Davor Horvatić: ”Što je to život? Pogled jednog fizičara”

horvaticPredavanje na Istrakonu, velika dvorana Spomen doma, petak u 20 sati

Da li fizika išta može reći o nastanku života? Društvenim strukturama koje mi ljudi formiramo? Mozgu i svijesti kroz neurologiju i fiziku? Odgovor je naravno, da. Može reći puno više od toga. Predavanje je zamišljeno kao jedan put od mikrosvijeta prema strukturi ljudskih društava koje su se razvijale kroz povijest. Pokazati ćemo koliko zapravo moderna znanost koja se razvila u zadnjoj dekadi obogaćuje naš pogled na nas kao vrstu i na njenu strukturu od koje ne možemo pobjeći, nego je samo što bolje razumjeti. Oprez: ekstremni vjernici/ateisti bi se mogli naći uvrijeđeni ovim predavanjem. Predavanje je osmišljeno kao skeptičan pogled znanstvenika na svijet.

Extra, extra: Otkriven potpis inflacijske faze svemira

Sažetak: Ožujak 2014. godine, cca 13.8 milijardi godina nakon nastanka ovog svemira, prodrmao je znanstvenu zajednicu pošteno. Otkrili smo potpis nagle inflacije svemira koja se odvila u trenutku njegovog nastanka. Istrakonska publika biti će u prilici čuti najnovije vijesti u punim i preciznim detaljima. Što se to otkrilo? Koliko možemo biti sigurni u otkriće? Koliko je ono veliko (potencijalna Nobelova nagrada)? Samo su neka od pitanja kojima ćemo se pozabaviti.

O predavaču: doc. dr. sc. Davor Horvatić, docent je na Fizičkom odsjeku

zagrebačkoga Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta. Usavršavao se u Austriji, Poljskoj i Rusiji, a glavno je područje njegova istraživanja je fizika kritičnih fenomena i kvantna kromodinamika. Autor je 32 znanstvena rada, organizator domaćih i međunarodnih konferencija te popularizator znanosti s više od stotinu javnih nastupa. Surađuje sa znanstvenicima u više europskih zemalja, dok je glavna suradnja u području kompleksnih sustava s primjenom na ekonofiziku s američkim akademikom H.E. Stanleyem, jednim od utemeljitelja tog područja.

 

 

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.