Dobna granica prvog opijanja spustila se na 13 godina

AlkoholSredištem Zagreba od Zapadnoga kolodvora do Maksimira, danas prijepodne je dva sata vozio tzv. trijezni tramvaj, iz kojega je stotinjak članova klubova liječenih alkoholičara dijelilo građanima edukativne materijale o štetnosti alkohola i posljedicama koje alkoholizam ostavlja na obitelj i društvo.

– Već deset godina akciju provodimo na Valentinovo, 14. veljače, jer je to ne samo Dan zaljubljenih, nego ga u hrvatskom katoličkom duhu tretiramo i kao blagdan obitelji, a obitelj je ta koja najviše strada zbog alkoholizma – kazao je predsjednik Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara Zoran Zoričić.

Statistika govori da je u Hrvatskoj oko 250.000 ovisnika o alkoholu, ali povremeno prekomjerno alkohol pije i do 800.000 ljudi. Godišnje se pak 7.500 liječi od alkoholizma, navodi se u promidžbenim materijalima o štetnosti alkohola.

– Imamo i trend povećanja pijenja među mladima, gdje se dobna granica prvoga opijanja među dječacima spustila na 13 godina, a kod djevojčica desetak mjeseci kasnije, dakle oko 14. godine – rekao je Zoričić.

Istaknuo je kako to za mlade osobe i njihove roditelje te okolinu predstavlja velik problem, jer što se ranije krene s alkoholom, veća je šansa da će se postati alkoholičar.

Prigodno pijenje alkohola još uvijek je društveno prihvatljivo

Akciju “Trijezni tramvaj” organizirali su klubovi liječenih alkoholičara i zagrebački Gradski ured za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje, kako bi dijeljenjem promidžbenih letaka, cvijeća i darova građane upozorili da povremeno prekomjerno pijenje najčešće uzrokuje prometne nesreće, mlade odvodi u delikvenciju, a dugogodišnji alkoholizam urušava obitelj i ostavlja doživotne traume na djeci.

– Edukacija mladih o tzv. odgovornom pijenju je vrlo važna, ali najefikasnija bi bila politika drastičnog povišenja cijena alkohola koja bi ga učinila financijski nedostupnim – smatra Zoričić.

Smatra kako je manje bitna visina zapriječenih kaznih u prometu, a puno je bitnija češća nazočnost policije na cesti.

U klubovima liječenih alkoholičara upozoravaju da društveno prihvatljivo prigodno pijenje alkohola također vodi u alkoholizam, jer nije alkoholičar samo onaj koji je svaki dan pijan.

– Prag alkoholizma počinje kada uvidimo štetne posljedice pijenja, fizičke, psihičke ili socijalne, a unatoč tomu ne uspijevamo stati – upozorio je predsjednik Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara Zoran Zoričić.

Popiti više od dva pića dnevno bilo bi previše, a onaj kojemu se četiri ili pet puta mjesečno tijekom dvije godine događa da prekomjerno popije, već ima ozbiljan problem, zaključio je.

Javno.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.