

© iPazin.net portal 2001. - 2024.