Djeca traže krimi i vampirske serijale, a stariji vole domaće autore

gkp.jpgOko dvije tisuće članova Gradske knjižnice Pazin tijekom lanjske su godine posudili više od 25 tisuća knjižnih publikacija te oko tri tisuće DVD-a, uglavnom crtanih i nešto manje igranih filmova.

Među čitanijim i traženijim naslovima za djecu i mlade jesu “Hoću biti posebna!” Sanje Pilić, “Gregov dnevnik” Jeffa Kinneya, “Vampirski dnevnici” Lise Jane Smith, kao i vampirski serijal “Kuća noći” Phyllis Christine Cast i njene kćeri Kristin Cast, zatim serijali edukativnih dječjih krimića, kao i forenzičkih detektivskih romana, a popularni su i ostali domaći autori: Sanja Polak, Melita Rundek, Silvija Šesto Stipaničić.

Na pazinskoj ljestvici beletristike najčitanije i najtraženije knjige su “Nek’ zabava počne” Niccola Ammanitija, “Jedi, moli, voli” Elizabeth Gilbert, “Hotel Zagorje” Ivane Simić Bodrožić, “Split” Slavoljuba Stankovića, “Čudo u Poskokovoj dragi” Ante Tomića. Konstantna je popularnost naslova kriminalističke tematike i trilera, kao i domaćih književnika: Hrvoja Šalkovića, Davora Rostuhara, Miljenka Jergovića…

Publicistički vrh drže Mirjana Krizmanić s knjigom “Tkanje života”, Rhonda Byrne s “Tajna i Moć”, Kevin Trudeau “Prirodni lijekovi za koje oni ne žele da vi znate”, William Irwin sa “Simpsoni i filozofija”, “Monthy Payton i filozofija” te naslovi Dubravke Miljković i Majde Rijavec.

Članstvo za djecu predškolske dobi, prvašiće i umirovljenike i dalje je besplatno, a kako ni članarina za ostale nije skupa, posjećenost knjižnice je konstantno velika. Doduše, tijekom zimskih praznika knjižnicu nešto manje obilaze djeca koja žive izvan Pazina jer su vezana uz školske autobuse ili prijevoz roditelja.

Osim knjiga kao osnovne usluge korisnici mogu besplatno posuđivati DVD-e što masovno čine trenutačno tijekom školskih praznika. Najčešće se posuđuju obiteljski filmovi, komedije i filmovi povijesne tematike, a najmlađima su i dalje najdraži dugometražni crtići. Velik interes je i za crtiće o profesoru Baltazaru, kazala nam je ravnateljica knjižnice Iva Ciceran.

Glas Istre

© iPazin.net portal 2001. - 2024.