DJV2012: I Dante dolazi u Pazin

Glavni dan 15. dana Julesa Vernea bit će organiziran u subotu u starom dijelu grada Pazina, koji će se za tu priliku vratiti u 1867., u kojoj se odvija radnja Verneovog romana “Mathias Sandorf”, najavili su na konferenciji za novinare u pazinskom Kaštelu direktor Turističke zajednice središnje Istre Radenko Sloković te gradska savjetnica za vođenje projekata i manifestacija Ranka Šepić.

Program počinje u 17 sati promenadom šetača odjevenih po modi iz 19. stoljeća na relaciji od Kaštela do Spomen doma. Tijekom popodneva i večeri u Ulici Franine i Jurine svirat će tradicijski svirači iz sastava Gunjci, Veteranke, Batana te zbor Roženice. Na Starom trgu bit će smještena glavna pozornica, a na njoj će, osim već spomenutih grupa, nastupiti Sunglasses band i Cinkuši.
Na Prilazu Kaštelu igrat će se stare dječje igre, ali i zanimljiva utrka puževa. Ispred Kaštela je u 18.15 sati zakazano otvorenje kipa Dantea Alighierija, za kojeg mnogi govore da je inspiraciju za opis pakla u “Božanstvenoj komediji” pronašao u Pazinskoj jami.

Na autentični doživljaj iz Verneovog romana podsjećat će ulični uresi te kostimirani sudionici odjeveni u pučane, dame i gospodu, glazba iz 19. stoljeća, autohtona gastronomska ugostiteljska ponuda…

Mathiasa Sandorfa sprovodit će od 19.30 sati, suđenje će se odvijati 15 minuta kasnije u dvorištu Kaštela, dok će se atraktivni prikaz Sandorfova bijega dogoditi u 22 sata. Za djecu će biti organiziran Dječji kutak kapetana Nema, a lokalni će ugostiteljski objekti izložiti dodatnu ponudu s verneovskim motivima.

Zainteresirani se mogu prijaviti za igru Lov na sakriveno blago, seljačku večeru, plovidbu jahtom ili helikopterom, što se također nalazi u ponudi manifestacije. Vjerojatno će više kandidata privući praktična edukacija istarskog travara Franka Zgrablića, koji će zainteresirane učiti raspoznavati samonikle biljne vrste u okolici Pazinske jame. Za sve događaje koji se plaćaju potrebno je prijaviti se na internetskoj straniciwww.julesvernedays.com.

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2023.