Deveti motovunski festival terana i pršuta

Sutra će se u Motovunu održati deveti po redu Festival terana i tartufa koji će i ove godine okupiti brojne izlagače, proizvođače terana i raznih proizvoda na bazi terana kao i proizvođače proizvoda od tartufa i otkupljivači ove jedinstvene gastronomske delicije. Izložbeni dio festivala za posjetitelje otvorit će se podne, a od tada pa do 20 sati potrajat će degustacije i druženje uz glazbu. Kroz to će se vrijeme moći nabaviti teran, tartufi, ali i sve ostalo što će proizvođači ponuditi na festivalskim štandovima, a kupnjom degustacijske čaše po cijeni od 40 kuna i bona po cijeni od pet kuna gosti će moći kušati izložena vina.

Svečano otvaranje sajma održat će se 14 sati, a najveći tartuf izabrat će se u 15 sati. Posjetitelji će tijekom dana ocjenjivati najbolji teran, a njihov će se odabir objaviti u 19 sati. Svi koji budu sudjelovali u glasovanju moći će osvojiti bogate poklon pakete.

Na ovogodišnjem festivalu svoja će vina predstaviti domaće vinarije: Benvenuti, Bertoša, Fakin, Novak, Tomaz i gosti: Vina Trapan, Vina Zigante, Vina Lunika, Vina Coslovich, Vina Ferenac Giulio, Vina Ferenac Bruno, Vina D&D Sirotić, Vina Geržinić. Svoje će proizvode izložiti i tvrtke koje se bave prodajom i preradom tartufa, a to su Miro tartufi, Natura tartufi i Zigante tartufi. Uz njih bit će tu proizvođači meda, maslinovog ulja, suhomesnatih proizvoda, čokolade, sira, voća i ostalih slastica na bazi terana ili tartufa.

– I ove godine djeca mogu sudjelovati u radionici izrade tjestenine koju Društvo Naša djeca Motovun organizira od 14 do 17 sati, rekla je Iva Jeletić Prodan direktorica Turističke zajednice Općine Motovun, dodajući kako će se program odvijati u šatoru pa bojazni od kiše nema.

Nudit će se i jela na bazi terana i tartufa Iskusni, a pripremat će ih vrhunski profesionalni kuhari. Za cjelodnevnu zabavu pobrinut će se Kvarter Istria, a u 18 sati publiku će zabavljati mlada i razigrana Limena glazba iz Buja.
-Festivalom terana i tartufa u Motovunu se tradicionalno zaokružuje turistička sezona, koja na ovom području započinje već u ožujku, kaže Tomislav Pahović načelnik Općine Motovun. Ovaj je festival, dodaje, posebna manifestacija jer promovira proizvode od terana i tartufa koji su specifični za ovaj kraj. Naime, tu je Motovunska šuma najveće jedinstveno stanište bijelog tatrufa u svijetu, a obronci brda oko Motovona zasađeni su nasadima terana, podsjetio je Pahović. Organizatori festivala su Općina Motovun i Turistička zajednica Općine Motovun, a načelnika posebno veseli što su se u organizaciju festivala uključili brojni volonteri i članovi lokalnih udruga. Poput udruge umirovljenika čiji su članovi pripremili tjesteninu koja će se služiti na festivalu, zatim Udruga fotografa “Fotovun” i Društvo Naša djeca Motovun, a to što je lokalna zajednica dobro prihvatila ovu manifestaciju, svjedoči kako Festival terana i tartufa ima lijepu budućnost, zaključio je Pahović.

 

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.