Dominaciju u pazinskom gospodarstvu preuzima malo poduzetništvo

Na popisu velikih ostali su samo Puris, Kamen i Istracommerce, dok se srednjim poduzetnicima smatraju Pazin Textiles, »Vladimir Gortan«, Istraplastika i Usluga

U posljednje četiri godina pazinsko gospodarstvo ponovno pokazuje trend rasta, čime je nakon niza godina kompenzirano urušavanje ovdašnje privrede s početka devedesetih godina prošlog stoljeća. Poslovni i financijski rast praćen je i preustrojem gospodarskih subjekata: većinu na području Pazina sada čine mali poduzetnici, dok je srednjih i velikih preostalo jedva nekoliko. Stoga bi i gradska uprava trebala prema očiglednom rastu malog poduzetništva imati aktivniji odnos, jedan je od zaključaka rasprave o stanju gospodarstva na posljednjoj sjednici Gradskog poglavarstva. Osnova za raspravu bila je temeljita i vrlo studiozna informacija koju je, po podacima Fine, Zavoda za zapošljavanje i Zavoda za statistiku, pripremio gradski Upravni odjel za gospodarstvo, financije i proračun, a analizama su pokrivena gospodarska kretanja od 2004. do 2007. godine.
Po tim analizama (u kojima su obrađeni podaci o poduzetnicima koji su prema zakonu dužni prijavljivati svoja godišnja financijska izvješća), godinu 2007. Pazin je dočekao s 244 aktivna poduzetnika (pedesetak više nego 2004.) i s ukupno 2.741 zaposlenim u tim poduzećima, što je dvjestotinjak više nego četiri godine ranije. Oba pokazatelja tijekom sve četiri godine rastu, a 2006. porast je bio izraženiji nego ostalih godina. Ukupni prihodi analiziranih poduzeća 2007. godine iznose 1,7 milijuna kuna i također kontinuirano rastu, dok je dobit iznosila 45 milijuna kuna, što je nešto manje nego 2006., ali opet znatno više nego na početku analiziranog razdoblja. Investicije također sve vrijeme rastu, s vrhuncem od 147 milijuna kuna u 2006. te 93 milijuna u 2007. godini, a gubici su u te četiri godine smanjeni četiri puta. Prosječna neto plaća porasla je s 3.624 na 4.211 kuna, ali je još uvijek za petnaestak posto manja od državnog prosjeka.
Zanimljivo je, a kako je poglavarstvo zaključilo, za dalji razvoj grada i prilično izazovno što su umjesto negdašnjih velikih tvornica nositelji današnjeg gospodarskog razvitka Pazina postali mali poduzetnici. Njih 237 ima 47 posto zaposlenih od ukupnog broja radnika u svim tvrtkama i ostvaruje 76 posto ukupne dobiti pazinskog gospodarstva. Na popisu velikih ostali su samo Puris, Kamen i Istracommerce, dok se srednjim poduzetnicima smatraju Pazin Textiles, »Vladimir Gortan«, Istraplastika i Usluga. Osobine srednjih i velikih poduzetnika u Pazinu su stabilnije poslovanje i prosječno veće plaće nego kod malih poduzetnika.
Zanimljivo je da je i po vrstama djelatnosti u gospodarstvu došlo do značajnog prestrukturiranja, jer danas dominiraju trgovina (85 poduzetnika) i prerađivačka industrija (56), njih 39 bavi se poslovanjem s nekretninama, a 26 građevinarstvom. Sve ostale djelatnosti izražene su jednoznamenkastim vrijednostima. Najprofitabilnija je ipak prerađivačka industrija, s više od 50 posto ukupne dobiti, dok trgovina sudjeluje s 34 posto. Trgovina međutim opet ima primat u investicijama, a najveće neto plaće ima djelatnost zdravstvene skrbi i socijalne zaštite.
Prije dvadeset godina pazinsko je gospodarstvo ostvarivalo 10 posto ukupnog izvoza Istarske županije, kasnijih godina je taj broj drastično opao, no s godinama oporavka trenutačno se drži na 8,4 posto. U posljednje dvije godine vrijednost izvoza veća je od uvoza, što je još jedan vrlo dobar pokazatelj. Broj nezaposlenih u analiziranom četverogodišnjem razdoblju oscilira: godine 2004. bilo ih je 642, u idućoj godini taj broj raste, u godini koja slijedi pada, da bi 2007. došao do najniže razine – 534. Tijekom svake godine uobičajene su oscilacije odnosno pad broja nezaposlenih u vrijeme turističke sezone. Podaci o nezaposlenima međutim vrijede za područje cijele bivše općine, budući da ih Zavod jedino tako i vodi.
Kako će se o ovoj informaciji raspravljati i na drugim razinama, prvom prilikom i na Gradskom vijeću, poglavarstvo je zatražilo da se neki podaci iz analize ažuriraju, pogotovo oni o kretanju nezaposlenosti i usporedbi s drugim istarskim gradovima, te da se analizom obuhvate i 864 registrirana obrta na području Pazina.

Davor Šišović
www.glasistre.hr

13 komentara na “Dominaciju u pazinskom gospodarstvu preuzima malo poduzetništvo”

 1. tomcub napisao:

  koji je ovo tajac, kad je nešto pozitivno o Pazinu onda svi šute, pa nije moguće da nećete naći nešto za diskusiju

 2. lolina napisao:

  evo,smeta nam ovakvo izražavanje

  1. tomcub napisao:

   ops, promijenio sam jednu riječ

   1. lolina napisao:

    kasno

 3. glup napisao:

  Statistika je k…va! Politicari to jako dobro znaju i zato su non stop njeni klijenti.
  Pazinsko gospodarstvo je po ovoj “…temeljitoj i vrlo studioznoj informaciji …” bolje od švedskog.
  Najveci sljakeri i oni koji najvise utjecu na rezultate su obrtnici Oni u ovom izvjestaju i brojkama nisu ukljuceni. Neozbiljnost clanka potvrdjuje i “Ukupni prihodi analiziranih poduzeća 2007. godine iznose 1,7 milijuna kuna i također kontinuirano rastu, dok je dobit iznosila 45 milijuna kuna”
  Od kad je zarada veća od ukupnog prihoda?
  Vidis se da je 2006 bila vrhunac i da je vec u 2007 drastican pad svega, posebno investicija, a trenutni podaci govore da ce 2008 bit jos losija.
  Neka se cudna firma registrilala u pazinu, nema nikakve veze s pazinjanima, delela stanovce u baderni i jos nesto po istri uz pomoc ruskog kapitala i evo super rezultata pazinskog gospodarstva.
  To je sve jadno i mizerno.
  Neka ovi u gradu budu hrabri pa posloze te brojke u kolone zajedno s ostalim gradovima, pa ce mozda i neki komentirat. Dok se neki razbacuje s brojkama i igra toliko ce se i ovo “pozitivno” smatrat vrjednim pažnje i provocirat “nešto za posrat”.

  1. tomcub napisao:

   Ukupni prihodi analiziranih poduzeća 2007. godine iznose 1,7 milijuna kuna i također kontinuirano rastu, dok je dobit iznosila 45 milijuna kuna…

   da, ovo nije baš jasno, može li netko pojasniti ili je to greška u članku, kako dobit može biti veća od prihoda?

   1. greska napisao:

    izgleda da su se malo pobrkali lončići :-)

  2. tomcub napisao:

   Neka se cudna firma registrilala u pazinu, nema nikakve veze s pazinjanima, delela stanovce u baderni i jos nesto po istri uz pomoc ruskog kapitala i evo super rezultata pazinskog gospodarstva.

   Ali što nije bolje da je registrirana u Pazinu nego u Poreču?, znači da tu plaća poreze, a dio tih poreza puni gradski proračun; a možda i zapošljava neke pazinjane ili barem daje dio poslova pazinskim obrtnicima

 4. luna napisao:

  ok je da se puni proračun grada Pazina, ma super! Ali – ako je glup u pravu (o porijeklu kapitala, mislim), da promislimo malo o moralnoj strani priče i o tome želimo li da nam lova “isisana” iz matične joj domovine (tko zna zašto,ha?) puni kasu? Ili je ok ono: ku moru drugi , moremo i mi?

  1. tomcub napisao:

   a joh, ako ćemo tako razmišljati onda bi trebali pod hitno dignuti u zrak TDR jer on proizvodi cigarete zbog kojih ljudi umiru ranije nego što bi trebali,
   a i ako je posrijedi ruski kapital pa nije valjda svaki ruski kapital iz kriminala

   1. luna napisao:

    Nisam za dizanje u zrak bilo čega, a i pušenje i TDR su teme, svaka za sebe, preširoke u ovoj pričici. Meni nije drago za čuti o bilo kojem ili čijem kapitalu koji se manifestira kao (ZA MENE!) negativni aspekt globalizacije čiji je rezultat sofisticirani (vrlo!) kolonijalizam i sve dublji jaz između malobrojnih BOGATIH i MNOGOBROJNIH siromašnih (zemalja i pojedinaca)

  2. gluplji napisao:

   Kako se more punit gradski proračun s takvom nekom firmom? Nikako.
   Porez od zarade ide državi.
   Porez od plaće ide državi.
   Grad dobije 1.000 kn godišnje od poreza na firmu i možda? prirez na porez na plaću (verojatno nekih 100 kuna mjesečno) ako ima sreće jer su zaposlenici prijavljeni da žive u Pazinu. Neš ti velikih para.

   1. tomcub napisao:

    ako misliš da tako izgleda raspodjela poreznih prihoda onda teško, ali raspodjela poreza nije takva, znači niti porez na dobit (tvoj porez od zarade) niti porez na dohodak (tvoj porez od plaće) nisu samo državni porezi nego zajednički, uplaćuju se na državni račun da pojednostavim, ali se onda vraćaju natrag u nekim omjerima:

    Prihodi od zajedničkih poreza, kao najizdašniji porezni prihod, dijele se između države, županija, općina i gradova. Prema Zakonu iz 1993. godine, udio općina, gradova i županija u prihodu od zajedničkih poreza, koji su prikupljeni na njihovu području, pripadao im je u sljedećim omjerima:
    – od poreza na dohodak – općine i grada 25%, županije 5%, Grad Zagreb 45%
    – od poreza na dobit – općine i grada 20%, županije 10%
    – od poreza od igara na sreću – općine i grada 50%
    – od porez na promet nekretnina – općine i grada 60%

    Navedeni udjeli općina, gradova i županija u prihodima od zajedničkih poreza mijenjali su se u ožujku 2000. godine, tako da je udio u prihodima od poreza na dohodak povećan općinama i gradovima na 32%, a županijama na 8%.

    može se sve naći na internetu, npr. ovdje:
    http://www.poslovniforum.hr/eu/eu23.asp

    ovdje:
    http://isite23.isite.com.hr/Download/2006/02/06/Analiza_poreza_na_dobit_JPigey_Feb20061.pdf

    itd…

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.