Do škole preko štandova

samanj_2011.jpgKoliko god bio tradicionalan i drag, pazinski samanj, koji se održava svakog prvog utorka u mjesecu, često zna naživcirati dio Pazinaca. Osim gužvi koje se toga dana stvaraju u gradu, zbog kojih je vrlo teško pronaći parkirno mjesto, ono što posebno smeta je neprikladan raspored štandova koji se nižu Šetalištem pazinske gimnazije i Ulicom Joakima Rakovca, i preprečuju put pješacima.

Tako se moraju provlačiti kroz štandove s pidžamama i donjim rubljem da bi stigli do osnovne škole, bolnice, Spomen doma, željezničke ili autobusne postaje.

Radi se o potpuno nepotrebnim zaprekama na ulazima u glavne ustanove jer mjesta, primjerice na parkiralištu iza Spomen doma ili iza autobusne postaje, ima za sve izlagače i više nego dovoljno. Problem stvaraju i pojedina vozila izlagača koja se parkiraju tako da preprečuju uski pojas uz rubove šetališta koje za vrijeme sajma koriste oni koji ga ne posjećuju.

Premda smo o lošoj organizaciji štandova sajma kojim upravlja gradska komunalna tvrtka Usluga već pisali, a nedavno je zbog zakrčenog ulaza u osnovnu školu na gradskom vijeću nanovo protestirao i vijećnik Stjepan Gabrić (HDZ), na posljednjem sajmu opet ista priča.

Uzgred rečeno, mnogi su drugi pješački pravci i izvan dana sajma prepriječeni ili nedovršeni. Automobili koji se nalaze na označenim parkirnim mjestima tako ometaju pješački prolaz koji iz smjera Trga slobode ide prema zgradi Riviere.

Isto je s onim koji spaja plato iza kina s gradskom tržnicom, pješački put kraj najvećeg spomenika u Parku velikana ne nastavlja se na istok zebrom, isprekidan je nogostup u Ulici 15. siječnja, dok ga u Bulešićevoj ulici uopće nema, ali zato postoji nelegalni nogostup koji spaja prostor vojarne s autobusnom postajom, itd.

Stoga moramo zaključiti da bi bilo potrebno da se osmišljavanjem logičkih pješačkih pravaca koji funkcioniraju u stvarnosti pozabavi neka od nadležnih gradskih komisija.

glasistre.hr

8 komentara na “Do škole preko štandova”

 1. igor napisao:

  Mislim da bi bilo bolje i pametnije da se premejsti u sklopu vojarne, tamo je veliki prostor i za štandove a i za parking…ovako u blizini autobusnog kolodora, škole uistinu je problem. Iako mora se priznati uz uvjete koji postoje dosta dobro je organiziran.

 2. VIALLE napisao:

  Standardan problem,nema dovoljno prostora za prolaz iza štandova iz razloga rastezanja zatezajućih traka koje drže pokrove štandova i vezivanja istih za ogradu škole,kada prolaze pješaci preostaje im jedino da se saginju ili da zviznu vratom u trake
  Koliko je duga tradicija Pazinskog sajma?!..Dovoljno duga da se u tom periodu moglo korisnicima prostora osigurati tipizirane štandove koji izgledaju ako ništa drugo atraktivno za razliku od trenutnih “streha”,čini mi se da je grad krenuo u tome smjeru u zadnje vrijeme,moglo se vidjeti za božić da posjeduje nekoliko takvih,neznam dali su iznajmljeni ali nije ni bitno,lijepo izgledaju.
  Primjer-Zakupci prostora dolaze noć prije sajma uglavnom,grad kao vlasnik lokacije za odrzavanje sajma treba naložiti da se takvi tipizirani štandovi napune do jutra u odredjeni sat sa proizvodima koje nude te da isti svoja vozila odmah premjeste na odgovarajuci parking prostor koji je pod nadzorom.
  U takvom bi se slučaju izbjegla gužva i “samanj” bi ličio na urbani gradski sajam te bi se ti isti štandovi mogli postaviti i primjera na ulicu,tj uz ulicu prema kaštelu te bi na taj način sajam dobio na atraktivnosti a posjetitelji bi usput upoznali i ostatak zaboravljenih djelova grada

  Ako korisniku sajamskog štanda ponestane robe grad treba osigurati vozilo kojim će nadopunjavati štandove sa pozicije parkinga gdje su smještena vozila.

  Na kraju dana korisnik štanda vraća iznajmljeni sajmišni štand osobi od grada zaduženoj za to,tj ključ štanda gdje se odmah vidi dali je ostavio štand i prostor oko njega uredan,znači izbjegli smo gomili smeća

  Takav ili sličan model treba ponuditi po mome mišljenju

  1. PufPant napisao:

   hehehe a di bi ti skladištio 500 takvih nesklopivih štandova ili koliko ih već treba, naravno nakon ča potrošiš nekih 5.000.000 kn za ih uopće kupit?

 3. Lipi napisao:

  Samanj treba preseliti na parkiralište od Pazinke pa ki će na samanj neka gre. U Pazinu od šetališta do placa treba stavit besplatno tradicionalna zanate, autohtone proizvođače vinare, med, maslinovo ulje, lavanda i ostale proizvođače sir, pršut… uz tradicionalne glazbene izvođače valjda…

  1. PufPant napisao:

   ma hajde hajde…
   pa ča je toliko teško potrpit jedan dan u mjesecu malo gužve? pa veliki broj pazinskih obitelji nema druge nego kupovat po jeftinije na samanju… i to maknut?! jučer je bilo jaaako malo ljudi, recesija je toliko opelješila buđete da se nema više ni za na samanj!!
   a ko drugo, pazinski samanj je u svim turističkim brošurama kao najveća i najtradicionalnija dogodovština toga tipa u Istri.. i sve to sredit? poduzetno, nema ča.

   naravno da treba uredit malo prostore, pazit na prolaze.. ali baš sve premještat “na nevidljivo”?

 4. PufPantus napisao:

  A ča sa smećen? Usluga redovito pobere lovu a površno na kraju očisti. Ki će pokupit smeće koje je “odlepršalo” čak i do mosta Sv Jožefa a to znači i do potoka?

 5. jana napisao:

  a što je sa zakrčenim ulazima stanarima koji žive u Šetalištu?

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.