Disonantni tonovi: Sjedište županije Pula ili Pazin?

krulcic_ids_2013Pitali smo pazinskog gradonačelnika Renata Krulčića što misli o inicijativi stranačkog kolege Valtera Boljunčića o Puli kao sjedištu Istarske županije.

– I ova je inicijativa normalan demokratski proces, svatko ima pravo pokretati inicijative u Saboru, međutim Pazin je bio i ostat će sjedište Istarske županije, znao je ranije obraniti taj status, a znat će i sada, odgovara Krulčić.
– Meni je kao gradonačelniku Pazin ispred svega, pa i ispred politike, a to smo dokazali tijekom protekle četiri godine uspješnom suradnjom izvršnog i predstavničkog tijela gradske vlasti. Siguran sam da za Pazin kao sjedište Istarske županije imam i potporu općinskih načelnika središnje Istre. Svima bi trebalo biti u interesu očuvanje radnih mjesta, a ne stvaranje dodatnih troškova putovanja na radna mjesta u druge sredine. U ovoj inicijativi nije definirano zašto bi Pazin trebao izgubiti, a Pula dobiti status županijskog sjedišta, naglašava.

Na pitanje što bi Pazin mogao izgubiti ukoliko više ne bi bio županijsko sjedište, Krulčić odgovara da bi izgubio status velikog grada. Time bi i cijela Istra bila na gubitku jer bi imala samo jedan veliki grad umjesto dva. Status velikog grada donosi neke vrlo praktične pogodnosti, pravo na ured za izdavanje građevinskih dozvola, određene ovlasti u upravljanju cestama, i drugo.

Krulčić smatra da je Boljunčićeva inicijativa njegov osobni stav, a IDS je velika obitelj u kojoj svi imaju pravo na osobno mišljenje.

– Boljunčiću želim uspjeh u Saboru s drugim inicijativama, ali Pazin će ostati županijsko sjedište. Ako on ustraje, mi možemo pokrenuti ostale zastupnike, kao što smo napravili 2009. godine kada nije prošla istovjetna inicijativa Borisa Miletića.

Miletić: Vjerujem da će koalicija podržati prijedlog

Boris Miletić, pulski gradonačelnik i bivši saborski zastupnik koji je unazad nekoliko godina pokušao vratiti najvećem istarskom gradu status sjedišta županije nije krio zadovoljstvo namjerom stranačkog kolege Boljunčića da se Puli konačno dodijeli status administrativnog središta županije. Miletić je za Glas Istre izjavio da je Pula oduvijek bila sjedište Istre.

– Pula jest i uvijek će biti centar Istre. Tome u prilog govore apsolutno svi pokazatelji ne samo ranije već i starije povijesti. Nije slučajno još za doba starih Rimljana Pula bila administrativno središte Istre. Pula je najveći istarski grad i ne samo po broju stanovnika. U Puli su svi najvažniji centri civilne vlasti: od sudova, policije, državne uprave, kulture, znanosti, školstva, zdravstva i svih drugih relevantnih institucija. Inicijativa kolege zastupnika ide za time da se ova nepravda prema Puli ispravi, a da se Pazinu ništa ne oduzme. Pazin bi i dalje imao sjedište Županijske skupštine i svih ostalih službi koje trenutačno rade u Pazinu.

Poznato je da sam i sam unatrag nekoliko godina inicirao izmjene toga zakona s ciljem da Pula postane i formalno sjedište Istarske županije. Nažalost, za vrijeme vlasti HDZ-a nije bilo političke volje da se ova nepravda ispravi. Tada je obrazloženje bilo to da će se takve stvari rješavati kada se bude radio novi regionalni preustroj u državi. Uvjeren sam kako će Kukuriku koalicija podržati ovaj prijedlog i poštivati volju građana Istre, izjavio je Miletić.

glasistre,hr

1 komentara na “Disonantni tonovi: Sjedište županije Pula ili Pazin?”

 1. asterix napisao:

  …ids je jedna velika obitelj u kojoj svi imaju pravo na osobno mišljenje,ali odluke donosi “padre di famiglia”,hehehe.

  ids i Rimljani:

  “Struktura rimske drzave nuzno je vodila tome da u vodecim patricijskim ili plebejskim plemickim obiteljima ulaz u drzavnu sluzbu, dobivanje drzavnih funkcija i pripadnost senatu postanu samorazumljiva i cvrsta obiteljska tradicija. Tako je nastao vise-manje zatvoren krug obitelji ciji su clanovi redovno sjedili u senatu; bio je to prakticno senatorski stalez” (E. Meyer). Pripadnici ovog staleza vladali su javnim zivotom, zahvaljujuci svome utjecaju i iskustvu u javnim poslovima. Plemstvo po sluzbi doslo je na mjesto plemstva po rodu. Pri kraju republike rimska se drzava sve vise i vise pretvarala u plutokratsku oligarhiju, vladavinu nekoliko obitelji.
  Kako je senatorima bilo zabranjeno bavljenje trgovinom i bankarstvom, njihovi su interesi bili usmjereni na zemljiste. Tako su citava sela i opcine postala ovisna o pripadnicima plemstva ekonomski, a time i politicki. U osvojenim provincijama poput Sicilije i Afrike senatorske su obitelji uzimale drzavnu zemlju u trajni zakup: nastali su veleposjedi (latifundije).
  http://www.ffzg.unizg.hr/klafil/neven/rim-ust.htm

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.