Dani rukotvorina – tekstil, drvo, glina

U Etnografskom muzeju Istre/Museo etnografico dell’Istria u Pazinu je od 13 do 15 rujna održana druga po redu manifestacija “Dani rukotvorina – tekstil, drvo, glina ” Kroz tri dana raznovrsni program privukao je velik broj posjetitelja, a većina njih se uključila u aktivnosti. Posjetitelji su imali prilike sudjelovati na radionicama, slušati stručno predavanje, razgledati izložbu „Žensko rukotvorstvo“ te kupiti originalne rukotvorine istarskih kreativaca.

Voditeljice manifestacije Mirjana Margetić, viša muzejska pedagoginja i Nikolina Rusac, dokumentaristica naglasile su kako su se radionice održavale u prijepodnevnom i poslijepodnevnom terminu kako bi bile dostupne većem broju posjetitelja.

Prvog dana tema je bila tekstil, a održane su tri različite radionice. Tkanje na tkalačkom stanu demonstrirala je Biserka Vranić. Kako se rikamiva učenike srednje Škole primjenjene umjetnosti i dizajna iz Pule podučila je Gracijela Krištofić, a kukičanje je u poslijepodnevnim satima vodila Kristina Mijandrušić Ladavac. Temu tekstila prati i izložba „Žensko rukotvorstvo“ gdje je izložena građa iz fundusa muzeja koja prikazuje bogatstvo ručnog rada na različitim tekstilnim predmetima.

Novost na ovogodišnjoj manifestaciji bilo je stručno predavanje na temu „Dobrobiti radne terapije“ koje su održale psihologinje Jasna Sloković, Neva Ljuština i Valentina Vrbnc.
Rukotvorine od drva izrađivale su se u petak kada je Mile Lončar demonstrirao kako se izrađuju kuharnice i žlice od drva, nakon čega su se i sami polaznici radionica okušali u finalnoj izradi žlica od maslinovog drva. Na dvodnevnoj radionici „Košara na starinski“ pod vodstvom Livija Bratičića plele su se košare od bekve.

Zadnji Dan rukotvorina protekao je u kreativnom izražavanju kroz glinu i specifičan vez. Radionice gline, koju su vodili Roberta Dušman-Franković i Aleks Klobas, okupile su sve generacije u oblikovanju lončića na lončarskom kolu, ali i modeliranju, odnosno izradi ovčica od gline. Radionica nazvana „Samo za strpljive“ je bila svojevrsna umjetnička interpretacija tradicijskog veza na probušenom jaju, a vodila ju je Roberta Weissman Nagy.

1 komentar na “Dani rukotvorina – tekstil, drvo, glina”

  1. GoGz napisao:

    Bilo je odlično! Pohvale voditeljima radionica i organizatorima, vidimo se i slijedeće godine! :)

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2020.