Dolazi novi val kiše i snijega

foto_istramet.jpgNema kraja iznenađenjima koja nam donose jesenske vremenske prilike ili možda prije – neprilike. Nakon kiša, pri kraju studenoga smo dobili prvi pravi jesenski snijeg. U višim predjelima Istre napadalo ga je nekoliko desetaka centimetara, ali je, još zanimljivije, snijega bilo i u nižim predjelima Poluotoka.

Pregledavanjem podataka o vremenskim prilikama na ovom području, toliki snijeg već krajem studenoga svakako je iznenađenje. Za starije mještane sjeverne Istre, ipak, snijeg krajem studenog nije veliko iznenađenje; prije bi se moglo reći da su posljednjih godina bili iznenađeni što snijega nije bilo.

Posljednjih smo nekoliko desetljeća uglavnom govorili o blagim i suhim zimama u kojima snijega nije bilo ni u zimskim mjesecima. Zadnje su tri godine po svemu izuzetak: nakon velikih suša i godina s izuzetno malo oborina, obilne su se kiše vratile u količinama koje nas podsjećaju na najkišovitije godine u posljednjih pedesetak godina.

Posebno treba spomenuti ovaj mjesec u kojem je, i prije njegovog kraja, već izmjereno iznad 250 litara po metru četvornom. Prije samo tri godine u čitavoj godini palo je tek nešto više od 600 litara po metru četvornom.

Do kraja godine sigurno nam slijede i nova iznenađenja. Prije svega se to odnosi na nove snježne oborine, nove obilne kiše u priobalnom području i rani dolazak prave zime. Prema vremenskim prognozama sigurno je da se već u nedjelju očekuje novi snijeg, prvenstveno u višim i sjevernim područjima Istre, a obilna kiša u priobalju. Takvo promjenjivo i prohladno vrijeme zadržat će se do polovice idućeg tjedna.

Prema kraju tjedna vrijeme će se postupno smiriti, kiše će prestati, ali će i dalje biti vrlo hladno s jutarnjim temperaturama ispod ništice.

Skori dolazak zime najavljuje da bi snijega uskoro moglo biti i u južnim dijelovima Istre.

www.glasistre.hr

Foto: Istramet

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2023.