Distopijski Istrakon 2014.

istrakon_2014U Pazinu se od 28. do 30. ožujka održava istarska konvencija znanstvene fantastike – Istrakon. Istrakon 2014. nastavlja tradiciju odabiranja glavne teme, a ove godine odabrana temu je ”Distopija”. Tema je posvećena obilježavanju obljetnice vezane uz široki pojam distopije, a to je 65 godina od izdavanja knjige Georgea Orwella ”1984.”, ali i 30 godina od godine u koju je radnja romana smještena.

Kroz ovu temu želi se dotaknuti problematično područje diktatura, slobode govora, apsolutističke vlasti i nemoći ”malog čovjeka” u vrtlogu današnjeg svijeta, a sve to kroz znanstvenu fantastiku i fantastiku koju su pisci nerijetko koristili da bi prikrili društvenu kritiku. Tako je i Orwellova ”1984.” smještena u piščevu budućnost, a kroz nju kritizira otuđenost čovjeka i zabrinjavajući rast utjecaja države na čovjeka 1949. godine. Mnogi pisci i filmski redatelji preuzeli su formu znanstvene fantastike i fantastike da bi kroz taj žanr upozoravali na određene distopične elemente njihovog vremena bez straha od progona državnog aparata, što je u prošlosti bio veliki problem.

Istrakon 2014. će pokušati dati prikaz različitih elemenata distopije, što kroz uređenje samog prostora pazinskog Spomen Doma, ali prvenstveno kroz cijelu manifestaciju koncipiranu kroz posjetu gostiju ”stabilnoj i organiziranoj državi Istrakon Nexus, najbolje države na svijetu”. U sklopu te ideje, vodit će se zasebne igre, dijelovi predavanja, performansi, a i poneko iznenađenje za posjetioce.

Više o Istrakonu može se pronaći na službenim internetskim stranicama www.istrakon.hr, te na službenoj facebook stranici Istrakona: www.facebook.com/Istrakon.

kulturistra.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.