DHMZ očekuje temperaturno prosječnu zimu, oborina čak i više od prosjeka!

Prema dugoročnoj prognozi za nadolazeću sezonu (prosinac, siječanj, veljača) koja se izrađuje u Službi za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, ne očekuje se veće odstupanje srednje sezonske temperature od višegodišnjeg srednjaka uz umjerenu vjerojatnost ostvarenja prognoze.

To znači da se očekuje temperatura uglavnom oko uobičajene, a samo u nekim područjima malo viša od toga. Međutim, s druge strane, to također ne znači da tijekom zime neće biti razdoblja s vremenom hladnijim (npr. prodori hladnog zraka sa sjevera) ili toplijim (npr. pritjecanje toplog zraka u jugozapadnoj visinskoj struji ispred ciklone iz Sredozemlja) od uobičajenog.

Oborine oko prosjeka ili malo iznad
Što se oborine tiče, tu je prognoza za tako dugo vremensko razdoblje svakako nepouzdanija. Izračuni za zimu pokazuju da se očekuju količine oko ili malo veće od klimatološkog prosjeka uz umjerenu vjerojatnost ostvarenja prognoze. To ponovno ne znači da u sljedeća tri zimska mjeseca neće biti duljih ili kraćih epizoda s izrazitim viškom oborine (ili kiša ili snijeg), ali i sušnih razdoblja.

Još jednom treba istaknuti da i tijekom zime (ali i inače) svakako valja pratiti detaljnija vremenska izvješća koja se odnose na kraće vremensko razdoblje, osobito kada su u pitanju vremenski ekstremi, kao što je npr. obilna oborina, nagla zahladnjenja ili zatopljenja.

Ova prognoza u skladu je sa sezonskom prognozom Klimatskog foruma za jugoistočnu Europu (SEECOF) čiji je Hrvatska član.

istramet.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.