„Distopija“ kao noseća tema F&SF konvencije „Istrakon 2014“

2Nakon 3 dana protkana u pazinskom Spomen domu šarolikim sadržajima vezanih uz fantastične i znanstveno fantastične svjetove civilizacija u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, spušteni su zastori u velikoj dvorani na SF&F 15. konvenciji „Istrakon 2014“.

Ovaj rijetki kulturni događaj možemo zahvaliti pokretačima i organizatorima udruzi „Albus“, za istraživanje i populaciju SF&F sadržaja, mitologije i alternativnih znanosti, koja neprekidno djeluje od 2000. godine. Koordinator i predsjednik „Albusa“ i „Istrakona2014“ bio je Mauro Gržetić, popularni „Murva“ i na momente „diktator amater – entuzijast“, a za opremu vodiča široke lepeze zbivanja, pobrinula se prof. Gorana Družeta – Goga.

Tema ovogodišnje konvencije bila je vezana uz pojam „Distopija“ (kao suprotnost humanom, otuđivosti) simbolički posvećena 30-toj godišnjici izdavanja čuvene knjige Georgea Orwella „1984“. Stoga su i brojna stručna predavanja kompetentnih izlagača i znanstvenika, kao i predstavljanje domaćih i stranih pisaca SF&F literature, te različite kostimirane mini predstave i scene, u cijelosti zaokružile 3 dana Istrakona. „Distopija“ kao pojam dio područja diktatura kroz prošlost, sadašnjost i kulturu, slobodu govora i nemoć „obične većine“ a humanizira postojeći represivni život i metode vladanja sistema, čiji su kreatori očito svjesni i pisci SF&F knjiga, kako bi izbjegli cenzuru i prigovor.

Vodeći se ovakvim pristupom u trodnevnoj „Istrakon Nexus državi“, organizatori su pozvali i goste – doajene pisane riječi: tako je o svojoj nagrađenoj knjizi iz fondacije Arthur C. C. Clarke iz 2011. godine – „Zoo City“, govorila veća sada poznata, iako mlada, južnoafrička spisateljica Lauren Beukes.
Njezinu drugu knjigu „Djevojke koje sjaje“, o putovanju pravde i nepravde kroz prostor i vrijeme, Stephen King uvrstio je među 10 najboljih romana iz 2013. godine.

Gosti predavači bili su fizičari i biolog Antonio Šiber, dr. Josip Ćirić, docent dr.sc. Davor Horvatić, docent na zagrebačkom PMF-u, prof. Korado Korlević, Goran Dimić, prof.dr. psihologije Snježana Paušek – Baždar, na temu „Istarski alkemičari u prošlosti“, pisci Ratko Martinović i Aleksandar Žiljak, a svoju knjigu „Distopija i jezik“ predstavila je s moderatorom Davorom Šišovićem, dr. sociologije Rafaela Božić, na odsjeku za ruski jezik i književnost sveučilišta u Zadru.

Naslov knjige kratkih priča „Nova država Hrvatija 2033.“ riječkih autora Zorna Krušvara, Zorana Žmirića i Alena Brabeca ovako je predstavljen: „Odlučili smo napisati ovu distopijsku zbirku zbog trenutnih društveno – političkih kretanja u hrvatskoj, koja nam određuju i blisku budućnost: Živimo u državi gdje su najglasniji krajnji desničari i klerofašisti, jer im to dopušta plašt i maska demokraciju .“ S toga su ove priče upozoravajuće na neki način edukativne.“

Također posebni gosti bili su srpski etablirani i prevođeni pisci Goran Skrobonja, Darko Tuševljaković i Pavle Zelić čije nove knjige govore o proboju žanra u mainstream, te o percepciji fantastične proze kod suvremene kritike.

Srpski SF triling pokušao je analizirati, je li na primjer, SF triler Gorana Skrobonje o nevidljivom životu Nikole Tesle, ili Zelićev horor roman iz doma Jugo – radnih akcija koji su se natjecali za uglednu NIN – ovu nagradu, ali i zbirka priča Darka Tuševljakovića „Ljudske vibracije“, finalista utrke za Vitolovu nagradu najava novih kretanja u širokoj lepezi žanrovske književnosti: očito je povoljno vrijeme za tkanja fikcije i fakcije, mašte i stvarnosti, snova i jave…

Atmosfera konvencije začinila je svojim likovnom pristupom i akademska slikarica Luisa Ritoša: u holu Spomen doma, sudionici i gosti mogli su svoje lice ponuditi rukama umjetnice koja je kroz nekoliko minuta „obogatila“ vaš izraz, presonality, pa i karakter…
Luisa je također nudila i nesvakidašnji SF nakit, na licu mjesta.

Branko Ljuština (Pazin, 31.03.2014.)

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.