Dogradnja postojeće ili izgradnja nove škole?

Pazinsko gradsko vijeće dobilo je na svojoj posljednjoj sjednici dvoje novih vijećnika. Patricija Antolović s Nezavisne gradske liste Valtera Milohanića i Mladen Sironić iz IDS-a prisegnuli su umjesto Irine Kivela Ukotić i Davora Slokovića koji su podnijeli ostavke na vijećničke funkcije.

Kao razlog svoje ostavke Kivela Ukotić navela je nezadovoljstvo radom odgovornih koji ne odrađuju svoj posao, dok je Sloković ostavku podnio zbog prezauzetosti poslom i nemogućnosti kvalitetnog obnašanja funkcije gradskog vijećnika. Novim vijećnicima čestitke i dobrodošlicu uputio je predsjednik vijeća Stjepan Gabrić pred kojim su Antolović i Sironić izrekli i potpisali svečanu prisegu da će časno obnašati funkciju gradskih vijećnika.

Izvještaje o radu u protekloj te planove za tekuću pedagošku odnosno školsku godinu vijeću su podnijeli ravnatelji Dječjeg vrtića „Olga Ban“ i Osnovne škole „Vladimira Nazora“. I dok je izvještaj vrtića prihvaćen bez rasprave o budućnosti pazinskog osnovnog školstva povela se živa rasprava.

Kao osnovni problem i najveća primjedba roditelja istaknut je dvosmjenski rad u Matičnoj školi u Pazinu i Područnoj u Trvižu što je uzrokovano nedostatkom prostora. Treba li konačno krenuti sa planiranjem i realizacijom gradnje nove škole na Starom Pazinu ili dograditi postojeću školu? Prema istupima brojnih vijećnika izglednija i realnija je opcija dogradnje.

„Godine prolaze, problemi ostaju!“ komentirao je Stjepan Gabrić stanje u pazinskom školstvu i iznio svoj stav da se „Manje priča, a više radi!“ Gabrić je također upitao zašto nije realiziran projekt nove mreže škola o čemu je odluku donijelo i Gradsko vijeće.

Nezavisni Valter Milohanić smatra da bi se dogradnjom 5-6 učionica uz trošak od otprilike 500-600.000 kuna omogućio rad u jednoj smjeni. Milohanić je podsjetio da je ostavka vijećnice Irine Kivele Ukotić djelomično motivirana i nedobivanjem odgovora od vodstva škole koje je postavljala kao članica školskog odbora, a ticala su se upravo iznalaženja mogućnosti za rad škole u jednoj smjeni.

Ravnatelj škole, Stanko Družeta nije se složio s Milohanićevom tvrdnjom i istaknuo da je Kivela Ukotić dobila odgovore na svoje upite, ali da je bilo i pitanja koja nisu u nadležnosti ravnatelja.

Renato Kalac pozvao je vijećnike i čelnike Grada da se ozbiljno pristupi izgradnji i dogradnji školskih objekata, dok je Bruno Rabar mišljenja da se škola na Starom Pazinu mora izgraditi jer je planirana i urbanističkim planom.

Iz istupa gradonačelnika Krulčića može se zaključiti da je izglednije rješenje problema prelaska na jednosmjenski rad dogradnja pazinske škole. Krulčić je napomenuo da o potrebnim prostorima odlučuje pedagoški standard.  Nedavno je radna grupa snimila postojeće stanje i utvrdila da pazinskoj školi nedostaje 658 kvadratnih metara prostora da bi se osigurali uvjeti za rad u jednoj smjeni. Na koji će se način dograditi škola pitanje je struke odnosno projektanata kojima je zadan projektni zadatak. Krulčić je podsjetio da je financiranje osnovnog školstva obveza jedinica lokalne samouprave i da bi se dogradnja škole mogla financirati iz decentraliziranih sredstava koje Grad dobiva iz državnog proračuna.

„Mrežu škola treba provesti u djelo!“, naglasio je Krulčić, ali se to ne može napraviti usred školske godine.

Podršku vijećnika dobila su dva važna dokumenta za razvoj grada.

Kulturna strategija definira Pazin kao „Grad književnosti“ s obzirom na brojna književna imena koja su stvarala u Pazinu ili su teme njihovih djela vezane za Pazin, kao i na veliki broj autora i izdavačkih tvrtki koji trenutno djeluju u gradu.

Stanko Mališa je pohvalio ovakvo strateško razmišljanje o kulturi, ali i iznio zamjerke kako u strategiji nema podataka o financiranju predloženih aktivnosti. Mališa je također mišljenja da je definiranje Pazina  kao „Grada književnosti“ preusko i predložio da se razmisli o nazivu koji bi uključivao cjelokupnu baštinu što bi se moglo ukomponirati i u turističku ponudu.

Valter Milohanić je podržao donošenje Kulturne strategije rekavši kako je to „velika stvar za Pazin!“ i predložio da se opremi jedan gradski prostor gdje bi se na jednom mjestu mogla naći djela pazinskih autora, dok je Tomislav Čubrić zatražio da operativni plan za provođenje strategije donese do kraja godine kako bi se mogla planirati sredstva u proračunu. Gradonačelnik Krulčić mu je odgovorio da će se operativni program donijeti, ali da je do kraja godine preostalo premalo vremena za izradu kvalitetnog plana te će se on izraditi do 30. lipnja iduće godine.

Usvojene su i izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana grada Pazina koje je izradila tvrtka UIH d.o.o. iz Zagreba. Ovim su planom korigirana građevinska područja, planirani novi kružni tokovi i nova željeznička stanica, a utvrđeni su i uvjeti uređenja prostora bivše vojarne za koji će se donijeti i detaljni plan uređenja.

Tijekom javne rasprave pristiglo je čak 38 primjedbi i prijedloga građana većina kojih je i prihvaćena ako su bili u skladu sa prostornim planovima i zakonskim propisima. Najviše primjedbi iznijeli su stanovnici Rijavca kroz čije se naselje, pa i dvorišta trebala izgraditi nova zaobilaznica. U javnoj su ih raspravi podržali i mnogi članovi gradskog vijeća pa će se trasa buduće zaobilaznice izmjestiti izvan naselja Rijavca.

Vijećnici su se bavili i sami sobom, odnosno raspoređivanjem sredstava za rad političkih stranaka i nezavisnih članova zastupljenih u Gradskom vijeću u 2011. godini. U skladu s nedavno usvojenim rebalansom proračuna, političke stranke i nezavisna lista ostali su bez dijela planiranih sredstava budući da im je iznos smanjen sa 120 na 100.000 kuna. Valter Milohanić naglasio je da su se time i vijećnici u Gradskom vijeću odrekli dijela svojih sredstava za rad stranaka i listi u korist gradskog proračuna.

Prema ovoj odluci sredstva su raspoređena na slijedeći način:

Nezavisna gradska lista Valtera Milohanića – 23.484,84 kn
HDZ – 22.727,28 kn
IDS – 22.727,28 kn
SDP – 15.909,08 kn
NHS-LD – 7.575,76 kn
HSU – 7.575,76 kn.

Vijećnici su usvojili i Odluku o autotaksi prijevozu po kojoj bi se ubuduće umjesto koncesija za obavljanje taksi prijevoza izdavale dozvole na rok od 5 godina. Odluka nije restriktivna, ne propisuje se boja ni model vozila, rekao je pročelnik Maurović predstavljajući ovu odluku, a sve s ciljem da se zainteresiranim, potencijalnim taksistima kojih prema njegovim riječima ima, omogući što lakši i jednostavniji način dobivanja dozvole.

Donijeta je i Odluka o agrotehničkim mjerama, mjerama za uređivanje i održavanje poljoprivrednih rudina i mjerama zaštite od požara na poljoprivrednom zemljištu koju je vijećnik Kalac ocijenio važnom i kvalitetnom, ali i naglasio potrebu njenog provođenja u praksi. Kalac također smatra da bi kaznene odredbe za prekršitelje trebalo postrožiti kako bi se izbjeglo neželjene posljedice neodržavanja poljoprivrednih površina.

Gradsko je vijeće za člana Nadzornog odbora „Istarskog vodovoda“ Buzet imenovalo Daniela Maurovića, a za člana Nadzornog odbora „Vodoopskrbnog sustava Istre-Vodovoda Butoniga“ Marijana Brozana.

Dario Brajković
„Radio Pazin“

12 komentara na “Dogradnja postojeće ili izgradnja nove škole?”

 1. Galjardo napisao:

  Ajde super, konačno smo dobili i kulturnu strategiju, kakva god bila da bila. Oće li biti skoro “onlajn”?
  Jes da kol’ko znam vrvi od doprinosa našeg neumornog Šiške, možda i previše (nije kritika njemu koliko svima nama drugima koji nisu imali energije (znanja, volje, motiva?) da i sami značajnije doprinesu). A onaj zakašnjeli doprinos Davorovog kolege danas u novinama – (ne sjećam se da je sudjelovao u izradi strategije)- malo mi sad nakon svega izgleda …šta ja znam…možda deplasirano …iliti promašeno? ..maliciozno?… glupo?…ma možda najprije – jadno. Bravo Pazin.

  1. online napisao:

   ona je online kao i ostali materijali za gradsko vijeće: http://pazin.hr/index.php?id=90,1320,0,0,1,0

 2. Neinovativna deračina poljoprivredne nepovršine napisao:

  Vjerujem da Grad Pazin ima kvalitetnijih vijećnika, kvalitetnijih rješenja i vizija kako napuniti gradski proračun. Vjerujem da je odavno prošlo vrijeme kada su neinovativni političari zreli za u penziju vikali “ostriži tu ovcu još na tanje” jer nam fali vune za ovozimske deke. Pa makar i ovca rikla kroz zimu pa sljedeće godine neće imat za strič ni za must ni političari nit niki drugi (dakle krajnje neodgovorno destruktivno vampirsko ponašanje). Mislim da vjećnik K… more nać puno inovativnije načine za punjenje gradskog proračuno od onih za koje se trenutno zaleže a crno na bijelo glase: “oderite svakemu kaznu kemu morete oderat za svaku njivu kju ni pokosija ili ča god”. Ča na to se svodi današnja mudrost istarskih političara? To se zove ubijanje grada, općine i županije na svim nivoima, to ja nazivam striženje do smrti. Na tome temeljit proračun i političku karijeru – to moru samo suicidalne i nezrele osobe. Mislim da bi u današnje vrijeme morali malo više potaknuti inovativnost makar mladih političara. Turizam u Pazinu (Sezonski, zimski, turizam zananja, turizam poljoprivrede i prirode, turizam svih vrsta, Neki događaji, prizivanje turista ili čega god) ki god nosi pare. U ovoj objavi nisam nikog konkretno osuđivao, već manire i poteze same za sebe. Postoje pravi potezi i potoje krivi. A poticanje legalne deračine = krivi potez. Znam da je pazin pametniji od toga. I da sve stranke mogu izvući puuuno deblju korist od nekih drugih i konstruktivnijih programa, načina oporezivanja, kažnjavanja i punjenja buđeta …. molim.

  1. Marko napisao:

   Ma ta odluka nema smisao u punjenju proračuna, već njegovom rasterećenju i to tako što ćemo čišćenjem i održavanjem poljoprivrednih površina i rudina (a o njima se radi)smanjiti štete od požara i troškove angažiranja gasitelja, na djelovima podložnim utjecaju voda smanjiti štete od poplava, smanjit eroziju tla.
   Smisao je ove odluke da se izbjegne mogućnost po kojoj će radi nečije neodgovornosti stradati susjedova kuća, štala, usjev, voćnjak, vinograd. Smisao je ove odluke i u tome da se spriječi širenje raznih korova, biljnih i životinjskih bolesti.
   A sad zamisli vlasnika parcele koji u sredini naselja neposredno uz tvoju kuću “uzgaja” korov, lisne uši,održava gnjezda za zmije, miševe i sl. Praksa pokazuje da ima previše takvog ponašanja pa nikome ništa.
   Zaključno: ne porez, ne namet već namjera da se uvede red. A odluke nije plod želje Gradskog vijeće već Zakona o poljoprivrednom zemljištu i Zakona o zaštiti od požara, jer je prioritetno provoditi agrotehničke mjere kako bi se spriječilo širenje bolesti, štetnika pa i požara ako do njih dođe.

   1. Eh napisao:

    To ipak stoji što kažeš. Hvala na info.

 3. towanda napisao:

  ne razumiješ kako funkcionira lokalna samouprava. Za punjenje proračuna nisu zaduženi vijećnici , nego izvršna vlast odnosno gradonačelnik i pročelnici, u ovom slučaju Upravni odjel za financije, proračun i gospodarstvo. Smisao Odluke na koju se pozivaš nije “legalna deračina” nego da svatko brine o svom posjedu, da ga održava, kosi, pali kada smije paliti a ne da izazove požar i slično. Za to su predviđene kazne zamisli molim te u rasponu od 500-1000 kuna, koje nažalost nitko neće naplaćivati. Smisao kazni nije punjenje proračuna, nego natjerati vlasnike zemljišta na odgovorno ponašanje.

  1. Eh napisao:

   Gdje ima dima tamo ima i vatre. Moguće da je u prvom planu kao cilj odgovornije ponašanje vlasnika zemljišta. Trenutno su kazne 500 do 1000 kn. Trenutno možda nitko niti ne naplaćuje kazne. Pitam se samo koliko će vremena trebati da “netko” odluči imanovati tucet žandara da počmu naplaćivati kazne i povisiti kazne sa 1000 na 5-10-15 tisuća. Isto to se desilo sa prometnim zakonom. Kako bi ne neke stvari dovele u proceduru naravno da 100 puta bolja taktika da stalno netko potpaljuje vatru izražavanjem nezadovoljstva. Nego da jednokratnom odlukom taj odjel odredi stroži zakon, žandare i kazne. Te poljoprivredne površine su zamisli toliko obrasle da čovjek nemože normalno šetati Pazinom. Taktika milimetar po milimetar, pa onda cjelo selo na tanki led. Taktika u 6 poteza, radje nego jedan veliki i šokantni potez. Tako radi i policija sa zakonima.

 4. birokrati napisao:

  bilo bi dobro da se predoči javnosti taj materijal “radne grupe” kao i zakoni kojima se rukovodila. Ovako stvar izgleda kao obično navođenje svima nepoznatih propisa koji se ne mogu provjeriti.
  a opće je poznata činjenica da što je sistem manje učinkovit, više besmislen i koruptivan to ima više propisa i veću birokraciju koja postaje sama sebi svrhom.

  Svrha sistema,a i škole kao institucije sistema je da služi ljudima zbog kojih i postoji i koji je plaćaju a ne samom pukom udovoljavanju raznih birokratskih standarda.

 5. lol napisao:

  Ta i takva kulturna strategija, u ova vremena recesije blagostanja i ostaloga u našim životima, je virus u programu.. virus u tkivu našemu, virus u proračunu grada…
  Dajte online turističku strategiju Pazina… Dajte nam online strategiju preživljavanja u našem Pazinu…
  Ili je nivo promišljanja nekih odgovornih samo kažnjavanje kao sredstvo za punjenje blagajne…
  Imamo “stratege”…

  1. strateg napisao:

   ne mora značiti da je ona tošak, nego razvojni projekt. Ovisi da li gledaš kratkoročno (recimo u godinu dana) ili u nekoliko godina. Ako već spominješ turizam, mislim da kulturni turizam isto tako može privući goste koji će ovdje trošit (makar za sada niti ne postoje smještajni ili ugostiteljski kapaciteti za veći broj turista nego ih ima sada). Iako je Siska vise puta spominjao pozitivne primjere i ekonomske učinke takve vrste turizma, mislim da nitko od bitnijih ljudi koji bi trebali raditi na provedbi kulturne strategije (gradska uprava ili pučko učilište, čija se ravnateljica nije ni uključila u izradu) ne vjeruje u to. I zato mislim da ova strategija, dok se to ne promijeni, neće imati niti početak realizacije. Kao što vidimo izrada operativnog plana će trajati do lipnja 2012.?!?! 8 mjeseci za podijeliti zaduženja i zadati rokove provedbe?!? kada bi se onda trebali vidjeti prvi rezultati, za 20 godina?

   1. Eh napisao:

    Ma trema mlado meso, na položaje. Oni koji moru potegnut. Šta će potezat istrošeno i ulegnuto dupe. Ništa, em mu se neda, em mu je ovako dobro, em nema vizije, em mu nije vrijedno truda, baš kao ni kod svakog od nas u familiji tako ni na položajima. Mlade ljude na položaje zato jer stariji odustanu i prije nego počmu. A kad se šta odrađuje, to je onda čisto zato jer se mora, radi održavanja pozicija, preživljavanja i sl. A ne jer ima žara u očima. Mislim tako je svugdje u kojoj god domeni društva gledamo, privatnim tvrtkama, strankama, ustanovama, i sl. Mladi jesu ponekad malo prenagli i možda neuki, al imaju žara. I uz dobar support i mentoring mogu napravit čuda. A to nam i treba u ovom gradu i cjeloj posrnuloj HR. Dosta tapije, plakanja i melankolije. Pokret…!

 6. lol-h napisao:

  @strateg, evo me..Razvojni projekt kulturnog turizma, koji donosi prihode po modelu Šiške, je u primjeni već 15-tak godina. Više nego dovoljno da i osnovnoškolac shvati što je to nedohodovnost. Klub JV s velikim šematskim i financijskim promašajem (sudska potraživanja?). Istrakon koji posjećuju uglavnom “turisti” s vrećama za spavanje i uz njih gosti plaćeni iz proračuna? Književnost na granici šunda, u kojoj dominiraju kojekakvi vampiri, strige i bog’te pitaj kako se sve ne nazivaju. Kao tipično za Pazin u srcu Istre. Kuća pisaca koja dohodovno donosi trošak. I sada se prihvata strategija, koja ne zna se kako izgleda.. A sve temeljeno na iskustvu i učenju Šiške o dohodovnosti kulturnog turizma i profitima u korist proračuna…

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.