Dobro je znati – Na Ipsilonu novi presretač

presretac_2.jpg“Imate li životno osiguranje?”, upitao nas je s osmjehom na licu dežurni policajac u pazinskoj postaji prije sjedanja u snažni automobil. U dvorištu pazinske postaje zatekli smo policajca Edija Radovana i Ivana Bistrovića tijekom pripreme novog policijskog bolida bez vidljivih policijskih oznaka, popularno zvanog – presretač.

Radovan je krpicom glancao i dotjerivao prašnjave dijelove karoserije, isprobavao sirenu i plava svijetla te nam predstavio nekoliko dana star, moćni Mercedes 350 CDI 4-matic s 240 konjskih snaga i opremljen kamerom za mjerenje brzine vozila.

ZA 158 KM/H TISUĆU KUNA

U akciju smo krenuli oko 15 sati, i to direktno na Istarski ipsilon, cestu za koju je presretač i namijenjen. Putem su nam vozač Radovan i suvozač Bistrović objašnjavali mogućnosti vozila, dodatne opreme poput kamere, ekrana i načinu snimanja vozila na prometnici. U vožnji su uštimali kameru i sliku na ekranu te krenuli u potragu za vozačima koji ne poštuju prometne znakove. U vrijeme trajanja akcije skupili su, na račun sankcija, 5.500 kuna, što gotovine što prekršajnih naloga zbog brzine i telefoniranja za volanom. Akciju kontrole brzine policijski tim u našoj pratnji odradio je na dionici od Cerovlja do Žminja i nazad.

Prvi koji je “pao” bio je Riječanin V. G. za volanom Chevroleta Aveo kojem je izmjerena prosječna brzina od 132 kilometra na sat na dijelu gdje je dozvoljeno svega 80 na sat. Zaustavili su ga na ugibalištu kod čvora Ivoli te mu premotali snimak i na kraju predali prekršajni nalog. Nakon što je pregledao snimak, vozač nije ništa komentirao, potpisao je nalog, uzeo uplatnicu od tisuću kuna i nastavio put za Rijeku.

Nedugo zatim na istom smo potezu, ali u smjeru Žminja snimili hrvatskog državljanina Z. S. za upravljačem Mercedesa 220 CLC slovenskih oznaka s prosječnom brzinom od 158 na sat na dijelu gdje je dozvoljeno sto. Njega smo pomoću spuštenog displeja i poruke “Slijedite me” skinuli s ipsilona na čvoru Cerovlje i sankcionirali također s tisuću kuna. Ni ovaj vozač nakon pregledanog snimka nije imao primjedbi.

Nakon nekoliko jurnjava gore-dole po Ipsilonu krenuli smo po osvježenje u obližnju trgovinu, ali i tu su policajci odradili svoju zadaću. Naletjeli smo na vozača koji razgovara mobitelom tijekom vožnje. Prema izrazu lica vozač je ostao nemalo iznenađen kada je začuo sirenu iz neobilježenog luksuznog Mercedesa, a još više kada je dobio uplatnicu na 500 kuna.

NOVOST – SNIMAK VOŽNJE U PRTLJAŽNIKU

Radovan nam je tijekom vožnje Ipsilonom objasnio na koji način moraju propisno snimiti vozilo prije zaustavljanja i sankcioniranja. Naime, presretač prati vozilo određeno vrijeme, odnosno nekoliko stotina metara te bilježi trenutnu i, ono najvažnije, prosječnu brzinu kretanja. Prema propisima, čim vozač ispuni kvotu brzine kreće se u zaustavljanje iz sigurnosnih razloga. Presretač neće kilometrima pratiti vozilo iz razloga što bi vozač mogao možda i pretjerati s brzinom, a i skriviti prometnu nesreću te je cilj što prije isključiti ga iz prometa. Ima vozača koji u retrovizoru na vrijeme primijete sumnjivi Mercedes s kamerom i čudnim svijetlima na vjetrobranu te smanjuju brzinu i time izbjegnu neugodnosti.

U našoj potrazi za brzim vozačima u smjeru Žminja zaustavili smo Audi pulskih oznaka s prosječnom brzinom od 131 kilometar na sat i Ford Mondeo križevačkih oznaka sa 141 na sat. Obojica su novčanu kaznu platila u gotovini, a na kraju još i stisnula ruku policajcima prije odlaska. Akciju, koja je potrajala do 20 sati, zaključili smo s Mercedesom engleskih tablica kod čvora Žminj i kaznom od tisuću kuna.

Novost između starog i novog presretača, osim snage, jest novi prtljažnik u kojem se nalazi ekran na kojem se vozačima prikazuje snimak brze vožnje i počinjenog prometnog prekršaja. Radovan je pored mnogih vrlina na presretaču za pravo čudo pronašao i jedan nedostatak, a to je pomanjkanje plavih bljeskalica u prednjoj maski vozila. Isprobali smo jurilicu i zaključili da nevjerojatno dobro leži na cesti, hvata zavoje i reagira na kočenje. Vozilo, strahovitog ubrzanja i maksimalne brzine limitirane na 250 kilometara na sat, ima brojnu opremu i kratice poput ABS-a, EPS-a te mnogih drugih. I, naravno, desetak zračnih jastuka. Registarske oznake nove policijske jurilice za sada nećemo otkrivati javnosti.

Najveće naše razočaranje je bilo kad smo se, nakon što smo nekoliko sati proveli u Mercedesu, odvezli doma u Fiatu.

Glasistre.hr

1 komentar na “Dobro je znati – Na Ipsilonu novi presretač”

  1. PU304NI napisao:

    “Presretač neće kilometrima pratiti vozilo iz razloga …”
    yeah, right.
    no comment.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.