Demark, Jašić i Velenderić: „Zajednička nam je želja probuditi Pazin“

S KONFERENCIJE ZA MEDIJE SDP-A PAZIN
Boris Demark, SDP-ov kandidat za gradonačelnika Pazin na predstojećim lokalnim izborima, 20. travnja 2017. na terasi Hotela Lovac u Pazinu održao je konferenciju za medije na kojoj je predstavio kandidate za svoje zamjenike.

„Ponosan sam što je Suzana Jašić, diplomirana politologinja, vlasnica obrta za poslovno savjetovanje i dugogodišnja aktivistkinja u civilnom društvu, pristala biti jedna od dvoje mojih zamjenika“, ustvrdio je Demark. Suzana Jašić rođena je 1973. godine u Pazinu, osnovnu školu pohađala je u Sv. Petru u Šumi, a osnovnu muzičku školu u Pazinu, u kojemu je završila i gimnaziju. Potom upisuje i završava politologiju na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Još tijekom studija kreće u aktivističke, a potom i u profesionalne vode djelujući u civilnom društvu kao osoba koja je uvijek artikulirano branila demokratske vrijednosti i principe. Stekla je značajno iskustvo u koordiniranju aktivnosti, tima i proračuna, sudjelovala u izradi, zagovaranju i praćenju provedbe niza akata,  koordinirala brojne kampanje, educirala i razvijala na desetke organizacija civilnog društva u zemlji i inozemstvu. U Istru se vratila prije 8 godina te svoj aktivizam nastavlja i u lokalnoj zajednici. Autorica je projekta Pazin Proračun, predstavnica je roditelja u Upravnom vijeću Dječjeg vrtića „Olga Ban“, osmišljava i pomaže razvojne projekte i suradnje na lokalnoj i nacionalnoj razini.

Drugi kandidat za zamjenika je član SDP-a i pravnik, Dean Velenderić, koji je 1989. godine također rođen u Pazinu, u kojemu je završio osnovnoškolsko i gimnazijsko obrazovanje. Pravni fakultet završava u Rijeci i stječe naziv magistra prava. Dean Velenderić ima iskustvo rada u turizmu, a potom i u odvjetničkom uredu, te poznaje i razumije ustroj i funkcioniranje pravnog sustava. „Ima izvrsne komunikacijske vještine, dobar je u organizaciji i vođenju timova. Živi i voli sport, bavio se košarkom i sportskim ribolovom te u više navrata sudjelovao na državnim prvenstvima. Ljubitelj je znanstvene fantastike“, predstavio je svojeg drugog zamjenika Boris Demark.

Kandidati su potom predstavili svoju motivaciju za ulazak u izbornu utrku.
„Prelomila sam nakon jako dugog razmišljanja. Frustrirana sam građanka zemlje i grada i postalo mi je jasno da godine prolaze u čekanju da život postane bolji. Dosadilo mi je ujedno biti s druge strane zagovaranja, predlaganja, poticanja, želim doći u poziciju da doista mijenjam stvari, da svoje iskustvo, znanje, energiju, viziju i kreativnost kanaliziram prema mjestima s kojih je lakše djelovati. I ja sam jedna od onih koja je nezadovoljna političkom situacijom općenito i samim strankama, ali promjene počinju od nas samih. Boris i njegov tim potrudili su se da me nagovore, dočekana sam s entuzijazmom, pokazali su veliku otvorenost za suradnju i dogovore oko programa i moram reći da sam pozitivno iznenađena komunikacijom, organizacijom i željom da se grad probudi i cjelovito razvija. Vjerujem da sam ispravno procijenila i pridružila se najboljoj ekipi koja će sebe ponuditi na izborima s najboljim programom, vjerujem da ćemo dobiti povjerenje birača i biračica i da ćemo biti u prilici da, zajedno s drugim entuzijastima i entuzijastkinjama, neovisno o stranačkoj pripadnosti, razvijamo grad i učinimo ga mjestom u kojem nije samo ugodno čekati, već je i perspektivno živjeti.“ Za sebe smatra da posjeduje kreativnost i viziju u kombinaciji s iskustvom i operativnošću, te će, na svoju inicijativu, nakon što pobijede na izborima, biti uključena u provedbu razvojnih mjera s područja gospodarstva, obrazovanja, turizma, poljoprivrede i zajednice, a posebice kroz provođenje razvojnih paketa mjera „RaSTEM u Pazinu“, u jačanje lokalne demokracije, mjesne samouprave i komunikacije Grada i lokalne zajednice kroz provedbu savjetovanja i implementaciju socijalnih inovacija te u razvoj podrške organizacijama civilnog društva koje obogaćuju život u Pazinu, uključujući i sektor sporta koji je za djelovanje i obrazovanje kadrova zaslužio veća sredstva i veću podršku.

Dean Velenderić kao član SDP-a nije imao dileme, svoju kandidaturu prihvatio je s ponosom. „SDP-u su se pridružili novi ljudi, od radnika do intelektualaca različitih dobi. Imamo dobar program, razvojan i socijalan, i uskoro ćemo ga predstaviti javnosti. Uzbuđeni smo zbog pozitivnih promjena kojima ćemo se posvetiti nakon izbora.“ U političku utakmicu ulazi s ambicijom da pomogne svojem gradu, naročito mlađoj populaciji, te stoji na raspolaganju svim ljudima koji žele i mogu pomoći Pazinu da postane moderan Grad po mjeri svakog njegovog stanovnika i stanovnice. U tu svrhu, nakon pobjede na izborima, zalagat će se i raditi na sljedećim područjima: pravnim pitanjima i imovinsko pravnim odnosima, projektom sređivanja/usklađenja zemljišnoknjižnih i katastarskih podataka za k.o. Pazin,  poticanjem  izgradnje hotelskih i kamp kapaciteta u Pazinu, razvojnim mjerama u poduzetništvu, turizmu i sportu, sve u svrhu zadržavanja mladih u Gradu Pazinu i njihovog zaposlenja.
Svojim je prisustvom potporu pazinskom timu na konferenciji za medije dao i Marino Baldini, kandidat SDP-ove koalicije (SDP, HSU, HSS, SDSS i Hrvatskih laburista) za istarskog župana.

Na kraju je Boris Demark građanke i građane pozvao da prate kampanju, da informirano donesu odluku i izađu na izbore. „Smatram da smo nas troje vrlo kvalitetan tim, spoj iskustva i energije, različiti smo, ali vrijednosno i svjetonazorski slični. Imat ćemo i kvalitetnu listu za Gradsko vijeće, a zajednička nam je želja probuditi Pazin i stvoriti grad jednakih mogućnosti u kojem je perspektivno živjeti. Poduprite nas u tome“, pozvao je Pazinke i Pazince gradonačelnički kandidat SDP-a, Boris Demark. (rex)

http://www.regionalexpress.hr/site/more/demark-jashi-i-velenderi-zajednichka-nam-je-zhelja-probuditi-pazin

109 komentara na “Demark, Jašić i Velenderić: „Zajednička nam je želja probuditi Pazin“”

 1. amerika napisao:

  ho ho, ke bomba, bravo!

 2. bum napisao:

  A baš bomba… a ma!

 3. optimist napisao:

  opaaaa, Suzi legendo <3
  ma to, gospodarstvo i obrazovanje, konačno!

  1. Građanka napisao:

   Suzi se dokazala u raznim ulogama, ali misliti da će sa svojom  kandidaturom nešto napraviti je u najmanju ruku naivno. Ona je sad na poziciji “jedna od mnogih” i bez obzira na njene (nadam se dobre) namjere, promjene su izrazito spore. U svakom slučaju pohvale na hvatanju u koštac i sretno!

 4. Marija napisao:

  Odličnooooo. Konačno imam za koga glasati. Moja puna podrška.

 5. Anonimno napisao:

  Znači umjesto jednog zamjenika ili jedne zamjenice imamo bismo dvoje. Ne vidim neku posebnu potrebu za time niti veći gradovi to nemaju ali očito bas to Pazinu treba. Dvoje uhljeba umjesto jednog….ali matematika je takva da ide plaća više umjesto koje platne liste manje. Dragi moji puno zujite a malo meda dajete…

  A što se tice spososbnosti mladih kandidata mislim ono nemam komentara osim da je sve već receno…da na ovim izborima nema nikog vrijednog pa niti jednog glasa.

  Ljubitelj SF. Imaš moj glas u dalekoj paralelnoj buducnosti a glasnogovorniku roditelja u vrtiću (ja nikada cuo) preporučujem da malo bolje obrati pažnju na vrtić i samo stanje. Koje i kakvo trebalo bi biti jasno jer ipak je osoba s više iskustva od nas obicnih roditelja. Tako da je moglo još ali i još može bolje pogotovo za našu djecu…

  1. Anonimno napisao:

   Grad Pazin kao veliki grad (centar županije) zakonski mora imati dva zamjenika grad., imao ih je i do sada.

   1. Anonimno napisao:

    Nisam znao hvala na kratkom odgovoru.

  2. dindio napisao:

   Netko je ljubitelj SF-a, a netko trkeljanja. Siguro imaš velikih iskustava u pljeskanju po skupovima, ali bilo bi dobro da vam odrade i neki tečaj trolanja jer ni trolanje više nije jednostavno kao nekad.

   Dvoje zamjenika je zakonska nužnost, nisu to oni izmislili.
   I sadašnji gradonačelnik ima dvoje zamjenika, samo nisi nikad čuo za njih jer niš ne delaju, a njemu je nasušna potreba biti glavni i jedini.
   Zamjenici nisu profesionalci, tj. nisu zaposlenici.
   I malo pažljivije pročitaj tekst, ne postoji glasnogovornik roditelja, postoji nešto što je također zakonska norma.

   1. Anonimno napisao:

    E pa vidi nemam. Trkeljanja onoga što ti ne želiš čuti to da….ali po skupovima ne jer da da zna bi da moji voljeni imaju svoje minjone….

    Čitam i predstavnik iliti glasnogovornik ti dođe na isto….znači nije g…o nego se pas p…o. poanta pisanja je da ima ondje ima posla za dječju pravobraniteljicu.

    1. suzi jašić napisao:

     Poštovana/i, ako imate saznanja o nekom potencijalno kaznenom dijelu, vaša je zakonska dužnost da to prijavite, jednako tako smatrate da tu ima posla za dječju pravobraniteljicu.
     U protivnom, ne biste trebali širiti ovako zlonamjerne glasine.
     I to dosta hrabro, anonimno.

  3. Đemo napisao:

   Počekaj samo, anonimac, da pčelice “prozuje”…
   Budeš vidio.
   Pa onda reci.
   :)

  4. optimist napisao:

   Bolje i 2 takva koordinatora-lidera nego 5-10 uhljeba na raznim mjestima po Gradu. Ja sadašnje zamjenike viđan samo na otvaranjima, primanjima i sličnin situacijama. Čak pak oni delaju?

  5. Anonimno napisao:

   Frka ti je unapred, a? Malo te pere da se nešto promijeni? :)
   Dean voli SF, ali Krule očito još više kad priča bajke i obećava brda i doline koje će plaćat naši unuki.
   HDZ nema nič ni nikega, pogotovo ne sposobnega.
   Imaš ča bolje?

   1. Anonimno napisao:

    Nije niti malo..frka me je da se opet puno zuji pogotovo pred izbore….želim da se promijeni ali pošto su gornji bolje obrazovani jako je naivno kazivati sve to bez nekog konkretnog plana…

    A brda i doline….jednako tako s SDP strane.

    Ne nemam ništa bolje biti ne predlaže nikog boljeg.

 6. meštar napisao:

  odavno nisan vidi osobu kalibra suzi jašić na bilo kojoj listi, poziciji, opciji i zato moj glas ova ekipa sigurno ima. skinut IDS i sitne interese u gradu pazinu je gotovo nemoguća misija. kuraja!

  1. autobusni forever napisao:

   Ča mislite je realno da se skine IDS ili je to stvarno nemoguća misija? S obzirom da je na prošlim izborima u drugom krugu Bubić dobi cca 45%, znači da ni baš tako proids raspoloženje… Pitanje je da li Demark to more, ali je pametno odabra dobar tim, barem za sad, ćemo vidit listu….

   1. Anonimno napisao:

    Ako je Bubić moga onoliko dobit prodajom iste magle kao Monika samo zato ča je iz HDZ-a i bija jedina alternativa IDS-u, onda ovo mora dobit više.

    Vidit ćemo listu, ali rada bin konačno detaljnije vidit sve ovo ča planira Suzi, jer daje nadu.

 7. Čak Beri napisao:

  Deep down in Istra County seven miles from Pazin
  In Sveti Petar in the woods among the evergreens
  There stood a log cabin made of earth and wood
  Where lived a country girl named Suzy B. Goode
  Who never ever learned to play a guitar so well
  But she could think and write just like a-ringing a bell

  Go go
  Go Suzy go!
  Go
  Go Suzy go!
  Go
  Go Suzy go!
  Go
  Go Suzy go!
  Go
  Suzy B. Goode!

 8. suzi jašić napisao:

  Ljudi, hvala na podršci! Svaka lijepa riječ mi je obaveza (sad i meni sve što napišem počne zvučati kao klišej, ali to stvarno mislim :))
  Pozivam sve dobronamjerne i sumnjičave da dođu na FB stranicu https://www.facebook.com/suzanajasicpazin/ i web http://raSTEMuPazinu.net na kojima ću objavljivati vijesti, dijelove programa i najave aktivnosti s ciljem da komuniciramo i razmjenjujemo ideje.
  Samo hrabro :)

 9. pun mi je šufit napisao:

  S obzirom da poznajem Suzanu, skrenut ću joj pažnju na nezamislivo dijeljenje stipendija ( podobnima i bogatima) prije cca 6 – 7 godina gdje smo uglavnom popušili izuzev određene loze, ravnateljice vrtića, sportašica (btw za njih se znalo već unaprijed) itd. Ponavljam, u duetu su bili Demark i Kručlić . Znači, suradnja s IDSom je već počela.

  1. gradjanin napisao:

   Mislim da ćeš dobit odgovor kao ovaj gore…ako imaš saznanja o blablabla onda prijavi blablabla

   1. ja sam nesretni građanin, u pomoć, kme, kme, tko me ne sluša, taj je u k. napisao:

    A kakav ti odgovor očekuješ? Da će neki nešto napravit samo zato jer si TI nešto otračao/otračala? Ili djeluj kako spada, ili pazi da ti kanalizacija stalno ne izlazi na usta.

  2. Anonimno napisao:

   Pokušali su surađivat (ne koalirat) sve dok odnos nije vrlo brzo doša na pas-mater i razišli se, ča je bilo za očekivat jer su oni dva svijeta. Nema takve suradnje odavno niti će je vjerojatno bit do daljnjega jer ova ekipa su drugi ljudi i drugačiji prioriteti.

   1. TBF napisao:

    Alo prika, ja san šareni artikal, karton i plastika, lip san ka slika
    Povoljna prilika, na šarenoj stalaži u šarenoj ambalaži, jer tako san ti draži
    Sada san crven, lani bija san lila
    Šareni artikal, karton i plastika
    Crven, zelen, žut, kupuj kao lud
    Šareni artikal, lip san ka slika
    Nije bitna kvaliteta, samo etiketa

    1. službenik sam majko na bijelome brodu.... napisao:

     jasno je da mnogi promjene ne žele zbog vlastite koristi i odanosti u vertikali, ali na sreću, stvari idu drugim tokom…

 10. Anonimno napisao:

  Nisan član ni jene stranke, nisan ni glasač za Pazin na žalost , ali kad san pročita da se Suzi uključuje reka san bravo! Znan je već dosta dugo, čak smo se jeno vrime i družili i ako za kega moren stavit ruku u oganj da u politci ni zbog koristi i da veruje u ono ča dela to je ona. Znan da je imala prilike upoznat i malo veće batice, da je stila mogla je u politiku i prije imala je otprta vrata kamo god, čak i za poć van i ono ča mi je bilo najbolje je da ni nikad bila fascinirana s tin veličinama a ni sa sobon… Samo napred!
  Ne poznan Velenederića, mlaji je ali znan Demarka iz viđenja i mi se vidi kao ok tip.
  Srićno Pazin!

 11. pitalica napisao:

  Zanimljiv ovaj komentar oko dvoje zamjenika. Da li uopće znate ki su sadašnji zamjenici, ča oni uopće delaju i kolika in je plaća? Koliko je meni poznato jedan od njih u stvari dela na Kamenu, pa bi bilo zanimljivo čut da li ča uopće dela u Gradu i za koje šolde.

  1. Vitorio napisao:

   1. Mirjana Galant – zamjenica gradonačelnika radi u “Usluga odvodnja” sestrinskoj firmi “Usluge” Pazin na čijem čelu je Šipraka. Firma izdvojena iz “Usluge” po sili zakona. Predsjednica foruma žena IDS na gradskoj razini. U gradu volontira kao zamjenica gradonačelnika za mjesečnu naknadu od cca 2.600,00 kn pa još neki Nadzorni odbor.
   Trenutno skuplja potpise kandidati IDS za gradonačelnika, ostali konkretni rezultati i doprinos boljitku građjana za sada nepoznati. Radi u gradskoj tvrtci, odgovorna je isključivo gradonačelniku pa masu političkih aktivnosti može odraditi u radno vrijeme.
   2. Veljko Brajković (iz obitelj Tomažin), šogor pročelnice u Odjelu za financije i proračun grada Pazina. Radi na visokoj poziciji u “Kamenu”, vrlo vjerojatno menadžerski ugovor. Dečko je stručan u svom poslu, pomalo apolitičan, ali prilično realan u stavovima oko politike i načina vođenje grada. Dakle očito je slučajno zalutao u tu ekipu. Takođjer ima pravo na naknadu od cca 2.600,00 kn neto. Rezultati za boljitak grada i njegovih građana isto tako nepoznati. Radi u zapravo privatnoj firmi pa baš nema lufta u radno vrijeme obnašati političke zadaće

   Inače tu naknadu ostvaruje i Predsjednik Gradskog vijeća, dok je ona potpredsjednica vijeća nešto niža, cca 1.800,00 kn.
   Ti iznosi su nepromijenjeni već više od 10 godina, a na njega se još plaćaju porezi i doprinosi. Ako osobe korektno rade svoj posao onda ih i zasluže.

   1. lutanje napisao:

    Vitorio, kako da ja zalutam na naknadu od 2.600,00 kuna kao Brajković?

    1. Vitorio napisao:

     Jednostavno! Složi listu mladih i pametnih ljudi koji vole Pazin i njegove gradjane, pošteni su i časni hoće raditi u interesu građjana i našeg grada. Izađi na listu kao kandidat za gradonačelnika ili zamjenika i stvar hoda. Ako ne uspiješ kao gradonačelnik moreš sa svojom listom postat predsjednik vijeća ( naknada ti je ista). Sve izvan toga ne funkcionira. Ostajemo taoci političke kaste i teško da će se bilo što mijenjati. Đemo i ekipa su u principu OK, pitanje je kako će izgledati lista u cijelini, imaju li nekakvog dobrog ekonomistu i poduzetnika. Nama je ključni problem razvoj nekakve propulzivne gospodarske grane koja će zaposliti prije svega mlade ljude, tu trebaš usmjeriti svoj pogled. Unaprjedjenje školstva da, ali kroz obrazovanje takvih kadrova koji će ostat razvijati gospodarstvo grada Pazina. Ima prostora, ali nedostaju ideje za razvoj gospodarstva. Ali što osim “Kamena” imamo u realnom gospodarstvu. Proizvodnje i prerade gotovo da i nemamo, poljoprivreda nam je na koljenima, od turizma u središnjoj Istri ne možeš živjeti cijelu godinu. Da informatiku u škole, ali i njezinu praktičnu primjenu u tehnološki procesima.
     Kada se Odlučiš na izbornu utrku imaj na umu da nas uskoro očekuju problemi na rješavanju odlagališta opasnog otpada “Ekooperativa” ( uđji i pogledaj malo stanje u skladištima), troškovi odlaganja komunalnog otpada i famozni projekt “Kaštijun”. Grad, posebno stari dio nam je potpuno zapušten i neuredan, veliki broj sela i zaselaka nema javnu rasvjetu, a o kanalizaciji da i ne govorimo. Lokalne i nerazvrstane ceste su u katastrofalnom stanju ( kreni prema Kašćergi, Kršikli, Grdoselu, Ježenju, Klemenićima, Čerišnjevici, Hrestenici, Jureši itd.), veliki je broj prometnica sa neriješenim imovinsko pravnim odnosima. Vrtić nam je skučen, osnovna škola vapi za dogradnjom i dvoranom u područnoj školi Trviž. Sportska dvorana nam je skupa, pa za sport ostaje malo novaca. Upravljanje društvenom nadgradnjom i ustanovama je najblaže rečeno neracionalno, pitanje je jesu li rješeni ogromni dugovi Pučkog otvorenog učilišta i sl.
     Ako si spreman pružiti adekvatne odgovore na ove probleme složi listu, kandidiraj se i nećeš zalutat po naknadu od 2.600,00 kn. Imaš svega vtri kandidata za gradonačelnika, a što znači 6 kandidata za zamjenika i maksimalno 4 kandidata za predsjednika vijeća.
     Želim ti puno sreće! trebat će ti.

   2. solo napisao:

    ajme

    prema ovemu ispada da su ovo dvoje tu formalno, a ne stvarno, i dobijaju naknadu

    gradonačelnik dela totalno sam, očito

    1. volonter napisao:

     Imaš u Istri načelnika – volontera koji za 3- -4.000 delaju isto ća i načelnici “profesionalci” za 12.000,00 kuna.
     Isto tako ima zamjenika “profesionalaca” kao i zamjenika “volontera”, kao u ovom slučaju.

    2. uputa napisao:

     Uputa:
     Upisati Mirjana Galant u tražilicu ipazina, pa će ipazin reći što je između ostalog radila za tih 2.600,00.

    3. gradjanin napisao:

     Gđa. Galant se najčešće obraćala prisutnima na raznim događajima po gradu i okolici a mene zanima kad se nešto poklapa sa redovnim radnim vremenom, kako to funkcionira kod poslodavca? Npr. ja delan u Marketu i moram poć obratit se prisutnima 8-12 puta na mjesec….to mi gradonačelnik napiše ispričnicu ili pokupim otkaz ako gren ća u sred radnog vremena?
     Ako neki zna…hvala

    4. Moguće napisao:

     Nakon donošenja Zakona o radu (Nar. nov., br. 149/09) osobe koje rukovode poslovima kod poslodavca mogu biti, uz uvjete propisane tim Zakonom, izuzete iz primjene pojedinih njegovih odredbi – onih koje se odnose na stanku, radno vrijeme te dnevni i tjedni odmor. U članku se ukazuje o kojem se krugu osoba radi kada se govori o rukovodećem osoblju i koje se posebnosti javljaju vezano uz njihovo radno vrijeme.

     Jedna od brojnih novina koju je donio novi Zakon o radu (Nar. nov., br. 149/09), koji je stupio na snagu 1. siječnja 2010., jest mogućnost neprimjene pojedinih njegovih odredbi na osobe koje rukovode poslovima kod poslodavca, pod propisanim uvjetima. Naime, odredbom članka 3. stavka 3. Zakona o radu propisana je mogućnost ugovaranja samostalnosti u određivanju radnog vremena, stanke, te dnevnog i tjednog odmora za rukovodeće osoblje. Obzirom na specifičnosti pojedinih gospodarskih grana i djelatnosti, navedenom odredbom nije unaprijed određen opseg obuhvata pojma rukovodećeg osoblja.

 12. SDP Pazin napisao:

  1. Razvoj Pazina u smjeru STEM područja (science, technology, engineering i mathematics), posebice informatičke djelatnosti, a s obzirom na obrazovnu tradiciju Pazina, postojeće kadrove i tvrtke, kroz paket mjera programa „RaSTEM u Pazinu“ te poticanje poduzetništva i novih tvtki kroz paket mjera „Poduzetan grad“;

  2. Izgradnja kapitalnog objekta Doma za starije osobe i unaprjeđenje raznovrsnih usluga za osobe starije dobi s ciljem vođenja kvalitetnog i aktivnog života;

  3. Uravnoteženiji razvoj ruralnih dijelova, posebno sjevernog dijela Grada (MO Kašćerga, Zamask, Kršikla i Grdoselo), valoriziranjem neiskorištenog poljoprivrednog zemljišta (državno, gradsko, privatno) i sufinanciranjem ekološke poljoprivrede;

  4. Komplementaran razvoj Pazina kao poželjne turističke cjelogodišnje točke zelenog i aktivnog odmora s potrebnom infrastrukturom i sadržajima;

  5. Osiguranje jednakih mogućnosti pristupu javnim uslugama za sve građane i građanke kroz transparentno i odgovorno poslovanje, kontinuiranu i pravovremenu komunikaciju, poticanje sudjelovanja građana i građanki u promišljanju razvoja grada i uvođenje socijalnih i tehnoloških inovacija u upravljanje gradom.

  PROBUDIMO PAZIN!

  http://rastemupazinu.net/informatika-u-prvom-matematicko-informaticka-gimnazija/

  1. SDPIDS napisao:

   Da ne piše na vrhu SDP, misli bin da je IDS.

   1. skeptik napisao:

    ah, pa osim prve točke, ostalo zvuči c/p, slušamo to desetljećima

    1. suzi jašić napisao:

     Pozdrav,
     ovo ča kritizirate je tekst sa uvodnog letka sa štanda u subotu, bit će toga više i detaljnije.
     Slažem se da ovo zvuči kao pamflet, ali ne iz razloga jer tu nešto krivo piše, nego zato jer se o tome priča već dugo, a nije se ostvarilo, osim u nekim segmentićima. Meni je osobno to bila najveća motivacija da se uključim i javno izložim, da se stvari stvarno pokrenu kako treba, s jasnom vizijom.

     Za prvu točku su zainteresirani mnogi i u i van SDP-a i o tome ja detaljnije pišem na http://rastemupazinu.net/.
     Nisam nikakva IT stručnjakinja, ali Pazin ih ima, ljudi briju, rade s klincima, promišljaju. To prepoznajemo kao potencijal i kao nešto jako važno što bi Pazinu dalo zalet, a nije nikakvo skupo ulaganje koje će nas bacit na koljena, upravo suprotno.
     Za drugo je jako zainteresiran Demark jer mu je to područje rada i interesa.
     Treće i četvrto zvuči kao floskula IDS-a jer o tome stalno slušamo, ali se je malo napravilo u tome smjeru. Iskreno smo zainteresirani na tome poraditi kroz konkretne aktivnosti i jaču suradnju sa zajednicom. Bit će i ovo detaljnije predstavljeno.
     Peto je važno, ali razlika je u pobudama i iskrenom vjerovanju da grad treba građane i građanke, mjesne odbore, ustanove, udruge…ne zato jer je u modi govoriti o suradnji i partnerstvu, nego zato jer je to dugoročno jedini način da se ljudi zainteresiraju, okupe, promišljaju i djeluju. Ovo peto je mene držalo u civilnom društvu 20 godina i osobno to želim stvarno napokon ostvarivati (a ne moliti, predlagati itd.).

     Govorim u svoje ime jer nemam mandat govoriti ispred SDP-a, uključila sam se u ovo samo zato jer je ekipa iz SDP-a u Pazinu veliki dio toga i sama imala u svom programu, zato jer su ful podržali ono novo s čim sam im došla, pitali su me želim li se baviti time (DA!), a ne biti samo ukras (da, da, da!).

     Rečeno nam je da unutra nema kulture. Ima i kulture, zdravstva, komunalija…program je cjelovit, ali ovih pet stvari je izdvojeno kao nešto na čemu treba počet radit …jučer.

     Super je čuti kritike jer nas to tjera da stvarima pristupamo još bolje i da vidimo stvari i iz drugih uglova. Ono što čujem i vidim ovdje je da ljudima treba razlika u odnosu na postojeće, ne samo u vjerovanju i spremnosti, nego i u prezentaciji. Da se ima više resursa, to bi bio najmanji problem, ali malo delamo i partizanski jer dosta stvari radimo sami, bez PR stručnjaka, agencija i sl.

     Hvala na praćenju i komentiranju!

 13. Anonimno napisao:

  Koje je tvoje rješenje? Ćeš se kandidirat?

 14. duh napisao:

  ima san rezerve prema Demarku ali vidin da je skupi dobru ekipu i da je muvaona. Voli bin da se nešto promijeni jer bi to promijenilo i Pazinjane koji su pali u depru baren ja iman takav filing.

 15. Anonimno napisao:

  Samo se vi muvajte, a mi grabimo dalje hihi

 16. Vitorio napisao:

  Dajte se pojedinci malo uozbiljite gradonačelnik kao izvršno tijelo sa prevelikim ovlastima i Gradsko vijeće kao predstavničko tijelo odlučuju o prevažnim pitanjima za nas građane kao npr. prirez, komunalni doprinos, komunalna naknada, proračun, programi javnih potreba ( školstvo, zdravstvo, promet, socijala, održavanje i izgradnja kompletne infrastrukture), cijena vode, odvodnje, odvoz smeća. Čekaju se samo novi izbori da neke stvari naprosto startaju. Koliko ćemo plaćati odvoz smeća na Kaštijun? Kao grad najmanje 160 tisuća kuna godišnje samo za povratak kredita i tako narednih 20 godina, kao građani sve dosadašnje troškove odvoza smeća, plus prijevoz do Kaštijuna, plus obrada na Kaštijunu, plus prijevoz do Koromačnog i spaljivanje. Zarada od prodaje otpada za reciklažu 0,00 kuna ( prosječna cijena 1 tone reciklažnog otpada je 500,00 kn).
  Navodno je 4 miliona kuna procjenjen trošak zbinjavanja otpada iz tvrtke Ekooperativa. O tome se projektu danas u gradu potpuno drugačije govori i piše, pomalo se zaobilazi istina. Ista tvrtka je od ovog grada kupila preko 10.000 m2 zemljišta. Postojali su planovi, održana sjednica Gradskog vijeća ( zatvorena za javnost). Što je sa dugovima pučkog otvorenog učilišta?
  Milion je razloga zbog kojih građani trebaju birati ljude koji će zastupati njihove interese. Pogledajte na stranicama grada snimke sjednica Gradskog vijeća i sve će Vam biti jasno.
  Sljedeći sastav gradske vlasti ( projekcija):
  -Gradonačelnik i zamjenici: IDS – 3
  -Gradsko vijeće: a) IDS, HSU, HNS – 8 -vijećnika ( 8 čini apsolutnu većinu u vijeću)
  b) SDP – 3 vijećnika
  c) HDZ – 2 vijećnika
  d) NL Valtera Milohanića – 2 vjećnika.

  Građani biraju 21. svibnja 2017., građani odlučuju kako će se grad Pazin razvijati sljedeće 4 godine i kako će se u njemu živjeti.

  Izađimo na izbore, iskoristimo svoje biračko pravo.

  1. inkubator napisao:

   Vitorio, po ovome ča pišeš ispada da će IDS dobit još više glasova nego sad. Nema šanse, ljudima je dosta, niki ih više ne more vidit u gradu, možda u kojem mjesnom odboru…

  2. Anonimno napisao:

   mislim Vitorio da si precjeni Zagora, on je potrošen
   di ti je lista od kalca, on bi isto opet moga poć
   i ovaj ids ti je preuveličan, ako dobiju 8 vjećnika selin se iz grada

 17. GRABIMO DALJE napisao:

  I meni je drago da se nešto dešava i da se ovaj grad konačno probudi. Ova ekipa je odlična i moje povjerenje imaju, prije svega jer sve ih dobro poznam i znam da su pošteni, a to mi je jako važno. Čekam da vidim program, iako uopće ne sumnjam u to da će biti razvojan, inovativan i provediv u praksi.
  Ne mogu glasati za ove ča već godinama GRABE, a sad hoće GRABITI DALJE.
  Dosta je bilo nerada i klijentelizma. Ovome Gradu su potrebne promijene.
  Lp,

  1. duh napisao:

   Joj ke loše, iz zraka se vidi da si SDP, kao ča se vidi kad se javi neki IDS-ovac
   poštedite nas stranačke prpagande, nismo ćoravi ni gluhi, nastavite li tako, neću glasat za vas :)

  2. Glasine napisao:

   Poštovana/i, ako imate saznanja o nekom potencijalno kaznenom dijelu, vaša je zakonska dužnost da to prijavite. U protivnom, ne biste trebali širiti ovako zlonamjerne glasine.

 18. Q napisao:

  Moja projekcija;
  -Gradonačelnik i zamjenici: ?– 3
  -Gradsko vijeće: a) IDS, HSU, HNS – forši 6 -vijećnika
  b) SDP – najmanje 5 vijećnika
  c) HDZ – 2 vijećnika
  d) NL Valtera Milohanića – 1 vijećnik, forši 2
  e) NL Kalac – 1 vijećnik

  1. Anonimno napisao:

   a viš zanimljivo – o temu niki ne govori, a moguće je. Hoće li biti koalicija nakon izbora ili kao do sada situacija da su IDS i SDP zajedno, a ko fol nisu.

   1. suzi jašić napisao:

    Neće bit koalicije, niti će bit situacije ko fol.

    “U ovom gradu nakon ovih izbora ništa više neće biti isto.” Boris Demark

 19. šafran napisao:

  Oprostite ako će nekoga uvrijedit ovo šta ću napisat, ali mislim da pretjerujete.
  Ne znam zašto vam se je gradonačelnik zamjerio, nije možda idealan ali puno je toga napravljeno (dvorana, dio šetnice, zgrada kod benzinske, komunalni dio po mjesnim odborima, otvoren je za suradnju itd), trudi se i dobar je kao šef kažu u Gradu. Znam da je poslano dosta projekata, neki su i prošli, ali o tome će tek bit riječi.
  Zbog takvih negativnih stavova u Gradu se više ne prati šta se ovdje piše jer ljudima onda splasne volja da išta naprave.
  Slobodno me popljujte, ali znajte da ima puno ljudi koji ne misle kao vi, samo ne komentiraju.
  I ako je sve tako loše zašto u Pazinu nema puno nezaposlenih?

  1. duh napisao:

   ahahahahahahahahahaha

  2. đizs napisao:

   šafran ča biš molim te mogla dalje nastavit nabrajat umjesto onog itd u zagradi
   sigurno ima još puno tega ča je napravi a šteta je da se ne pročita
   makar i ovo ča si navela djeluje impozantno

  3. štuf napisao:

   Ovaj komentar od “šafrana” pokazuje koliko smo jadni, glupi, primitivni, nazadni i zatucani. Dokle će više gomila betona značit da je neki puno napravi? Ima li u Pazinu dovoljno racionalnih ljudi koji vide dalje od bauštele, i razmišljaju svojon glavon o napretku i budućnosti?

   Dvoranu su uzidali naši unuki. Svaki debil more u ime građana i potomaka potpisat projekt od više desetaka milijuna kuna. I to nećemo zabit, niti oprostit, svima ki su digli ruku.
   Zgradu POS-a su uzidali stanari svojim kreditima. Grad se tu odreka marginalnih stvari i sudjelova kao posrednik.
   Ča je sređivanje šetnice i komunalnih sitnica nešto ča s čin se bilo bi mora hvalit? Pa to je nešto rutinsko svakodnevno ča se podrazumijeva, ča odradiš i ne hvališ se s tin.

   Dakle, kako je točno Pazin ša napred daznjih let? Koja je tu točno zasluga sadašnjih ljudi, osim čisto birokratskih?

   Svaki trube more TROŠIT naše šolde. Najdite mi PAMETNEGA koji će u Pazin PRIVUĆ FIRME i ŠOLDE i LJUDE i DOGAĐANJA!

   Ča naša dica u Pazinu moru dobit osim sporta? Rečite vi meni di će naša dica delat u Pazinu?
   Zašto se Pazinske firme ne šire u Pazinu, nego gredu tamo di ih dočekaju raširenih ruku? Koja vanjska firma je došla u Pazin? Koliko je stručnih obrazovanih ljudi došlo delat i živit u Pazin? Zašto inertni ljudi u Gradu koče bolji internet u najrazvijenijen dijelu grada, umjesto da ga forsiraju? ……………

   Ne spominjite trgovačke centre koji zapošljavaju trgovce, i to dobrim dijelom ne lokalne, jer ako se otpre još jedan to će bit tragedija.

   Ne spominjite mi fondove i projekte, jer za svaki od njih i Pazin mora dat dobar dio šoldi. U ča? U još betona? Za kega, kad se ljudi sele i za bivat i za delat?

   Šuška se o poduzetničkom inkubatoru. Super, još malo betona? Ljudima treba logistika, ne zidovi. Ljudima treba olakšat otvaranje i vođenje firmi, a delat moru i od doma. Ćemo vidit kad predstave, ali zvuči kao još jedan loš copy/paste za slikavanje bez stvarne koristi za one kojima je to namijenjeno.

   Dajte ljudi otprite oči i gledajte malo dalje, šire i u budućnost. Zaostajemo. I ako nešto ne gambijamo sad kad imamo priliku, zaostajat ćemo i više.

   1. Odgovori štufemu napisao:

    Odgovori štufemu
    Dvoranu su uzidali naši unuki. Svaki debil more u ime građana i potomaka potpisat projekt od više desetaka milijuna kuna. I to nećemo zabit, niti oprostit, svima ki su digli ruku.
    Odgovor: S čigovin šoldima biš ti uzida: Gradski, županijski, državni i europski sve su to naši šoldi!
    Zgradu POS-a su uzidali stanari svojim kreditima. Grad se tu odreka marginalnih stvari i sudjelova kao posrednik
    Odgovor: Grad se je odreka svega ča se je po zakonu moga odreć.

    Ča je sređivanje šetnice i komunalnih sitnica nešto ča s čin se bilo bi mora hvalit?
    Odgvoor: kad je lipo i dobro treba se hvalit i treba hvalit a ne samo kudit.
    Najdite mi PAMETNEGA koji će u Pazin PRIVUĆ FIRME i ŠOLDE i LJUDE i DOGAĐANJA!
    Odgovor: niki pametan u Pazin s takvin negativcima poput tebe neće doć!
    Ča naša dica u Pazinu moru dobit osim sporta?
    Odgovor: Moru dobit igronicu u DND-u, moru dobit knjigu u knjižnici i poslušat pisca u kući za pisce, pogledati izložbu u Muzeju, poslušat dobar koncert u Spomen domu ili u Bunkeru, pogledat filmu kinu, pogledat izložbu u Galeriji, bit radioamateri itd itd.
    Rečite vi meni di će naša dica delat u Pazinu?
    Odgovor: Moru bit doktori, profesori, moru otpret informatičku firmu, moru peć kolače kao antica, fali zidar, kuhari, vodoinstalateri, keramičari, pituri sve to moru, samo moraju bit izvrsni u temu ča delaju
    Ne spominjite trgovačke centre koji zapošljavaju trgovce, i to dobrim dijelom ne lokalne, jer ako se otpre još jedan to će bit tragedija- svaka konkurencija je dobrodošla.
    Odgovor: A i zaposlenik ki ni lokalni isto je zaposlenik – ne moreš ih prisilit da zaposle kega ti želiš
    I štufa san se odgovarat, forši ću kašnje

    1. nervoži napisao:

     Da biš moga uzidat dvoranu (treću u Gradu) je tribalo npr. dovuć nove firme u poduzetničke zone od kojih ćeš za to dobit šolde a ne jednostavno dignut prirez i reć ” mi smo uzidali”. Najlakše je zagrabit od građana..dojdu u Muntriljsku ulicu sa dvi kante plave boje i onda narede stanarima “daj 250,00kn ako ćeš tu parkirat!”- to je tzv. povoljna karta. Onemu ki je to izglasa bin ja naplatija tih 250,00kn misečno!. U Poreču stanari plaćaju 80,00kn godišnje parkiranje!! U Poreču!! Vrtić se stišće godinama u premalim zgradama, ljudi ne moru dicu upisat u vrtić ili jaslice jer ni mista – ali imamo je***u Dvoranu! A školska dvorana? ona more propast jer nećemo uložit ni lipe..Pronatalitetna politika na razini. Za Folklor sa brdom vrijednih entuzijasta godišnje 20.000,00? GODIŠNJE? Za Limenu isto toliko? Za Zbor isto? Za svaki nastup u Spomen domu triba platit par miljari kun, ZAMP si naplati SVAKI nastup Limene, korijere za svaki nastup triba platit par miljari, voditeljima triba ništo dat, triba nabavit nošnje, robu, instrumente koji se razbiju..kulturna politika na razini..PROMJENA!!!

    2. štuf napisao:

     Ja, prije svega, ne bin zida dvoranu dok Pazin ne bi bolje financijski staja i prije nego se riješe drugi važniji problemi i razvojni prioriteti. Gradonačelnikova zasluga je tu nikakva, osim ča je uspi stranačkih putem to u Županiji dignut dovoljno jako kako bi slike otvaranja bile efektnije. Dvorana je dugogodišnji ravnateljev mokri san koji je doša na volej ekipi u Gradu koja se bahatila umjesto da se dogovori s Kolegijem oko njihove dvorane.

     Za POS-ovu zgradu vrijedi isto – koja je tu točno zasluga Gradonačelnika, zač se s tin hvali?

     Nisan negativac, ali s razlogon i punin pravon kritiziran dosadašnje ljude i poteze.

     Dica u gradu imaju puno izbora na temu “društva snova” o kojemu je lipo govorija Korado Korlević na Istrakonu. Di je tu edukacija i razvoj djece?

     Strukovnih zanimanja fali i treba u Pazinu, ali oni neće Pazin razvit i pomaknut napred. Za razvoj trebaju nove, tehnološke i proizvodne firme koje zapošljavaju stručnjake, a ne samo bauštelce i trgovce na minimalcu.

     Dakle, koje su to točno osobne zasluge Gradonačelnika i IDS-a bile presudne za ove projekte, kako će ti potrošeni šoldi nešto konkretno dugoročno donest Gradu, ča su točno ostvarili njegovi zamjenici, di ti tu vidiš razvoj dice i gospodarstva??? Ja vidin uglavnom trošenje i stagnaciju.

     Krule grize i trudi se, to more većina potvrdid. Ali on ni svjestan da nema vizije za budućnost, nema ljude oko sebe koji će povuć, utopi se u IDS-ovu i u Hrvatskoj sveprisutnu populističku politiku betoniranja i nepotizma. Potrošija se, i vrijeme je za osvježenje.

    3. duh napisao:

     Štuf kako to misliš utopi se je u ids-u pa ids ga je i izmisli, di bi on bi da ni ids-a?

    4. BraveNewPazin napisao:

     A forši se Krule ni potroši, ali dosega je svoj maksimum.

  4. Vitorio napisao:

   Šafran, oprosti ako ću te uvrijedit, ali ovo čas si napisa je tipično za IDS-ovce, dobar dio neistine, dobar dio netočnosti i nikakvi argumenti za izrečeno. Dakle klasična IDS-ova propaganda i populizam po sistemu “mi smo” i ne postoji nitko drugi. Ili si prilično zloban ili totalno neinformiran. Jedina svjetla točka vladavine IDS-a u Pazinu je razdoblje 2009. do 2013. godine kada je Gradonačelnik pod kontrolom Gradskog vijeća u kojoj većinu čini kohabitacija HDZ-NL V. Milohanić-NL R.Kalac. Nemam vremena za detalje ali samo zapamti:
   1. Promjena PPU pazina kada grad (građani) na cca 80 tisuća m2 gradskog zemljišta mjenje namjenu iz rekreacijske (kod Petrola) i poljoprivredne ( kod asvaltne baze i Jelančića), a što znači da je vrijednost zemljišta u vlasništvu grada povećanasa 1€ na 80€,
   2. Sredstvima od prodaje dijela tog zemljišta kupuje se zemljište za dvoranu, igralište i bazen, vraća dug Autotransu ( preko 3 miliona kuna), “Uslugi” i brojnim drugim dobavljačima.
   Danas grad raspolaže sa cca 45 tisuća m2 građevinskog zemljišta. Sve ranije industrijske zone građene su na privatnom zemljištvu ( grad nije imao svoje). O tome se može otvoriti jako ozbiljna rasprava.
   3. Dug od gotovo 13 miliona kuna na početku mandata smanjuje se do graja mandata na 2 miliona kuna
   4. Širokim koncenzusom počinje se graditi GSŠ dvorana po sistemu 1/3 grad, 1/3 županija, 1/3 država. Izvršna vlast tada vijećnicima prešućuje namjeru povećanja prireza sa 5 na 9 %, kao i formiranje uhljebničke firme “Pazin sport”. Dvorana je trebala koštati 28 miliona kuna i za tadašnje vijećnike je to još uvijek važeća cijena izgradnje.
   5. Na tragu vijećničkog pitanja Bruna Rabara predsjednik Gradsklog vijeća uz stručnu pomoć tadašnje predstojnice Ureda Grada pokreće proceduru povratka zemljišta kod autobusne stanice ( postupak traje preko 20 godina). U svega dva mjeseca Vlada ( tada HDZ-ova) vraća zemljište gradu.

   U karakteristici svih viđjenijih IDS-ovaca u Pazinu ( Šipraka, Krulčić, Čotar, Rigo, Merlić, D. Sloković, i sl.) je ničim utemeljena bahatost, samodopadnost, dvoličnost i autokracija. Za tvoju informaciju zaposlenici gradske uprave slabo poštuju Krulčića, ali ga se boje. Zaposlenici “Usluge” mrze Šipraku, posebno Robija Brajkovića, ali ih se strašno boje. Boje se za egzistenciju svojih obitelji. Građani još uvijek u ovoj silnoj autokraciji ne shvaćaju da Krulčić, Šipraka i ostali troše njihov novac pa bi za njegov utrošak račune trebali polagati upravo nama građanima.
   Nebrojeno puta stajao sam pred tim ljudima kada su me gledali u oči i lagali. Oni zapravo potvrđuju definiciju “djeteta – budućeg političara”.

   Danas se svi snebivaju oko opasnog otpada u “Ekooperativi”. Prema Glasu Istre od 30.srpnja 2015. godine piše kako je 16. srpnja 2015. u gradskoj vijećnici održana sjednica GV zatvorena za javnost u kojoj je glavnu riječ vodio izvjesni Gržin, vlasnik Ekooperative koji u industrijskoj zoni Ciburi II planira graditi postrojenje za obradu opasnog otpada u dogovoru sa gradskim vlastima. Dio projekta odnosi se i na obradu mulja iz pročistača. Ta ista tvrtka dan ranije na širem karlovačkom području baca bačve sa opasnim otpadom. ta ista tvrka je danas u stečaju, a u nasljedstvo nam je ostavila 400 tona opasnog otpada. Ovakvoj politici suprostavljaju se nezavisni vijećnici Antolović_Milohanić-Kalac. Pozivaju sve nazočne da se uđe u skladište i vidi stvarno stanje. Naravno ostaju usamljeni.
   Da te podsjetim na istoj sjednici upoznaje se vijećnike (bez prisustva javnosti) kqako je vrlo izvjestan gubitak sudskog spora protiv T. Filipovića u kojem će POU Pazin ( osnivač je grad Pazin) izgubiti preko dva miliona kuna.

   Hvališ sredstva uložene u mjesne odbore! Koje?
   MO Beram kroz ulaganja u Ruhce ili Zabrežane, standardne biračke utvrde vas IDS-ovaca. Koje još, možda Stari Pazin, ili Pazina, Kršiklu, grdoselo, Ježenj, Trviž. Sad pred izbore malo ste podigli građevinsku mehanizaciju i to je sve. Provozaj se malo do Grdosela i Čerišnjevice, Kršikle, pa ako hoćeš tu blizu grada do Jureši, Hrestenice, Klemenići ili Ježenja. Pogledaj javnu rasvjetu u Bani, Rimanići, Kirci. Nabroji mi jednu nerazvrstanu ili lokalnu cestu koja ja rekonstriurana malo ozbiljnije i kvalitetnije u zadnjjih 5 godina. 6 miliona kuna su namjenska sredstva za održavanje tih vrsta prometnica godišnje. Sada ćemo riješit cestu kroz zarečje, u sklopu kanalizacije. da počet ćemo od Vahtarice gdje viđenija osoba gradi obiteljsku kuću.

   Šafran nemoj se uvrijedit, ali tvoj upis samo potvrđuje da si aktivan član IDS (što god ti ta kratica značila) te da se karakteristike IDS-ovaca mogu pripisati i tebi.
   Ovo što sam ti napisao je minimuma podataka i informacija kojima raspolažem.

   Normalnim ljudima, posebno oni mlađima naprosto se gade političari svih boja i dezena i na žalost idu linijom manjeg otpora, bježe iz ovog grada ili se od njega.
   Žao mi je zbog njih i njihove budućnosti, žao mi je zbog nas djedova čija su unučad i djeca daleko.
   Ti Šafran otvori svoje srce, svoj razum, razmisli i zapamti svima Vama u IDS-u želim život kakvoga, mi koji to nismo, trenutno živimo.

   1. suzi jašić napisao:

    Vitorio,
    tvoji postovi su blago. Pišeš informirano i argumentirano, direktan si i staložen. Uživam u čitanju i raspravi, hvala.
    Pretpostavljam, tj nadam se da si politički angažirana osoba, ako nisi, daj, idemo surađivati.

    1. Vitorio napisao:

     Suzi Jašić, drago mi je da netko tko razumije suštinu problema izlazi na izbore.
     Poznajem dobro Vas sve troje, i premda ne dijelimo iste svjetonazore, osobno, imam vrlo pozitivno mišljenje o vašim mogućnostima i do sada pokazanim rezultatima. Vjerujem da možete i hoćete učiniti puno dobroga za ovaj grad i njegove građane, a što znači da imate i moje povjerenje.
     Iza mene je prevelika i preteška životna škola da bih se ozbiljnije upuštao u politiku, ali na svaku pomoć koja ja na dobrobit Pazina možete računati.
     Želim Vam puno uspjeha.

  5. dvoranaš napisao:

   Baš san ponosan na novu dvoranu.

   Sad umjesto jedne iskorištene dvorane, imamo dvije poluiskorištene dvorane i dva održavanja hladna pogona. Nadstandard ravan Švicarskoj. Najveći broj dvorana po m2 i broju stanovnika.

   Genijalno. Toliko dobro da jedva čekan još jednu, bit će nan još bolje – otvorit će se još radnih mjesta!

   1. suzi jašić napisao:

    Polako, s korištenjem dvorane Kolegija je bilo puno problema. Nova dvorana je unijela novi kvalitet u grad, iskorištena je od jutra i mraka, dvoranski sportovi su postali sve zanimljiviji djeci i mladima. Mislim da je bavljenje sportom i rekreacijom, pogotovo, djece i mladih, dio kulture života.

    Neću ulaziti u cijenu i je li bilo moguće to jeftinije (upućeni kažu da jest, postoje li podaci o TOČNOJ cijeni dvorane?) i slažem se da je neosnovano govoriti o tome da je to gradonačelnik ili neka stranka odradila, jer to su naši novci. Mislim i da je npr. propuštena prilika da dvorana ima i sadržaj koji gradu nedostaje – stijena za penjanje. Dobio bi se sadržaj koji bi mogao privući još više klinaca, natjecatelja i manifestacija.

    Meni cijelo vrijeme u Gradu nedostaje VIZIJA RAZVOJA grada u kojoj treba biti mjesta i za zidanje, ali prvenstveno i najprije na zarađivanje, obrazovanje, dizanje standarda, usluga i sadržaja koji dalje doprinose toj viziji.
    Sintagma – Pazin, grad u kojem je ugodno živjeti, asocira na pasivnost (ugoda?), treba nam dinamika, razvoj i perspektiva.

    1. dvoranaš napisao:

     Koji problem s korištenjem dvorane Kolegija? Jedini problem s njom bili nerazumijevanje Grada za troškove održavanja i s GSŠJD koji je nameta svoj raspored korištenja kojemu su se ostali morali prilagođavat. Uz malo kompromisa i dogovora sve se moglo riješit.

     Nova je iskorištena možda 70%, od Kolegija 30%. U prosjeku pola, ili taman za jednu. Imat više dvorana je super, ali da li si je Pazin zbog komocije treba natovarit takav financijski teret prije nego se malo bolje razvije?

    2. . napisao:

     Bravo Suzi, stijena za penjanje. Ljudi ne bi vjerovali da penjati počnu i stariji, u skladu s mogućnostima.

   2. dvoranaš2 napisao:

    Par činjenica oko Dvorane. Dok je nije bilo, učenici su koristili dvoranu od Kolegija, gubili veliki dio školskog sata na odlazak u drugu dvoranu po svakakvim vremenskim uvjetima, a pazinski sportaši i rekreativci odlazili u bližu i dalju okolicu u potrazi za terminom u nekoj dvorani. Drugo, vlast prije Krulčića (dok je gradonačelnik bio Neven Rimanić) je zbog nesposobnosti da se dogovori s vlasnicom zemljišta, planirao izgradnju Dvorane na zelenoj površini kod parkirališta iza Spomen doma. Dakle, namjeravali su potrošiti brdo našeg novca na nikakvo rješenje za školsko korištenje Dvorane u odnosu na ondašnje stanje. Treće, na inzistiranje HDZ-a, nezavisnog Kalca i Nezavisna tri vijećnika (Antolović, Čubrić i Milohanić), Krulčić je u pregovorima s vlasnicom zemljišta dogovorio otkup/zamjenu i tako stvorio mogućnost da se Dvorana za školske i sportske namjene izgradi na lokaciji blizu škole, a ne tamo gdje su je prethodno zamislili (u vrijeme kada je pročelnik za društvene djelatnosti bio Demark, a gradonačelnik Rimanić). Prirez je izglasalo 9 vijećnika IDS-HSU-HNS, HDZ-a i Kalac, dok su protiv bili njih 5, odnosno SDP (Demark, Blagonić i Gržinić) i Nezavisni (Antolović i Milohanić).

    Podsjetnici:

    http://www.glasistre.hr/vijesti/pula_istra/pazin-povecanje-prireza-zbog-gradnje-dvorane–431688

    http://www.istarski.hr/node/11749

    https://www.pazin.hr/picture/upload/File/SKRACENI%20ZAPISNIK%2019_12_13_.pdf

    1. Vitorio napisao:

     Dvorana je bio zajednički projekt koji je pod utjecajem sportskih udruga Pazina, i u situaciji kada je najam sportske dvorane u Kolegiju iznosio gotovo kao buduća rata kredita za novu dvoranu, dobio konsenzus svih političkih opcija u gradu Pazinu. Istini za volju prirez je uveden nakon što je došlo do realizacije samog projekta i debelo započela gradnja dvorane i defacto nije bilo povratka. U trenutku donošenja Odluke o gradnji dvorane nije bilo ni govora o prirezu pa su vijećnici dovedeni pred gotov čin. U toj situaciji povećanje prireza sa 5 na 9 % bila je nužnost i najbolje rješenje. Prirez se zapravo plaća u zavisnosti od visine primanja i iznosi vam primjerice na neto plaću od 8 tisuća kuna cca 120 kuna, dok recimo na neto plaću ispod 3600 kn ne plaćate porez pa tako ni prirez. Dakle najsiromašniji sloj građana prirez ne plaća ili plaća minimalno, pa je po meni to najpoštenija raspodjela. Ja recimo na cca 12 tisuća kuna neto prihoda platim oko 170 kn ode čega cca 75 kn ide za dvoranu i nije mi žao ako je koriste naši mladi. Žao mi je da tada gradski vijećnici nisu znali da se planira uvesti prirez, kao ni informaciju da se planira formirati “Pazin sport” kao još jedna IDS-ova uhljebnička firma.
     Žao mi je i da se mala dvorana u GŠSD više koristi za sastanke nego za sportske aktivnosti, a što je totalno nepotrebno i pored 3 dvorane u Spomen domu, dvorane u GSŠ JD, nekoliko manjih sala za sastanke u vojarni neprimjereno.

 20. . napisao:

  Brajković ni sigurno IDS, više je on HDZ pa ni ja ne znan ča tu dela i ča uopće dela tu. Tih 26oo kn bi slobodno moga kemu i poklonit jer njemu sigurno ne rabe. Zanimljivo bi bilo da znamo čime je i on zaslužio te novce u proteklih 4 godine.

  1. imena napisao:

   Ma Veljko je tu ne zato ča je stija ili mu rabe ti šoldi, nego zato niki drugi sa zvučnin imenon ni stija to prihvatit.

   1. lešće napisao:

    To više govori o IDS-u Pazinu nego o Veljku.

    Raznježi san se na ovo branjenje šefa, kakva odanost šafrana i odgovarača štufemu.
    Šefe, potackaj ih po glavi da još veselije mašu s repom.

    1. odgovor štufemu, nervožemu i lešću napisao:

     Lešće, boli mene ona stvar i za jedne i za druge i za treće, samo kad su štufi i nervoži kriričari u igri, ja postanen štuf od negativnega, od kritika, od pljukanja. Ima pametnih ljudi koji su o temu rekli pametne stvari:

     Abraham Lincoln: “Pravo na kritiziranje ima onaj tko je spreman pomoći.”

     Aristotel: “Postoji samo jedan način kako da izbjegneš kritiku: ne radi ništa, ne govori ništa, i budi ništa.”

     Kenneth Tynan: “Kritičar je netko tko poznaje cestu, ali ne sjedi za volanom.”

   2. . napisao:

    A ja, ča to je zvučno ime? Po čemu? Četiri godine zamjenik, ča je to zazvučalo?

 21. Anonimno napisao:

  Suzi iskače iz paštete, a di su Demark i Velenderić? Nemaju ča za reć? Ki je kemu tu zamjenik, a ki nadređeni?

  1. suzi jašić napisao:

   Pa svaki dela svoje, ja sam trenutno više u virtualnom svijetu, oni u realnom i imaju itekako posla, a i delaju na svojim delima. Ja delam od doma i za sebe pa je to drukčije.
   Ako ti iskačem iz paštete, bit će da osim iPazina, pratiš i moj FB page, hvala ti na tome.
   I nemojte biti nestrpljivi, kampanja još formalno nije počela, sve će doć na svoje, bit ćemo vidljiviji. Moramo to i pripremat, nemamo iza sebe ni sustav, ni agencije, ni lovu.
   Ako netko želi volontirat, pomoć i uključit se (logistika, formulacija javnih politika, društvene mreže itd), samo se javite.

  2. . napisao:

   Mislim da lupetaš, gdje to Suzi iskače iz paštete?

 22. Čovik napisao:

  Lijepo je vidjeti da novi politički vjetrovi pušu i u našem gradu.Nakon silnih godina “ugodnog življenja” i strateških pogrešaka nezavisnih koji su ulivali kakvu-takvu nadu u promjenu;iskreno se nadam da će birači prepoznati ovaj silni potencijal za pozitivnom promjenom koji Suzi pokazuje iz dana u dan .Vrijeme je da napokon u izvršnom dijelu naše samouprave bude netko(i ne samo ona)tko će napokon oslušnuti bilo grada i njegovih građana upravljajući gradom.Ako se pitate je li Demark dovoljan kalibar za budućeg načelnika,sjetite se koga nam je IDS podmetnuo kao Rimanićevog nasljednika.Krulčić je tada isturen samo zato jer su svi eminentni IDS-ovci (Šipraka,Merlic…)u javnosti kotirali kao NK” Cibalia”na kladionicama.Demark je daleko od kandidata kakvog bih ja želio kao idealnog jer kao pročelnik za društvene djelatnosti nije donio neki vidljiviji napredak sporta,kulture i civilnog sektora u Pazinu.Možda stoga jer je bio koalicijska kvota i dio sustava koji je ipak iznad sebe imao Krulčića i IDS.Međutim ovim potezom i otvaranjem pazinskog SDP-a osobi poput Suzane pokazao je političku zrelost a usudio bih se reći i hrabrost jer Suzana sigurno neće 4 godine “ugodno živjeti”na naknadi za mjesto zamjenice gradonačelnika poput njezine vrle prethodnice naprimjer.Svu sreću na izborima Vam želim a biračima i biračicama odlučnost i hrabrost da glasaju za kraj vladavine naše male hobotnice i njezinih glavnih aktera.21.05.neka bude taj dan.

  1. suzi jašić napisao:

   Hvala na komentaru, koliko god je lijepo pročitati pohvale kojih je ovdje bilo, sa svakom pohvalom, lovi me sve veći strah. Kad su velika očekivanja, onda se ljudi često razočaraju, vidjeli smo to nekoliko puta na nacionalnoj razini. Ono što mogu, tj, ono što mi možemo obećati je puno rada i razgovora. Svjesni smo odgovornosti, situacije i očekivanja i spremni smo. Spremni smo i na kritike. Nije se lako izložiti i preuzeti odgovornost, ali nema drugog puta. .
   Nema idealnih kandidata i kandidatkinja, nema idealne situacije, život je, da citiram Mareštija, nešto sasvim drugo. I moramo se snalaziti i plivati kako god znamo i umijemo.

   Ono što sam ja vidjela kod Borisa Demarka je da čovjek sluša, razmišlja i da preuzima odgovornost za odluke. Svatko od nas u timu posjeduje strast prema gradu i prema nekom području, svjesni smo da nitko ne zna sve i da u tome trebamo tražiti pomoć oni koji znaju više. To nas je ujedinilo. Hvala SDP-u što se otvorio (to je moja glavna zamjerka SDP-u na nacionalnoj razini već preko 10 godina) i što je bio spreman na dopunjavanje programa i što izuzetno korektno i konstruktivno surađujemo. Ono što je meni možda bilo odlučujuće je Borisova rečenica u našem razgovoru: “Ovaj grad više neće biti isti, kako god da izbori završe”. U tom sam trenutku pomislila: “Konačno!”
   Hvala na svakom glasu. Kad se 22. 5. probudimo, imat ćemo ono što smo zaželjeli 21. 5.

 23. slobodnizidar napisao:

  IDS-ova parola je “Zajedno gradimo dalje”. Fantastično. Od “Pazin – Grad Jules Vernea”, preko “Pazin – Grad sporta” dolazimo do “Pazin – Grad bauštele”. Umjesto da nan se s fakulteta vraćaju Pazinjani i doseljavaju visokoobrazovani iz drugih većih gradova u Filix, Internovu, Eltor i druge napredne proizvodne firme, mi ćemo uvozit zidare i slične s istoka. Koja epski promašena vizija budućnosti Pazina, pa to nije za vjerovati…

 24. provizija napisao:

  predlažen da uvezemo par miljari jeleni i da ih promatramo kako pasu travu i riču, bit će nan isto kao i sad
  ču sam sa sto kraji da IDS pokušava popunit listu s nestranačkim kadrom i da zovu sve žive ali da ih ljudi otkantavaju jer se ne žele sramotit
  bravo pazineeeeee

  1. nopasaran napisao:

   potvrđujen ovo s listom iz prve ruke
   znan puno njih koji su pitani, sve poznata imena, obrazovani, poduzetnici
   niki kega znan ni prihvati
   ča je moguće da njin je steklo? su zbrinuli sve nesposobne ki su bili bez dela? ostali su samo pametni i već zaposleni? cool, došla maca na vratanca…
   PROMJENA!!!

 25. duh napisao:

  mislin da neće imati problema s listom, nać će se dovoljno stranačkog kadra potpomognutog gradonačelnikovim manekenkama
  lajk za jelene!

  1. The End Is Near napisao:

   Ma imaju oni stranačkog kadra, ni problem s njima popunit liste.

   Ali su skužili da ku žele dobit ove izbore moraju na liste ipak stavit ljude kakvih nimaju u stranki – štabele ljude, pametne, poznate, obrazovane, viđene, zbrinute, poduzetnike, nepotkupljive… E, to je već malo problem pridobit kad takve ne moreš ucjenjivat i kupovat.

 26. ... napisao:

  Imam ja bolji slogan:
  Pazin – grad koji luta, a stoji na mjestu!

  1. lešće napisao:

   možda bolje:
   Pazin, grad koji luta stojeći na mjestu

 27. mijena napisao:

  Diskutiralo se dosta o GSŠJD i prirodoslovno-matematičkemu smjeru, odnosno ima li interesa za njega.

  A da li je ki proba gledat s druge strane? Koja se zanimanja očajno traže po pazinskin firmama? Traže se konobari, zidari, bravari, pekari i slični strukovnjaci, i informatičari, elektro inžinjeri, arhitekti, građevinci, strojari i slični visokoobrazovani tehničkih struka.

  A naša vrla gimnazija odgaja čak tri odjeljenja društvenjaka, a elektro smjer posta zbrinjavalište najlošijih učenika. Ovi očito nisu 20 let ćakulali s gospodarstvon Pazina, nego žive u svojem svijetu. Nekad su pazinske firme i škola bile usklađene, to se stariji dobro sjećaju.

  Je kemu jasno koliko je to promašeno i u totalnoj kontradikciji s gospodarstvom? Onemu ki to vidi je jasno zač nan dica gredu ća z Pazina.

 28. Anonimno napisao:

  kako to mislite da Krulčić ne surađuje s gospodarstvom Pazina?????

  pa zove ih na domjenak na kraju leta!!!!! ej!

  jest da dojde njih 20:to jest10 stranačkih kolega,5 njih koji su došli ča ušićarit,i 5 njih koji su pali s Marsa i misle da to je druženje s gospodarstvenicima, a ne slikavanje i gluma

 29. . napisao:

  Slogan postoji već dugo, Pazin, duh Istre.

 30. Anonimno napisao:

  Pazin, duh koji luta Istrom stojeći na mjestu

 31. prodavač vrpci napisao:

  Samo se vi zajebavajte. Očekuju nas veličanstvena otvaranja obnovljenega placa ispred Konzuma, odavno finjenega groblja koji čeka izborne vrpce više nego mrtvace, poduzetničkega inkubatora i ki zna čega već.

  A da, i ona dva metra trotoara na početku šetnice Lakote isto će doć otvorit visoki izlaslanici Grada, Županije i Države.

  kladin se da će Kruleta uskoro bit više u medijima nego Plekija i Bože skupa

  doduše, zbog cirkusa, ne zbog sadržaja i konkretnih drugačijih vizija Pazina, ali dobro… svaki ima svoj maksimum

  1. ...je lansiran napisao:

   zvali su me doma iz IDSa i kao pitaju ča mi smeta u Pazinu i ča bin stija, poludi san. a kao šećer na kraju pitali su me da li bin da me Krulčić osobno nazove?! Riknija san :)

   1. ... napisao:

    I ča si njin reka?

    1. ...je lansiran napisao:

     pa naruči san osobni poziv lol

 32. mrkva napisao:

  Bubić treći gradonačelnički kandidat, postaje zanimljivo. Ki će ispast u prven krugu?

 33. šofer napisao:

  Dosta nam je hadezea na vrhu, nećemo ga valjda dopeljat i u Pazin.

  1. esdepe napisao:

   Bolje hadeze nego esdepe!

   1. Anonimno napisao:

    hadeze ni još predstavi ni ljude ni program, ali tebi je svejedno bolji?
    Ke ovce

   2. nanke jena stranka napisao:

    Treba izabrati ljude i program, a ne stranke, ovdje govorimo o lokalnim izborima. Vidim esdepe da si ti već odlučio bez liste i program. Ljudi su nezadovoljni sadašnjim načinom upravljanja i motivirani su za promjene; to će se vidjeti na izborima.

 34. tić napisao:

  IDS će opet dobit, matematika je jednostavna.
  Gremo od glave. U Gradu i za Grad dela xy ljudi, ča je xy familija. Tu se sprrdate s gradom u kojem je ugodno živjet, ali zapamtite da je Grad skupa sa svojin d.o.o.ima, agencijama, lagovima itd. Grad u kojem je ugodno radit. Oni na malo većim pozicijama su zahvalni i lojalni, oni na malo manjim sebi će isto nać opravdanja. Oni će izać na izbore.
  Onda gredu svi oni članovi IDS-a ili oni koji su na špini za delo, pogodovanja pa su solidarni i nebi u principu sebi stili niš mijenjat. Oni će itzać na izbore.
  Treća skupina su klimavci, dupelisci koji misle da će se ogrebat, ne bi se stili zamerit ili misle da su dio pazinske “elite” jer su dio ili žele bit dio društva koji vlada Pazinom. Oni će vjerojatno izać n aizbore.
  Četvrta skupina su oni koji će se opravdavat da su apolitčni, da ih politika ne zanima i tako dalje (ali će kao i svi drugi stalno kenjat po svemu, da mladi nemaju kamo poć, da dica nemaju štabeli park, da u Pazinu ni štabelega dela itd.). Neće izać na izbore jer ih politika ne zanima.

  Ona skupina koja želi nešto promijenit, nezadovoljna i nema neki strah, podlijelit će se na xy drugih stranki i listi ili neće izać jer će padat daž, svitlit sunce pa će poć na more, mamurni su, dica su in bolna, bili su u kampanji…

  Još nan je i dobro kakovii su građani.

  1. duh napisao:

   bingo pitanje je s kin će hdz raj poć u koaliciju nakon izbora, ids-on ili sdp-om, to jest kemu će više bit stalo do vlasti pa će pregrist govno :)))

   1. provizija napisao:

    najviše je stalo do vlasti onemu ki ima više tega za skrit
    ….ne zva se ja provizija hahaha

   2. Anonimno napisao:

    ni IDS ni SDP nećeju ili ne smiju s HDZ-om

 35. kukuriku napisao:

  E limena glazbo gledan kako ste se dali navuć u kampanju. S kin će se Krule još slikat sljedećih dana? Bajkerima? Invalidima? Planinarima? Sportašima? Da vidimo ki i ča dolazi na naplatu.

  1. Anonimno napisao:

   Limena glazba nema veze s njima. Svira prvomajsku budnicu od vajka.
   Da li će se on slikavat ili ne, druga je stvar.

   1. pazin napisao:

    Ca se gradonacelnik Pazina ima slikat s Limenom glazbom Pazin na 1. maj u Pazinu?

    1. Anonimno napisao:

     Naravno da ne treba. Ali Limena glazba ne more baš previše na to utjecat, pa ga moraju potrpit. Ča da delaju, da ga tiraju ća?

 36. šofer napisao:

  A kadi da se onda slika. U Poreču?

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.