Desetogodišnji gitaristički virtuoz iz Rijeke oduševio mališane u Osnovnoj školi Vladimira Nazora Pazin

unnamed (3)U srijedu, 25. veljače, održan je koncert klasične glazbe u izvedbi Frana Živkovića, desetogodišnjaka iz Rijeke i njegovog učitelja Domagoja Paukovića, učitelja gitare u Glazbenom odjelu Osnovne škole Vladimira Nazora u Pazinu. Koncert je održan za učenike razredne nastave Osnovne škole Vladimira Nazora Pazin u polivalentnoj dvorani nove Školsko-gradske sportske dvorane.

Naime, već petu godinu za redom, učitelj Domagoj intenzivno radi s Franom kojem je gitara najdraži instrument, a koji skladbe najpoznatijih svjetskih glazbenih virtuoza svladava s nevjerojatnom lakoćom.

Frano Živković je desetogodišnji glazbenik koji muzicira od svoje treće godine. Iako je multi-instrumentalist koji svira klavir i violinu, njegova najveća ljubav je gitara. Prvi samostalni koncert održao je u dobi od 5 godina, a sa 8 godina završava osnovnu glazbenu školu te prvi put uz Domagoja Paukovića, njegovog učitelja, izvodi Vivaldijev koncert u D-duru RV93. Osvojio je prve nagrade na međunarodnom natjecanju ‘Tirando’ u Poreču, Omiškom festivalu gitare 2011., te na Nikšićkom festivalu gitare u Crnoj Gori 2012. godine. Snimio je i CD s dječjim pjesmama na kojem se nalazi i njegova skladba “Kad gitara pjeva”. Danas pohađa program srednje klasične glazbene škole i razvija se kao kompozitor i aranžer te često nastupa. U travnju prošle godine nastupio je rame uz rame s Tommyem Emmanuelom u dvorani Vatroslava Lisinskog na koncertu gitarističkog tria Kings of Strings.

Franov učitelj, Domagoj Pauković, diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a usavršavao se na Mozarteumu u Salzburgu. Sudjelovao je na brojnim natjecanjima diljem Europe te postigao vrlo zapažene rezultate. Iza sebe ima brojne solističke koncerte, nastupe uz orkestre te koncerte s drugim glazbenicima. Snimio je nosač zvuka pod nazivom „Aurora musicalis“. Trenutno radi kao učitelj gitare u Glazbenom odjelu Osnovne škole Vladimira Nazora u Pazinu te zajedno s Franom sprema još brojna glazbena iznenađenja.

U pedesetminutnom koncertu, naši su učenici i učitelji uživali u brojnim skladbama. Koncert je započeo nježnim notama, točnije skladbom Uspavanka (L.Brouwer), nakon čega su publiku razbudile note Keltske glazbe. Potom je Frano samostalno odsvirao Sonatinu, op.71, br.3 (M.Giuliani) koja se sastoji od četiri dijela. Uslijedile su skladbe Sjećanje na Alhambru i San (F.Tarrega) te vesele note Kubanskog plesa. Vrhunac koncerta uslijedio je nakon što su Frano i Domagoj zajedno odsvirali skladbu Sunburst (A.York) na jednoj gitari. Prema riječima učitelja Domagoja Paukovića, ova je tehnika iznimno zahtjevna jer izvođači moraju razmišljati kao jedno što od njih zahtjeva visoku koncentriranost i usredotočenost. Gromoglasni pljesak i opće oduševljenje nastalo je već pri prvim notama izvedbe skladbe Initiation (T.Emmanuel) koja se uvelike razlikovala od prethodnih skladbi. Frano je proizveo zapanjujuće zvukove na samo jednoj gitari koji su cijelu publiku ostavili bez teksta. S nevjerojatnom lakoćom i opuštenošću, odsvirao je jednu od najzahtjevnih skladbi svjetski poznatog gitarističkog virtuoza te je time sve prisutne jednostavno oduševio.

Po završetku koncerta, izrodilo se još mnogo želja i ideja oko buduće suradnje Glazbenog odjela Osnovne škole Vladimira Nazora Pazin s Franom i Domagojem, stoga se nadamo da ćemo u budućnosti imati još puno prilika uživati u vrhunskoj glazbi s ciljem približavanja umjetnosti mladima.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.