Do granica glazbe i natrag

Odličan koncert i izvrstan glazbeni doživljaj priuštili su pazinskoj publici Hrvatska komorna filharmonija iz Zagreba i Mješoviti pjevački zbor Roženice iz Pazina u subotnju večer u dvorištu drevnog pazinskog Kaštela.

Iako je s mrakom relativno zahladilo, koncert je bio vrlo dobro posjećen, a izvedbe su publici donijele ushit, kako one koje predstavljaju klasični glazbeni vremeplov kroz vrhunski koncertni repertoar, tako i one koje propituju same granice glazbe i izvođačkih tehnika.

Filharmonija, koja je zapravo gudački orkestar pojačan udaraljkama, najprije se predstavila dojmljivim izvedbama melodioznih i vrhunski aranžiranih skladbi Holsta i Odaka, a u tri pjesme Josipa Hatzea gudači su pratili vokalnu izvedbu sopranistice Klasje Modrušan. Nakon pauze uslijedile su malo avangardnije izvedbe, a vrhunac tog dijela programa bio je zajednički nastup Filharmonije sa solistom na klasičnoj harmonici, Frankom Božcem, koji je publici donio frapantni doživljaj zvukovnih mogućnosti harmonike i gudača u skladbi Jamesa Williamsona koja se na mahove doima kao kakofonična mješavina slučajnih tonova, a na mahove kao glazbena pratnja akcijskih scena u znanstvenofantastičnim filmovima.

U nastavku koncerta glazba se vratila u konvencionalnije vode, jako je zanimljiva bila jedna izvedba u isključivo pizzicato načinu muziciranja, a na kraju se u izvedbama Verdija i Mozarta Filharmoniji pridružio i zbor Roženice.

Filharmonijin je umjetnički voditelj bio Sergej Evseev, Roženicama je ravnala Ines Kovačić Drndić, a publikom je ravnala lavina emocija izazvanih izvrsnim glazbenim izvedbama u najpogodnijem mogućem ambijentu koji se za ovakve doživljaje može pronaći.

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.