Dašak istarske prošlosti uhvaćen u pjesmama

Ana KrnjusU ispunjenoj maloj koncertnoj dvorani pazinskog Spomen doma u četvrtak je predstavljena zbirka pjesama “Litrati vremena” pazinske pjesnikinje Ane Krnjus.

“U pjesme sam pretočila sve uspomene iz djetinjstva i rada koje su čučale u meni”, kazala je autorica otkrivši da najveću inspiraciju crpi iz djetinjstva u “mojem lijepom selu Motovunskim Novakima”, životu u mnogobrojnoj obitelji i danima provedenim u dječjim igrama.

“Današnja djeca zaista imaju mnogo igaračaka i igara, ali i mi smo imali am-salam, pika-paki, doktora, oca i matere… Svaki kantun u našem selu je bio naš”, ispričala je.

Pjesnikinja se poezijom počela baviti tek u mirovini, međutim u razgovoru s moderatorom Davorom Šišovićem prisjetila se prvotnih pjesničkih iskustava – ljubavnih pjesama koje je skrivečki pisala u gimnazijskim danima, pisanja za školski list “Stvarnost”, kao i gimnazijskog profesora Tugomila Ujčića koji ih je tada uputio u svijet književnosti.

Urednik knjige Tomislav Milohanić zbirku je opisao kao “dašak prošlosti koji nas kao zavičaj duše prati kroz život” te posebno istaknuo “toplinu laganih i pitkih pjesama punih života” pisanih istinskim čakavskim idiomom kojim se govori na potezu Motovun – Karojba – Trviž.

U knjizi-spomenaru nalaze se socijalne, ljubavne, refleksivne i domoljubne pjesme, a pjesnikinja je uspješno izbjegla zamku rime i vezanog stiha što njenoj poetici daje autentični i iskreni umjetnički pečat.

Zbirku povrh svega obilježava sjećanje na dane djetinjstva u Motovunskim Novakima koji su zauvijek u srcu autorice ostali mjesto blagosti, nježnosti i ljubavi, ustvrdio je Milohanić. Ona je također dokument vremena jer se u njoj nalaze toponimi pašnjaka, njiva i ostalih mjesta u okolišu sela, kao i u selu.

Posebno su dojmljive i dirljive pjesme koje je pjesnikinja posvetila majci (Moja naša mat, Škola moje matere). Pjesnikinja je kazala da joj je uzor i dalje Mate Balota te se na ilustracijama knjige (s motivima mjesta življenja pjesnikinje: Motovunski Novaki te pazinski Buraj i Kaštel) zahvalila Davidu Iviću koji je ujedno nakladnik iz Matice hrvatske.

U stankama razgovora pjesnikinjine su pjesme kazivali Eliana Batagelj, Ivana Milanović i sama pjesnikinja, dok je za glazbenu podlogu zaslužna bila Barbara Stihović, a za završni nastup na bajsu i violini Miloš Pernić i David Ivić.

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.