Diljem Istre održana tradicionalna Noć muzeja

Od Sjevera do Juga Istre, od istočne do zapadne obale na istarskom poluotoku u petak, već tradicionalna Noć muzeja privukla je brojne posjetitelje različitih ukusa, ali i tolerancije na siječanjske niske temperature. No, zajedničkm im je bilo noćni izlazak po istarskim muzejima i glazba koja je bila ovogodišnja tema manifestacije.

U Pazinu se Noć muzeja održavala na dvije lokacije: u Etnografskom muzeju Istre odnosno u pazinskom Kaštelu, te u nedalekom Državnom arhivu, pa su posjetitelji lako mogli kružiti između te dvije ustanove i uživati u ponuđenim programima. Kako je tema ovogodišnje Noći muzeja u cijeloj državi bila glazba, i Arhiv i Muzej doskočili su joj svaki na svoj osebujan način. U Etnografskom muzeju Istre glazbenik i skladatelj Nenad Sinkauz vodio je radionicu elektroničke i improvizirane glazbe “Tvornica zvuka” namijenjenu djeci. Tridesetak mališana je tako na prilično atraktivan način učilo kako se glazba proizvodi upotrebom različitih predmeta i efekata, live samplingom, moduliranjem glasa, ali prije svega igrom, kroz koju je na kraju radionice nastala i njihova vlastita instant-kompozicija. U nastavku večeri predstavljena je odranije postavljena izložba “Osama(e) – Život naselja do tri stanovnika u Istri” i njezin upravo zgotovljen on-line katalog, autorice i kustosice muzeja Ivone Orlić koju je predstavio Sandi Blagonić, a izložbu su tijekom večeri posjetitelji razgledavali sami odnosno, u skladu s njenim naslovom, u osami. Glazbeni program upotpunio je nastup vokalne skupine Pazinskog kolegija, koju vodi Paula Jurman, a publiku je izvedbom oduševila Nina Fakin.

U Državnom arhivu Noć muzeja počela je filmski, odnosno projekcijom dokumentarnog filma i predavanjem o restauratorskoj djelatnosti u ovoj ustanovi. Glazbeni program bio je posveta trojici istarskih skladatelja: Josipu Brnobiću Humskom, Slavku Zlatiću te Nellu Milottiju, čija su djela interpretirali učenici Glazbenog odjela pazinske Osnovne škole Vladimira Nazora. U nastavku večeri nastupio je i Mješoviti pjevački zbori Roženice, u glazbenoj slušaonici slušali su se zapisi iz Arhiva Renata Pernića, a tijekom večeri na prigodnu su prodaju bila ponuđena izdanja Državnog arhiva u Pazinu.

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.