Izašla “Dolina mlinova” – album prvijenac pazinske etno skupine Veja

veja_parizEtno skupina Veja iz Pazina ovih je dana izdala svoj dugo očekivani CD naziva Dolina mlinova. Album prvijenac plod je višegodišnjeg stvaranja pazinskih glazbenika, čije su ideje, glazbeno i folklorno iskustvo pretočeni u deset skladbi. Dolina mlinova naziv je geografske lokacije na kojoj članovi benda stvaraju svoju glazbu, a koja ih iz nova nadahnjuje da tradicijsku glazbu spase od zaborava na način da ju predstave u novim, modernijim aranžmanima.

Pjesme „Črni orko“, „Zelen bor“, „Anka“, „Biži, biži maglina“, „Marija“, „Predi, predi hći moja“, „Bela bruneta“, „Dolina mlinova“, „Mila moja“ i „Jene mi noći“ izbor su pjesama etno skupine Veja koje su svoje mjesto našle na njihovom prvom CD-u. Osim dvije autorske, redom su to skladbe koje svoje korijene (tekst ili glazbu) vuku iz tradicijske glazbe istarskog poluotoka, a koje su izvedene na sasvim drukčiji način, koristeći instrumente poput cajona, harmonike, bas gitare, tambure i kavala.

veja_slide_5

Glazbeni producent albuma je Marijan Jelenić, koji je ujedno i dizajner zvuka etno skupine Veja. Pjesme su snimane u pulskom studiu Partyzan i u samoj pazinskoj dolini mlinova, dok je mastering rađen u zagrebačkom studiju Vibe, pod paskom inženjera Martina Swana. Izdavač albuma je Goran Farkaš, idejni začetnik i frontman Veje.

Etno skupina Veja je u pripremi svog prvog albuma veliku pomoć imala i od strane svjetski poznatog etnomuzikologa Darija Marušića, koji je Veji poklonio jednu svoju pjesmu.

Gotovo dvogodišnje snimanje albuma bilo je često ispresjecano Vejinim koncertnim turnejama, nastupima na hrvatskim i europskim etno festivalima te sudjelovanjima u raznim glazbenim projektima. Posebno se želi istaknuti da je Veja prošle godine održala nekoliko koncerata na Viljandi Folk Festivalu, najvećem festivalu etno glazbe u sjevernom dijelu Europe.

dolina_mlinova_cd

Članovi etno skupine Veja su:
Goran Farkaš (vokal, mih, violina, gajde, kaval),
Saša Farkaš (gitara i udaraljke),
Marko Pernić (vokal i harmonika),
Ljuban Rajić (cajon i udaraljke),
Sebastijan Demark (bas gitara),
Marijan Jelenić (dizajner zvuka).

Oni su zaslužni za sve aranžmane na albumu „Dolina mlinova“.

Njihovu se glazbu, osim na predstavljenom nosaču zvuka, može poslušati i na SoundCloud kanalu: www.soundcloud.com/vejamusic i na njihovim web stranicama www.vejamusic.com gdje će album nakon promocije biti dostupan za besplatno preuzimanje. Veju možete pratiti i na Facebooku: www.facebook.com/vejamusic.

Etno skupina Veja za prvi je singl s albuma “Dolina mlinova” izabrala pjesmu “Črni orko” koja govori o mitološkom stvorenju Črnom orku za kojeg legenda kaže da je noću lovio pijance. Za tu je pjesmu, tijekom sudjelovanja na Viljandi Folk Festivalu u Estoniji, snimljen i spot, kojega možete pogledati u nastavku.

iPazin.net

3 komentara na “Izašla “Dolina mlinova” – album prvijenac pazinske etno skupine Veja”

  1. E-MAN napisao:

    PORIN.

  2. mare napisao:

    :) bravo momci!!!

  3. fan napisao:

    Respekt! Mislin da Pazin ni nakne svjestan ove genijalne ekipe koja je tek na početku karijere.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2023.