Dođite u četvrtak na javno predstavljanje Nacrta prijedloga Strategije razvoja Grada Pazina

Grb Grada PazinaGradonačelnik Renato Krulčić na konferenciji za medije održanoj 22. travnja 2015. javnost je izvijestio kako je u tijeku izrada Strategije razvoja Grada Pazina od 2015. do 2020. godine. Istaknuo je da se Grad Pazin nalazi u ključnom razdoblju koje predstavlja izazov u kontekstu vlastitog razvoja, ali i razvoja cijele regije.

Temeljni strateški cilj je stvaranje pretpostavki za ubrzani ekonomski rasti i razvoj, te stvaranje novih radnih mjesta u kontekstu mogućnosti financiranja razvojnih projekata koje pružaju politike regionalnog i ruralnog razvoja EU.

Za izradu Strategije osnovan je Odbor za identifikaciju razvojnih strateških projekata Grada Pazina kao radno tijelo Gradskog vijeća Grada Pazina te su provedene konzultacije sa sljedećim fokus grupama „Komunalne teme“, „Kultura“, „Obrazovanje i sport“, „Socijalna skrb i zdravstvo“ te „Gospodarstvo i turizam“, koje su iznijele svoje prijedloge i primjedbe vezano za predloženi tekst Strategije.

Nacrt prijedloga Strategije bit će javno predstavljen na prezentaciji koja će se održati 30. travnja 2015. godine u 18,00 sati u Spomen domu.

S obzirom na važnost Strategije za daljnji razvoj Grada Pazina želja je i interes da se što širi krug zainteresiranih osoba s područja Grada Pazina uključi u pripremu konačnog prijedloga Strategije.

Stoga, se od 20.4.2015. do 4.5.2015. provodi savjetovanje sa zainteresiranom javnošću, pomoću kojeg se javnost želi upoznati sa Strategijom te pribaviti mišljenja, primjedbe i prijedloge zainteresirane javnosti kako bi isti, ukoliko su zakoniti i stručno utemeljeni, bili prihvaćeni od strane donositelja Strategije i u konačnici ugrađeni u samu Strategiju.

Građani i građanke, riječ je o dokumentu koji će utjecati na naše živote. Uključimo se u njegovu izradu u što većem broju, dođite na javno predstavljanje, uključite se u javno savjetovanje, pošaljite primjedbe i prijedloge!

12 komentara na “Dođite u četvrtak na javno predstavljanje Nacrta prijedloga Strategije razvoja Grada Pazina”

 1. spoons napisao:

  Zanima me tko sjedi u tom odboru i zasto se tako vazan dogadjaj najavljuje samo dan prije???

  1. hinko napisao:

   zato jer ne žele da dojdemo

 2. spoons napisao:

  Ma daaaj
  “Sredstva za izradu Strategije u iznosu od 73,5 tisuće kuna osigurana su u ovogodišnjem proračunu, zaključio je gradonačelnik Pazina Renato Krulčić”
  Na ca se to utrosilo???

 3. delavac napisao:

  Dakle, 73 milja za “nacrt prijedloga strategije”. Onda vjerojatno još 73 da se iz nacrta napravi “prijedlog strategije”. I na kraju još 73 da se iz prijedloga napravi konačna strategija.
  Točno?

  1. spoons napisao:

   Zaboravili ste uz svaku oduzetu imenicu dodati desetak tisuca kn :)

 4. MRimanic napisao:

  Strategije razvoja Grada Pazina od 2015. do 2020. godine, zapravo svih jedinica lokalne samouprave je direktiva EU. Već prvi pogled na brojke kaže da se radi o razdoblju od pet godina. Dakle, to je ono što se nekada zvala “petoljetka”. Samo tada su strategije, zapravo petoljetke, izrađivali ljudi u gradskim službama za svoju mjesečnu plaću, a sada se to posebno plaća iz lokalnog proračuna.
  Znam da ću opet nekoga razbjesniti, ali velika većina EU projekta i direktiva uistinu služi za dodatno izvlačenje novaca iz lokalnih proračuna, a konačni rezultati su mršavi.
  Savjetovanje sa zaintereiranom javnošću u ovom slučaju provodi se od 20. travnje do 4. svibnja 2015., po mom mišljenju dovoljno za uključivanje u raspravu, a poziv za raspravu obznanjen je na službenim stranicama Grada Pazina 22. travnja. Koga to zanima na vrijeme je mogao doznati, a koga ne svejedno mu je.
  Informrajte se:
  Odbor za identifikaciju razvojnih strateških projekata Grada Pazina: Predsjednik odbora je Vladimir Burić, a članovi su Klaudio Sinković, Martin Čotar, Ivan Bubić i Valter Milohanić.

 5. suzij napisao:

  MRimanic,
  točno je da strategije traži EU, kako drukčije odlučivati o projektima i aktivnostima za koje lokalne jedinice traže financiranje? Da to EU ne traži, mnoge se lokalne jedinice ne bi pretjerano obazirale na činjenicu da nemaju strategiju i živo bi im se fućkalo, jer mnogi ionako razmišljaju u kontekstu vlastitih četverogodišnjih mandata.
  Dakle, srategija je potrebna da bi se ustanovilo ulaze li uopće projekti s kojima se apliciralo u razvojne planove neke jedinice ili su im aplikacije stihijske. Jer onda bi se radilo o bacanju para.
  Hm, još nisam čula za slučaj da EU izvlači pare iz lokalnih proračuna, ali jesam za suprotno – da se lokalni proračuni pune sredstvima iz EU, to lokalne jedinice koje su se na vrijeme posložile i educirale dosta uspješno rade.
  Mislim, možemo kolutati na spomen EU i svašta misliti o njima, ali tako nećemo naći sredstva za kanalizacije, groblja, vrtić itd.

  Također, kod spominjanja petoljetki, htjela bih izraziti zadovoljstvo što više nema službenika koji za svoju mjesečnu plaću raspisuju iste, jerbo se petoljetke tiču svih nas pa je red u stvaranju istih imamo pravo sudjelovati.

  A što se tiče savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, smatram da je ovo puko zadovoljenje zakonske forme, kao i u većini slučajeva kod većine tijela javne vlasti.
  Kad je nekom tijelu doista stalo da zainteresira i uključi javnost, onda se to ne radi tako da se vijest objavi na web stranicama i čeka, ide se proaktivnije prema građanima.

  Što se tiče poziva na raspravu, nisam ga vidjela do danas, ali možda drugi jesu u drugim medijima koji su izvještavali s presice. Mislim da većina građana ne surfa webom Grada na dnevnoj bazi pa ako je intencija da se raspravi odazove veći broj ljudi, a nadam se da je, onda ih se i poziva proaktivnije.

  1. bzzzz napisao:

   Strategija, program razvoja, vizija, studija isplativosti, evaluacija, projekti europske unije – sve me te riječi tjeraju na bljuvanje, jer su potpuno isprazne. Ali većina je htjela EU, pa sada plaćajte troškove Carevog novog ruha.

   1. leziLAGovići napisao:

    Da, ili lova koju država godišnje podijeli LAGovima je tu negdje kao i LOVA za koju su LAGovi se kao potrudili da “povučemo” iz Evrope. Mislim da je prava riječ “vratimo nazad iz Evrope” jer nisam siguran da li više dajemo u Evropu ili uzimamo. Bolje da tu lovu daju obrtnicima i manjim firmama za obrtni kapital, vjerojatno bi na taj račun barem zaposlili ljude u proizvodnom sektoru a ne u LAGovima..

 6. i ja napisao:

  Nigdje ne piše če li bit pasulj za 1.maj

 7. spoons napisao:

  Obavezno “besplatan” sutra u vojarni

 8. i ja napisao:

  Super, hvala!!

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.