“Događa se upravo ono na što smo mi meteorolozi upozoravali u posljednjih nekoliko godina”

Za jedne neviđeni fenomen, za druge očaj i jad. U Istri u srcu ljeta, ralice i zimski uvjeti. Jako nevrijeme praćeno obilnom tučom oko 14 sati zabijelilo je dijelove istočne Istre. Najviše je pogodilo Plomin i bližu okolicu gdje su na ceste morale izaći ralice kako bi turistima pročistile put do plaža. Temperatura zraka naglo je pala na samo 11°C, a šteta je golema.

Snažno grmljavinsko nevrijeme praćeno tučom i jakim vjetrom zahvatilo je kasno sinoć istočni dio Virovitičko-podravske županije. Jako nevrijeme pogodilo je prioje nekoliko dana dijelove Krapinsko-zagorske županije. Tuča veličine oraha pogodila je područje Bedekovčine, Zlatar Bistrice i Marije Bistrice.

Tuča, led, zima usred ljeta u Istri, a idući tjedan stiže novi toplinski val. Zašto vrijeme sve češće “divlja” objasnila je ravnateljica Državnog hidrometeorološkog zavoda Nataša Strelec Mahović.

Događa se upravo ono na što smo mi meteorolozi upozoravali u posljednjih nekoliko godina, a to je da će zbog klimatskih promjena ekstremne vremenske prilike postajati sve češće i sve ekstremnije, rekla je. Intervju možete pogledati na ovom linku.

HRT

© iPazin.net portal 2001. - 2024.