DND Pazin uključilo se u projekt Djeca i mladi ne priznaju granice

Društvo Naša djeca Pazinu uključilo se u projekt Otroci in mladi ne priznajo mejo/Djeca i mladi ne priznaju granice, kojeg provodi Savez društava Naša djeca Hrvatske u suradnji s partnerima iz Zveza prijateljev mladine Slovenije, Zveza prijateljev mladine Maribor i Društva Naša djeca Varaždin. Na svečanom predstavljanju projekta, 14. srpnja 2011. godine u Hotelu International u Zagrebu, sudjelovale su dvije članice Društva Naša djeca Pazin.

Nakon predstavljanja projekta slijedi edukacija voditelja/mentora za provedbu kampanje Sto ljudi, sto ćudi, koju će organizirati partneri projekta iz Zveze prijateljev mladine Maribor, u listopadu ove godine.

Projekt se sufinancira u okviru Operativnog programa Instrumenta pretpristupne pomoći Slovenija-Hrvatska 2007.-2013. godine, a udio javnog sufinanciranja za hrvatske partnere osigurano je iz sredstava Ureda za udruge RH, Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa te Grada Varaždina.

O projektu:

Opći prekogranični ciljevi projekta su iniciranje, i u praksi uspješno provođenje društvene integracije djece i mladih, na pograničnom području Hrvatske i Slovenije. U tu svrhu sva su četiri partnera osmislili niz aktivnosti kojima će poticati ključne dionike projekta, a to su: hrvatske i slovenske udruge za djecu (Društva Naša djeca u Hrvatskoj i Zveza prijateljev mladine iz Slovenije), lokalne zajednice s toga područja, javne ustanove i institucije za djecu, kao i same građane na jače povezivanje, upoznavanje, suradnju, sudjelovanje u aktivnostima što će dovesti do stvaranja povoljnijih životnih uvjeta i suživota u pograničnom području.

Projektne aktivnosti će se provoditi u 20 hrvatskih gradova u Međimurskoj (Čakovec i Prelog), Zagrebačkoj (Dugo Selo, Križ), Krapinsko-zagorskoj (Krapina, Tuhelj, Zabok), Karlovačkoj (Karlovac, Ogulin), Varaždinskoj (Varaždin, Varaždinske Toplice), Primorsko-goranskoj (Delnice, Mali Lošinj, Opatija, Ravna Gora), Istarskoj županiji ( Pula, Poreč, Buzet, Pazin) i u Gradu Zagrebu, a u Sloveniji u 19 gradova koji se prostiru na 8 pograničnih regija: Pomurska, Podravska, Savinjska, Spodnjeposavska, Jugovzhodna Slovenija, Notranjsko-kraška, Obalno-kraška i Osrednjeslovenska.

Ciljane skupine projekta: djeca i voditelji iz Društava Naša djeca i Zveze prijateljev mladine Slovenije i Maribora, Dječjih vijeća Hrvatske i Slovenije, likovni, filmski i glazbeni umjetnici za djecu, lokalne zajednice, građani te opća javnost zainteresirana za teme društvene integracije djece i mladih na pograničnom području Slovenije i Hrvatske.

Projektne aktivnosti: (a) Istraživanje stereotipa i predrasuda djece prema drugim nacionalnim skupinama na tom području, (b) Kampanja za smanjenje predrasuda i stereotipa „Sto ljudi, sto ćudi“ s nizom radionica za djecu i mlade na temu antidiskriminacije i uvažavanja različitosti, (c) Kamp za djecu i voditelje iz Dječjih vijeća Hrvatske i Otroških parlamentov Slovenije, (d) Revija jednominutnog filma na temu „Život uz granicu“ i (e) Dječji glazbeni festival u Varaždinu.

Sve aktivnosti služit će za prijenos znanja, informacija, iskustava i primjera dobre prakse na teme antidiskriminacije, dječjih prava, aktivnog građanstva i dječje participacije u lokalnoj zajednici kao i za poticanje i ostvarivanje pogranične kulturalne suradnje likovnih, filmskih i glazbenih umjetnika koja je namijenjena djeci i mladima. U aktivnosti su u podjednakom broju uključeni i korisnici iz Hrvatske i Slovenije, a zajedničke aktivnosti organizirat će se i u Hrvatskoj i u Sloveniji.

Tako će se izravno uključiti više od 4950 djece iz Društava Naša djeca i Zveza prijateljev mladine, preko 170 odraslih voditelja i mentora, 60-ak likovnih i filmskih umjetnika te veći broj volontera, stručnih suradnika, predstavnika nadležnih državnih i lokalnih tijela i institucija, medija i građana iz Slovenije i Hrvatske. (Izvor: Savez društava Naša djeca Hrvatske)

© iPazin.net portal 2001. - 2024.