Davor Šišović o Mathiasu Sandorfu Julesa Vernea

jules_verne_days_2008.jpgJules Verne je 1885. objavio roman “Mathias Sandorf” u kojemu ključni zaplet započinje u Pazinu. Po romanu “Mathias Sandorf” izvođeno je nekoliko kazališnih predstava i snimljena su tri igrana filma. Jeste li se zapitali kako je do toga došlo i kako u njima Pazin izgleda?

Kako je Pazin zaboravio na “Mathiasa Sandorfa” kroz više od stotinu godina? Kako je “Mathias Sandorf” u Pazinu ponovo otkriven 1998. godine i što je bilo poslije? Što Pazin znači za današnji “svijet Julesa Vernea”? Sve to možete pitati Davora Šišovića u utorak 19:30 sati u Gradskoj knjižnici Pazin.

iPazin.net

2 komentara na “Davor Šišović o Mathiasu Sandorfu Julesa Vernea”

 1. Zvonimir napisao:

  Ispravio bih krivi navod autora članka:
  Mathias Sandorf autora Julesa Vernea je u Pazinu prvi put otkriven 1988.godine.
  Izdavač Grafički zavod Hrvatske je te godine ponudio javnosti djelo pod naslovom “Matijaš Sandorf”. Prevoditelj Morana Čale Knežević, ilustracije L.Benett.
  Naime, osnivanjem prvoga turističkog društva u Pazinu, tajnik Zvonimir Blažević, pokrenuta je akcija oblikovanja turističke ponude Pazina – pazinštine. Knjiga “Matijaš Sandorf”- 50 primjeraka- je nabavljena na račun TD. Sačuvani primjerak vidi kod mene.
  U to vrijeme 1988.-1989. smo organizirali masovnu akciju čišćenja Pazinske jame, vidi na stranicama današnje Turističke zajednice u Pazinu. Moto svega je bio lik i djelo Julesa Vernea. Postoje živi svjedoci tadašnjih vremena i ne vidim razloga da se osmišlja neka nova povijest.
  Budite pravi, lijep pozdrav
  Zvonimir

 2. Zvonimir napisao:

  Dan poslije najavljene prezentacije teme D.Šišovića u prostoru Gradske knjižnice Pazin dodao bih mojemu komentaru:
  1998.godine, (nakon ratnih godina) inicirano je osnivanje Kluba Jules Vernea Pazin u svrhu kvalitetnije ponude pazinštine na turističkom tržištu. Težilo se organiziranju grupe volontera, koji će pomoći oblikovanju te ponude. U vodstvu tima su, uz ostale, bili Manuela Hrvatin, Radenko Sloković, Zvonimir Blažević. Predsjedavajući osnivačke skupštine je bio Zvonimir.
  Sudbinu te udruge u narednim godinama ovdje ne bih komentirao.
  Hvala adminu na uvrštenju…

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.