Dom za odrasle osobe Motovun predstavio svoju djelatnost

U utorak, 27. veljače Dom za odrasle osobe Motovun predstavio je svoju djelatnost na press konferenciji koja je održana u Hotelu Lovac u Pazinu. Uz ravnatelja Borisa Demarka o aktivnostima i radu Doma govorili su i novozaposleni stručni radnici ustanove psihiloginja Lara Koraca i radni terapeut Mihael Zelić. Dom koji pruža socijalne usluge odraslim osobama s mentalnim oštećenjima u proteklih nekoliko godina u značajnoj mjeri razvija više izvaninstitucijskih usluga za kojima postoji potreba na prostoru središnje Istre.

Poludnevni boravak je usluga namijenjena osobama sa mentalnim oštećenjima, a pruža se šest sati dnevno, u kojem vremenu se osigurava podmirivanje životnih potreba korisnika pružanjem usluga prehrane, održavanja osobne higijene, brige o zdravlju, čuvanja, odgoja, njege, radnih aktivnosti, psihosocijalne rehabilitacije, organiziranja slobodnog vremena i organiziranog prijevoza. Cijena usluge poludnevnog boravka iznosi 1.358,23 kune mjesečno, a uz dva obroka i stalnu stručnu podršku uključuje i prijevoz korisnika (u dolasku i povratku kući).

Program pomoći u kući je uz osobe sa psihičkim smetnjama namijenjen i starijim osobama i osobama sa invaliditetom. Da postoji potreba za takvim oblikom usluga govore i podaci o broju pruženih usluga koje su u stalnom porastu. Tako je ovaj program sa 893 usluge pružene 2015. godine narastao na ukupno 2.894 usluge u 2017. godini, što čini povećanje od 224,08% u nepune dvije godine. Uz Općinu Motovun, program se proširio i na područje Općine Karojba i Općine Tinjan, te teritorij Grada Pazina. U 2017. godini usluga pomoći u kući se pružala za ukupno 21 korisnika, a u najvećem broju se odnosila na organiziranje prehrane dostavom obroka u kuću korisnika.

Posebno poglavlje posvećeno je Programu dodatnih mjera specijalističke zdravstvene zaštite kojima se osigurava odgovarajuća stručna podrška liječnika specijalista psihijatra, psihologa, fizijatra i rehabilitatora u Domu Motovun. Provodi se u kontinuitetu deset godina zaredom, za 89 korisnika-odraslih osoba s mentalnim oštećenjima smještenih u Domu, te za korisnike poludnevnog boravka. U 2017. godini realizirano je ukupno 76 dolazaka liječnika specijalista, rehabilitatora i psihologa te pruženo ukupno 533 usluge. Program je u 2017. godini podupirala Istarska županija i više jedinica lokalne samouprave – gradovi Buje, Pazin i Umag, te Općine Brtonigla, Gračišće, Grožnjan, Marčana, Tinjan, Vrsar i Žminj.

Drugi značajni program, koji se u kontinuitetu provodi već pet godina nosi naziv „Domski Band – glazbom protiv predrasuda“, a pokrenut sa ciljem razbijanja predrasuda i destigmatizacije osoba sa mentalnim oštećenjima. Tijekom godine Band je održao ukupno 57 javnih nastupa, od čega 35 nastupa izvan Doma. Izvedeno je 60 sati programa kojeg je vidjelo više od 3.500 gledatelja, a Band je nastupio u 10 domova socijalne skrbi, 5 škola i vrtića, za 4 udruga, na 4 festivala, te 12 drugih, raznovrsnih javnih manifestacija u lokalnoj zajednici. Program „Domski Band – glazbom protiv predrasuda“ sufinanciran je proteklih godina od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstva kulture, Istarske županije, Grada Pazina, Grada Umaga, Grada Buja, Grada Poreča, Grada Rovinja, Općine Brtonigla, Općine Fažana, Općine Funtana, Općine Gračišće, Općine Grožnjan, Općine Marčana, Općine Motovun, Općine Tinjan, Općine Višnjan, Općine Vižinada, Općine Vrsar, te više gospodarskih subjekata i donatora.

Od predstojećih aktivnosti najavljen je Dan otvorenih vrata Doma za odrasle osobe Motovun, koji će se održati u sklopu obilježavanja Svjetskog dana socijalnog rada, u utorak, 20. ožujka, u vremenu od 9.00 sati kada će se, kroz odgovarajuće izložbe i prezentacije predstavljati djelatnost Doma, pa sve do ranih večernjih sati, kada je najavljen „Brkosong“, pjevačko natjecanje na kojem će nastupiti petnaestak korisnika doma, a služi kao izlučno natjecanje za odabir predstavnika na državnom natjecanju u pjevanju „Domosong“.

Kao posebnu novost u 2017. godini ravnatelj Doma Boris Demark istaknuo je novi Pravilnik o unutarnjem ustroju i sistematizaciji radnih mjesta kojim su sistematizirana nova radna mjesta stručnih radnika psihologa i radnog terapeuta koji su ovom prigodom predstavili svoju profesiju i ulogu u svakodnevnom radu ustanove. Novozaposlena psihologinja Lara Koraca govorila je o svojoj ulozi u Domu, te novostima u radu koje će u ustanovu unijeti nova profesija. U prvom redu, to su usluge psihologijske obrade korisnika koja obuhvaća utvrđivanje inicijalnog stanja te obuhvaća kognitivno, socio-emocionalno i psihološko funkcioniranje. Osim inicijalne obrade korisnika, profesionalna uloga psihologa pruža i individualno praćenje odnosno rad u pojedinim područjima funkcioniranja kako bi osoba ostvarila maksimum svojih sposobnosti, potencijala i mogućnosti razvoja te intervencije u kriznim situacijama i savjetodavni rad.  Radni terapeut  Mihael Zelić predstavio je svoju djelatnost koja je namijenjena osobama čije su sposobnosti obavljanja svakodnevnih aktivnosti umanjene razvojem, ozljedom ili bolešću, starenjem, psihološki, socijalno, kulturno, ili kombinacijom navedenog. U sklopu radne terapije provode se raznovrsne procjene, planiraju radno-terapijske intervencije, nakon čega slijede provođenje intervencije i finalna procjena ili evaluacija uspješnosti terapije. Svi ljudi trebaju osjećati da imaju ispunjen život i da trebaju sudjelovati u svojoj svakodnevnici i imati svoje mjesto u društvu. O tome će u budućnosti voditi brigu i dvoje mladih ljudi, radnika Doma za odrasle osobe Motovun.

 

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.