Detaljna prognoza: Od četvrtka stiže serija dubokih sredozemnih zimskih ciklona, snježna iznenađenja izgledna i u nižem području

vremenska_prognoza.jpgKraj siječnja i početak veljače donosi turbulentno zimsko vrijeme uz čestu izmjenu juga i bure, zahlađenja i prolaznih južina. Obilan snijeg očekujemo u gorju, ali bit će ga i u nizinama unutrašnjosti Hrvatske, baš kao i u zaleđu obale iznad 300 metara nadmorske visine. Zbog niskog tlaka zraka moguće je plavljenje obale.

Utjecaj prve ciklone počinje u četvrtak

Promjena vremena postupno će nastupiti u četvrtak. Jačanje južnog vjetra koji će donositi sve vlažniji zrak osjetit ćemo već rano ujutro koje će biti vrlo hladno na cijelom području. Prve oborine stižu sredinom dana, a snijega bi pritom nakratko prije južine moglo biti u središnjoj Istri, ali i zaleđu Rijeke iznad 250 metara nadmorske visine.

S jačanjem juga poslijepodne će doći do postupnog zatopljenja i podizanja snježne granice na oko 500 metara nadmorske visine. No zadržat će se hladno vrijeme, tako da će uz jače oborine susnježice u središnjoj Istri biti i navečer. U riječkom zaleđu zbog kasnijeg proboja juga snježna granica mogla bi se vrlo nisko zadržati i veći dio noći na petak.

U petak naglo zahlađenje i ponovno spuštanje snježne granice 

Nakon jakog, na moru olujnog juga koje će puhati u noći, sredinom dana vjetar će okrenuti na sjeverozapadnjak uz nagli pad temperature zraka. Kiša će u dijelu središnje Istre iznad 300 metara nadmorske visine okrenuti na snijeg, ali je stvaranje tankog pokrivača moguće samo u najvišem području Žminjštine i Pazinštine koje se nalazi na oko 400 metara nadmorske visine.

Zahladit će, a osjećaju hladnoće doprinosit će umjeren i jak vjetar. Osjet temperature na vjetru tzv. wind chill bit će ispod 0°C na cijelom području. Zbog niskog tlaka zraka koji će se sniziti na gotovo 975 hPa valja upozoriti na mogućnost visoke plime.

U subotu prolazno smirivanje, temperature uz obalu do 10°C

Vrijeme će se prolazno smiriti u subotu kada će uz sunčanije vrijeme temperature zraka uz obalu porasti do 10°C. Zapuhat će slabo do umjereno, na moru jako jugo uz postupno naoblačenje u drugom dijelu dana. Već navečer valja očekivati prve oborine, odnosno kišu. Snježna granica nalazit će se na 500-600 metara nadmorske visine.

Nedjelja donosi veliku mogućnost snježnih iznenađenja u središnjoj Istri

U nedjelju dolazi do novog dotoka hladnog zraka sa sjevera Europe, ali zbog blizine ciklonalnog centra oborine neće tako brzo prestati kao što to često zna biti slučaj pri prodoru hladnog zraka. Jugo će oslabiti te okrenuti na prolazno umjeren sjeverozapadnjak uz postupan pad temperatura zraka na cijelom području.

Kiša će u unutrašnjosti Istre iznad 300 metara okrenuti na snijeg, a susnježice bi uz jače oborine moglo biti ponegdje i uz obalu. O mogućnosti stvaranja snježnog pokrivača još je zbog kompleksnosti same situacije zaista teško govoriti u ovim trenucima, stoga nas pratite i idućih dana kada donosimo konkretnije prognoze i objave oko mogućnosti snijega u Istri.

Obilan snijeg u gorju

U gorskom kotaru i Lici očekuje se obilan snijeg. Od nadolazaće serije ciklona viši dijelovi mogli bi dobiti i metar snijega. Velike količine snijega izgledne su i na Učki te višim predjelima Ćićarije. U Lici na oko 500 metara nadmorske visine (Gospić) zbog izraženog toplog sektora nadolazećih ciklona dio oborina past će u obliku kiše.

Nizine unutrašnjosti Hrvatske na granici kiše i snijega

U nizinama unutrašnjosti Hrvatske često će se izmjenjivati periodi kiše i snijega. Zbog sjevernih putanja ciklona južina će prodrijeti duboko na sjever, tako da će dio oborina pasti i u obliku kiše. Najveća mogućnost obilnijeg snijega postojat će na sjeverozapadu zemlje.

U Dalmaciji najmanje zime, a najviše juga

Nadolazeća promjena vremena najmanje zimska bit će u Dalmaciji, a posebice se to odnosi na razdoblje do utorka. Dominirat će južni vjetrovi koji će donositi obilje toplog sredozemnog zraka. Izgledna je obilna kiša, a mogući su i pljuskovi praćeni grmljavinom. Dolazak daška zime moguć je tek sredinom idućeg tjedna kada bi južnije putanje ciklona povukle hladniji zrak.

istramet.com

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.