Dječja igrališta u Zagrebačkoj ulici i naselju Bertoši izabrani za najpotrebnije male komunalne akcije

2Među 12 pristiglih prijedloga s područja Mjesnog odbora Stari Pazin, na sinoć (16.rujna 2014.) održanoj javnoj tribini u prostorijama tog Mjesnog odbora u okviru projekta Pazi(n) proračun! građani su izglasali dva prioriteta – sanaciju dječjeg igrališta u Zagrebačkoj ulici te izgradnju novog u naselju Bertoši.

Na ovoj, prvoj u nizu održanoj javnoj raspravi, u kojima sudjeluju mještani mjesnih odbora i odlučuju o tome koja je mala komunalna akcija prioritet za financiranje iz gradskog proračuna u narednoj godini šest je prijedloga izlazilo izvan okvira malih komunalnih akcija dok se je o šest prijedloga na kraju rasprave glasalo. Predstavnici gradske uprave dali su obrazloženje svih prijedloga – zbog čega neki izlaze iz okvira malih komunalnih akcija i na koji način ih se može uvrstiti u proračun, te koja je procijenjena vrijednost svakog prijedloga. Građani su imali priliku svoje prijedloge uputiti Gradu Pazinu do polovice kolovoza nakon čega je radni tim sačinjen od službenika svih upravnih odjela analizirao sve zaprimljene prijave kako bi o svakoj od njih građani dobili povratnu informaciju u uvodnome dijelu javne rasprave.

Nakon prezentacije, uslijedila je rasprava među 30-ak prisutnih mještana uz argumentaciju malih komunalnih akcija te glasanje za maksimalno dva prijedloga. „Pobjedu“ su odnijeli prijedlozi sanacije dječjeg igrališta u Zagrebačkoj ulici i izgradnja novog dječjeg igrališta i klupe u naselju Bertoši (Vela lokva). Ukupna vrijednost ovih malih komunalnih akcija je oko 40.000 kuna koliko je dodijeljeno Mjesnom odboru Stari Pazin kao drugom najnaseljenijem mjesnom odboru na području Grada Pazina. Sveukupno će mjesnim odborima biti dodijeljeno ukupno 300.000 kuna o kojima će građani direktno odlučivati na javnim raspravama.

Na samom početku javne rasprave Suzana Jašić iz udruge Gong dala je nekoliko uvodnih informacija o samom projektu, njegovom tijeku i ciljevima, nakon čega je Maja Stranić-Grah, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, financije i proračun ukratko prisutnima objasnila Proračun Grada Pazina, način na koji se kreira, te sustav prihoda i rashoda odnosno kako se proračun puni i na koji način se prihodi mogu trošiti. Moderator rasprave je bio Igor Bajok.

Posljednjih 40-tak minuta javne rasprave posvećeno je tekućim problemima i potrebama mjesnog odbora, sa naglaskom na velike zahvate komunalne infrastrukture poput javne rasvjete, sanacije prometnica, kanalizacije i slično. Na sve upite odgovore je dao pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav, prostorno planiranje i graditeljstvo Daniel Maurović.

U sklopu projekta Pazi(n) Proračun! kojeg u partnerstvu provode udruga Gong, Grad Pazin i Društvo Naša djeca Pazin, slijedeće po redu javne rasprave bit će održane u četvrtak, 18. rujna 2014. s početkom 18 sati za Mjesni odbor Zabrežani te u 20 sati istog dana za Mjesni odbor Heki. Obje će biti održane u starim školama u tim mjestima.

pazin.hr

10 komentara na “Dječja igrališta u Zagrebačkoj ulici i naselju Bertoši izabrani za najpotrebnije male komunalne akcije”

 1. ffff napisao:

  Bilo bi zanimljivo čuti i druge prijedloge

 2. wtf napisao:

  zanimljivo je kamo ste predložili za uložit 40.000kn a žalosno i sramotno da sela 4km od centra grada Mačići,Pilati,Šepčići,Bortuli,Fakini i Jureši nemaju javnu rasvjetu a da ne spominjemo u kakvom je stanju cesta od starega Pazina do tih sela HVALA!!!!!

  1. ... napisao:

   a još bi bilo zanimljivije da se da podatak koliko ima djece na području Bertoši koja će koristiti navedeno igralište, a koliko ih ima na području sela koja ste nabrojili a takav poklon nisu dobili… očito nismo sivi isti nego su neki bolji od drugih

 3. suzij napisao:

  Svi su imali pravo poslati prijedlog i svi su imali pravo doć. Ali tko bi onda grintao ovdje?

  Uostalom, molim moderatore iPazina da sa vijesti s ovog projekta isključi komentare jer na forumu postoji prostor za rasprave o ovom projektu.

  1. ... napisao:

   Forum sa 3 komentara od strane 2 osobe očito nije forum…, a ukoliko niste dobili bolje prijedloge evidentno je da niste doprijeli do biračkog tijela, odnosno onih koji financiraju rad vaših udruga i službi.

 4. girlpower napisao:

  Znaci za Pazinjane i okolo uvijek sve isto…umjesto da se uključite u planiranje najpotrebinjih radova na vašem području i sudjelujete kao građani u Proračunu 2015. sada kad su donesene odluke kome će se pomoć, znate tu kritizirat. Ovo se reklamiralo duže vrijeme i to svugdje i Radio i novine i internet … ča ste čekali do sad? ne kužim, molim objašnjenje zašto niste prijavili svoje projekte na vrijeme???

 5. voltic napisao:

  stari mi je bi na tribini i doša je doma ful kuntenat. forum je lipo poče dok nisu kršćni došli davit. Nikad u Pazinu sriće dokle se pljuče one koji ništo provivaju delat. kuraja!

  1. blabla napisao:

   Slazem se, forum je bio super dok ni bilo ona dva lika. Teroriziraju svih svojin kopi-pejst teorijama o odgoju djece. E da, ja hi imam nekoliko pa si mislin kako su brizna njihova dica :/

 6. oki napisao:

  Podrska gongu i svoj ekipi oko ovog projekta. Oni koji su bili su zadovoljni nacinom i neopravdano se govori da nije bilo infa jer se ovo jako dobro promoviralo. Problem je cim se spominju mjesni odbori to je svima nevazno sto se vidi i po izlaznosti na izbore za odbore. Treba podignuti svijest ljudima i napravit mjesne odbore mjestima gdje ce se odrzavati skupovi gradjana barem 3-4 puta godisnje, sve probleme raspravit, napravit planove i prijedloge i onda ici prema gradu sa konkretnim stvarima. Sto se tice ovog susreta na Starom Pazinu bilo je poprilicno dobro, moderator je bio odlican, jedino mi nije jasno da se jedna osoba u zrelim godinama (Š…..) moze ponasat tako djetinjasto, upadat svima u rijec, dobacivat, provocirat i jos da mu to blagoslovi ovaj njemu s ljeva…Za organizatore projekta samo prijedlog da se iduce godine prijedlozi primaju ranije a ne za vrijeme godisnjih odmora (srpanj,kolovoz).

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.