Do diplome bez fakulteta!?

DiplomaU narednih godinu i pol dana Vlada će morati donijeti odluku kojom će u ravnopravan položaj staviti ljude koji su svoje znanje i vještine stekli formalnim i neformalnim obrazovanjem, na što smo se obvezali prihvaćanjem Osnova hrvatskoga kvalifikacijskog okvira, piše Večernji list.

Što znači da će se osobama s neformalnim obrazovanjem ubuduće omogućiti polaganje ispita, pretpostavlja se sličnog državnoj maturi, što bi rezultiralo jednakim nazivom koji bi dobile završetkom studija, ali uz uvjet ako imaju srednju školu.

Neformalno obrazovanje, za koje nije nužno pristupiti nekoj obrazovnoj instituciji, nije se moglo dokazati nikakvim ”papirom”.

Priznavanjem neformalnog obrazovanja pojedinac će moći steći bilo koji od osam stupnjeva obrazovanja, uključujući i zadnji stupanj poslijediplomskog studija.

No, pretpostavlja se da će, kao i osobe koje se formalno obrazuju, morati ići stupanj po stupanj dakle, nakon srednje škole polagat će ispit za prvostupnika, zatim za magistra itd.

U Ministarstvu obrazovanja naglašavaju da će priznavanje neformalnog obrazovanja u Hrvatskoj donijeti preokret jer poslodavce ni državu neće biti briga kako je pojedinac stekao svoje znanje sve dok ga može dokazati i upotrijebiti. Potrebna znanja i vještine, odnosno sadržaj ispita propisat će i razraditi država, piše Večernji list.

Javno.hr

© iPazin.net portal 2001. - 2024.