Do kraja 2012. u Pazinu stanovi za 1000 € /m2

poticana_stan.jpgGradonačelnik Renato Krulčić i pročelnik upravnog odjela za komunalni sustav, prostorno uređenje i graditeljstvo, Daniel Maurović, na današnjoj su konferenciji za medije najavili početak organiziranih aktivnosti Grada Pazina u prikupljanju informacija i istraživanju zainteresiranosti građana za rješavanje stambenih potreba.

Aktivnosti započinju anketiranjem građana koje će trajati od 7. svibnja do 7. lipnja 2010. Anketni upitnik može se preuzeti s gradskih web stranica ili osobno u Odjelu za komunalni sustav i prostorno uređenje. Ispunjeni upitnik može se dostaviti osobno, poštom ili elektronskom poštom na adresu [email protected], a sve dodatne informacije mogu se dobiti na tel. 621 418.

Završetkom anketnog perioda krenuti će sljedeća faza projekta – analiza prikupljenih podataka o stambenim potrebama građana, nakon koje će se odrediti lokacija i broj stanova koji će se graditi kao i točan model poticane stanogradnje te cijena stanova.

Definiranjem prethodnih parametara stvoriti će se preduvjeti za raspisivanje javnog poziva, koji je sljedeća faza ovoga projekta. Završetkom javnog poziva formirati će se lista prvenstva, a građani koji će proći na listi morati će uplatiti učešće u iznosu 15 % od cijene stana. Kriteriji za listu prvenstva biti će poznati prilikom raspisivanja javnog poziva.

Posljednja faza projekta je gradnja objekta, a kraj 2012. godine najavljen je kao krajnji rok kada će objekt biti izgrađen i useljiv.

Prilikom podizanja bankarskih kredita građani ne će morati kredit osiguravati drugom hipotekom, već će pod hipoteku moći staviti stan koji kupuju.

Moguće lokacije za izgradnju stambenog objekta su Dubravica, Foškići, te dvije lokacije u centru grada, jedna u ulici Miroslava Bulešića (prva parcela južno od auto-radionice Marino) i druga između Dršćevke i HAK-a.

Najavljeno je da će cijena po kvadratnom metru stana biti do 1000 EUR-a, zahvaljujući tome što Grad ulazi u ovu investiciju sa zemljištem u svojem vlasništvu te oslobađanjem komunalnog doprinosa. Da li će biti još olakšica ovisiti će o izabranom modelu poticane stanogradnje, tj. da li će se ući u model državne poticane stanogradnje ili će biti isključivo gradski projekt. Koji će model biti izabran ovisiti će o iskazanim potrebama građana.

Kako bi se izbjeglo mešetarenje stanovima koji će biti kupljeni u ovom projektu, kupcima će ugovorno biti spriječena prodaja stanova u periodu od 10 godina, no moguće je da se ugrade i dodatni instrumenti osiguranja.

tc

1 komentara na “Do kraja 2012. u Pazinu stanovi za 1000 € /m2

  1. broj1 napisao:

    opet neki redizborni trik

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.