Domišljati autori jaslice smjestili i u akvarij

Polnocka_u_katedrali_Pula_jaslice_620_350_s_c1U Čakavskoj je kući otvorena druga izložba kućnih božićnih jaslica. Zanimljiva izložba nastala je prema zamisli Fabija Dusmana iz Žminja, a uz pomoć Turističke zajednice Žminja. Moguće ju je pogledati vikendom do 20. prosinca.

Na katovima Kule postavljeno je čak 45 raznolikih maštovitih jaslica izrađenih od raznolikog, tradicionalnog ili modernog materijala koje su sastavila 22 izlagača: Mateja Banko i Karin Bančić, Marija Močibob, Nikolina Bertoša, Vera Bosazzi, Sara Mužina, Marija Udovičić, Marija Bančić, Samanta Lukšić, Tomislav Tomišić, Irena Križanac & Udruga “Jak kao Jakov”, Jadranka Smoljan, Fabio Dusman, Zdenka Jakus, Alen Bažon, Iva Karačić, Dječji vrtić Rapčići Žminj, Osnovna škola Vladimira Gortana Žminj, Antonia i Toni Peteh, Ivona Milotić, Gracijela Damijanić i Hellen Radiković.
Na tri kata Kule uistinu se može uživati u tradicionalnim, modernističkim i dječjim prikazima Isusovog rođenja. Domišljatost autora koji dolaze iz čitave Istre može se vidjeti na primjeru vodenih jaslica smještenih u akvarij sa živim ribicama autorice Zdenke Jakus.

Fabiju Dusmanu neobičan komad drva pronađen u prirodi poslužio je za kulisu Isusova rođenja, dok je Samanta Lukšić Svetu obitelj prikazala pomoću češera. Tu su postmodernističke jaslice u boci Coca-Cole, dok je možda ponajbolji originalni rad Hellen Radiković koja je likove prikazala pomoću šperploče i vune.
– Jaslice su prikaz Kristovog rođenja, a sveta Jelena još je u 2. stoljeću dala izraditi crkvu u Betlehemu na mjestu gdje se smatralo da je rođen da bi obilježila sam čin Isusova rođenja, kazao je etnolog Noel Šuran i dodao da je prve žive jaslice napravio sv. Franjo Asiški.

Prve jaslice kakve danas poznajemo izrađene su 1562. godine u isusovačkom samostanu u Pragu. Najstariji prizor jaslica u Hrvatskoj je kamena plastika majstora Radovana u Trogiru, a prve jaslice s figurama nađene su na otoku Košljunu iz 17. stoljeća, kazao je Šuran.

glasistre.hr

1 komentar na “Domišljati autori jaslice smjestili i u akvarij”

  1. . napisao:

    Svakako djeca znaju sve o Isusovom rodjenju. Zasigurno su to naučili u vrtiću ili školi jer ipak je ta najvažniji predmet, vjeronauk. Ako nije i najvažniji onda djecaimaju priliku učiti ovjeri i iz drugih predmeta iako smo “sekularna” država. Malo kaskamo za Eu, ni svećenici (bar neki) ne vjeruju u te priče a i Papa Franjo smatra Božić komercijalnom glupošću. Poruka, pokažite ljubav tijekom 11 mjeseci a ne samo u decembru. Primjetih u Lidlu košaricu u koju građani mogu ubacivati ali za Caritas. Znači, ostali koji nemaju a nisu katoličke vjere ili uopće ne vjeruju u nešto imaginarno, oni ne zaslužuju jesti?

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.