Dio hladnog skandinavskog zraka idućeg tjedna stiže i do naših krajeva

O mogućnosti dolaska rane zime u Europu već smo pisali u našoj mjesečnoj prognozi, a prema najnovijim prognostičkim modelima čini se da će uskoro doći do prvih jačih prodora hladnog zraka.

Skandinavska anticiklona
Zahvaljujući slaboj aktivnosti atlantskih ciklona, već je došlo do prodora ogromne količine hladnog zraka u Rusiju i na područje Skandinavije gdje se temperatura zraka snizila 10-ak stupnjeva Celzija ispod prosječnih vrijednosti koje valja očekivati u ovom dijelu godine. Spomenimo kako je u Folldalu u Norveškoj jutros izmjereno čak -22°C.

Uz snježni pokrivač na tlu i vrlo hladan zrak, postojat će velika mogućnost razvoja anticiklone nad tim područjem, što su u posljednjih 48 sati prepoznali i prognostički modeli. U takvoj sinoptičkoj situaciji doći će do stvaranja idealnih uvjeta za prodor hladnog zraka sve do Sredozemlja.

Ciklogeneza
Susret vrlo hladnog kontinentalnog zraka sa sjevera Europe i toplog Sredozemlja mogao bi rezultirati razvojem nekoliko ciklona u nizu i to sa središtem u Genovskom zaljevu ili južnije. Iako će o položaju ciklonalnog centra ovisiti razvoj vremena u cijeloj zemlji, za detaljniju raspravu o putanjama ciklona zaista je prerano.

Ukoliko se ostvare trenutna predviđanja, obilne oborine i gorski snijeg uz povremeno spuštanje snijega sve do nizina bilo bi glavno obilježje vremena krajem prve i početkom druge dekade mjeseca. Također, često bi se izmjenjivali jugo i bura uz izražene temperaturne oscilacije, no prosječno gledajući bilo bi značajno hladnije od prosjeka.

Nakon prolaska ciklone uslijedila bi hladna jutra, prema GFS prognostičkom modelu jutarnje vrijednosti mogle bi se u gorskom dijelu Hrvatske sniziti i ispod -10°C, a mraza bi bilo sve do mora.

Prije zahlađenja obilna kiša!
Prije zahlađenja koje je sve izglednije očekuje nas izražena južina, obilne oborine i vrlo nepovoljne biometeorološke prilike. Glavninu pogoršanja očekujemo u nedjelju kada lokalno može biti vrlo obilne kiše, posebice na riječkom području.

istramet.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.